FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 8. studenog 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je jučer novinarima u Banskim dvorima kako je neupitno da će vlada poštovati prošlogodišnji sporazum s sindikatima o provedbi referenduma o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma ističući kako "potpisani sporazum bilo koje vlade s pet sindikalnih središnjica obavezuje bilo koju vladu". Predsjednica vlade je kazala da je jučerašnji sastanak bio sazvan na poticaj čelnika sindikalnih središnjica te je ponovila da će se istovremeno kada se bude održavao referendum za ulazak Hrvatske u EU održati i "referendum o referendum" koji su predložili sindikati. "Tu dvojbe nema, a vlada je kroz privremeno financiranje osigurala sredstva za održavanje referenduma"; rekla je Kosor dodavši kako nema nikakvog razloga da istodobno građani ne odlučuju o dva pitanja. "Bilo koja relevantna politička snaga u Hrvatskoj bi sama sebi 'odrubila glavu' da ne poštuje takav dogovor sa sindikatima", rekla je premijerka Kosor.

ZAGREB - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) skinulo je jučer imunitet nezavisnom zastupniku Ivanu Čehoku, čime je omogućeno da ga se kazneno goni po optužnici kojom ga se tereti da je, kada je bio varaždinski gradonačelnik, sklopio štetni ugovor s gradskom tvrtkom "Parkovi". Iako je zahtjev DORH-a da se Čehoku skine imunitet u Hrvatski sabor došao prije desetak dana, MIP tada nije imao kvorum pa o tom zahtjevu nije ni odlučivao, no HDZ-ovi članovi MIP-a jučer su došli na sjednicu, na kojoj je jednoglasno odobren zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Čehoka. Potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk (SDP) prigovorio je HDZ-u da su njegovi članovi "bojkotirali" prošlu sjednicu MIP-a jer im je, kako je rekao, Čehokov glas bio bitan za kvorum u sabornici. "Tada vam je Čehokov glas bio važan, a sada vam ne treba i možemo reći da ste ga na neki način šutnuli", poručio je HDZ-ovcima. "To su insinuacije", odgovorio mu je predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) te rekao kako su HDZ-ovi članovi ispričali nedolazak na sjednicu, prigovorivši SDP-u da su i njegovi članovi napuštali i vraćali se na sjednicu kada se odlučivalo o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću. MIP nije udovoljio zahtjevu privatnog tužitelja Zvonka Kunića iz Velike Mlake koji je od Sabora zatražio da skine imunitet HNS-ovom zastupniku Goranu Beusu Richemberghu, po privatnoj tužbi za uvredu i klevetu.

ZAGREB - Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš ustvrdila je jučer da su svi dokazi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zakoniti, pa i snimka njegovog sastanka s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem u jednom zagrebačkom restoran za koju obrana tvrdi da je nezakonit dokaz koji se ne bi trebala pojaviti na suđenju. USKOK-ova tužiteljica je novinarima koji prate suđenje u slučaju Podravka na zagrebačkom Županijskom sudu izjavila da su svi dokazi protiv Sanadera i u slučaju Hypo i u slučaju Ina-Mol zakoniti, uključujući i video snimku Sanaderovog sastanka sa čelnikom MOL-a u restoranu, koji se održao nakon Sanaderovog odlaska s premijerske dužnosti. USKOK je tu snimku predložio kao dokaz u slučaju Ina-Mol, za koji je danas optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo optužnicu koja Sanadera tereti da je zlouporabio premijerski položaj i primio 10 milijuna eura mita od Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Tužiteljica Laptoš kazala je da snimka za sada nije uvrštena u dokaze te da će se o tome odlučiti na pripremnom ročištu. Potvrdila je i da je USKOK sudu predložio spajanje postupaka u slučaju Hypo, u kojem je prošlog tjedna počelo suđenje, te Ina-Mol. O tome će naknadno odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Sanaderova obrana ranije je izjavila da se ne protivi spajanju postupaka.

OSIJEK - Branimiru Glavašu, koji osmogodišnju zatvorsku kaznu za ratni zločin služi u Mostaru, jučer su uručeni osobni dokumenti, potvrdio je predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Šišljagić je izjavio za Hinu kako je jučer dobio vijest da su Branimiru Glavašu uručeni osobni dokumenti koje je zatražio još 24. kolovoza. Nažalost, kako je rekao Šišljagić, "i putovnica i osobna trebale su mu biti izdane u zakonskome roku koji je davno prošao, a ne da se politiziralo i s izdavanjem odugovlačilo do danas". "To je još jedan primjer kako se cijeli slučaj oko Glavaša politizira", ocijenio je Šišljagić. Po njegovu mišljenju, sada Državno izborno povjerenstvo "treba raditi posao za koji je plaćeno i u zakonskome roku odgovoriti na pitanja koja su postavljena u vezi s Branimirom Glavašem kao nositeljem izborne liste HDSSB-a u IV. i V. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima".

ZAGREB - Rita Monaldi i Francesco Sorti, autori poznatog serijala povijesnih romana o opatu Attu Melaniju "Imprimatur", "Secretum", "Veritas" i upravo izašlog "Mysterium", sinoć su u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu održali tribinu pod nazivom "Razotkrivanje" na kojoj su predstavili svoj novi roman "Tajne konklava". Riječ je o njihovoj šestoj zajedničkoj knjizi objavljenoj 2005., a talijanski bračno-spisateljski par u Zagrebu se nalazi povodom izlaska hrvatskog prijevoda toga romana, koji će hrvatskoj publici premijerno biti predstavljen na sajmu knjiga Interliber koji se održava od 8.-13. listopada na Zagrebačkom velesajmu. "Tajne konklava" temelje se na pismima i spisima stvarne povijesne ličnosti opata Melanija, pronađenim u privatnim i javnim pismohranama. "Knjiga je nešto kao Attov tajni izvještaj napisan za francuskog Kralja Sunca u kojoj on opisuje tehniku manipuliranja konklavama kako bi se odabrao papa koji bi više odgovarao Francuskoj", kazao je Sorti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙