FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongres ugostitelja HOK-a 14. i 15. studenog u Dubrovniku

ZAGREB, 7. studenog 2011. (Hina) - Tradicionalni, 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), održat će se 14. i 15. studenog u Dubrovniku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u HOK-u.

Potpredsjednik HOK-a Stjepan Knežević ističe kako će se na kongresu i ove godine raspravljati o aktualnim pitanjima hrvatskog ugostiteljstva kao dijela turističke ponude i turizma u cjelini. Očekuje se i predlaganje poticajnih mjera za razvoj tog važnog gospodarskog sektora, ali i obrtništva u cjelini, jer oko 88.000 obrta čini značajan gospodarski potencijal.

Knežević je naglasio i postignuća HOK-a u zakonodavnom dijelu, među kojima i donošenje dvaju bitnih zakona kojima će se poboljšati status i uvjeti poslovanja obrtnika - zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora te Zakon o zabrani i sprječavanju neregistrirane djelatnosti.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Ante Mihić kazao je da su neki od zaključaka s prošlogodišnjeg kongresa u međuvremenu realizirani, kao što su izmjene i dopune Pravilnika o vođenju evidencije o zaposlenim radnicima u ugostiteljstvu i turizmu kako bi se uskladio sa specifičnostima tih djelatnosti.

S Ministarstvom turizma, dodao je, i dalje se razvija projekt brendiranja hrvatskih jela i objekata.

Jedan od neriješenih problema ostao je naš zahtjev za smanjenjem PDV-a po uzoru na zemlje EU, rekao je Mihić dodajući da nije riješeno ni pitanje povremenog i fleksibilnijeg angažiranja radnika, kao ni izmjene Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima na način da se ti uvjeti vežu za objekt, a ne za vlasnika.

Ostalo je neriješeno traženje izmjene Zakona o zaštiti od buke i pripadajući Pravilnik u ugostiteljskim objektima iza 24,00 sata.

Organizatori najavljuju da će na kongresu sudjelovati nekoliko stotina sudionika te da će se razmotriti aktualna pitanja vezana uz ugostiteljsku i turističku djelatnost u kojoj je aktivno oko 16.000 registriranih hrvatskih obrtnika s gotovo 100.000 zaposlenih.

U radnom dijelu skupa uz ostalo će se razgovarati o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, bit će predstavljen projekt Hrvatska autohtona kuhinja, a bit će riječi i o obrazovanju, inspekcijskom nadzoru, novostima iz zakonodavstva te mogućnostima financiranja putem domaćih kredita i sredstava iz europskih fondova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙