FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem rujna u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 283.667 nezaposlenih, što je 1.678 osoba ili 0,6 posto manje nego u kolovozu, a na međugodišnjoj razini, u odnosu na rujan prošle godine, manje za 2 posto ili za 5.836 osoba, izvijestio je danas HZZ. Kako se doznaje u HZZ-u, to je prvi put da je na međugodišnjoj razini zabilježen pad broja nezaposlenih još od siječnja 2009. Ukupno je tijekom rujna 2011. iz evidencije nezaposlenih izašlo 33.107 osoba, što je 43,2 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. To je, ističu iz HZZ-a, u prvom redu rezultat znatno većega zapošljavanja ostvarenog u ukupnom broju od 19.472 zaposlene osobe, što je za 49,5 posto ili 6.443 osobe više u odnosu na rujan 2010. godine. Zapošljavanje je najviše ostvareno na temelju zasnivanja radnoga odnosa - 18.293 osobe, što je 93,9 posto od ukupnog broja zaposlenih u rujnu. U rujnu se najveći broj osoba s evidencije HZZ-a zaposlio u prerađivačkoj industriji (16 posto), obrazovanju (15,7 posto), trgovini na veliko i malo (11,7 posto), javnoj upravi i obrani (10 posto), građevinarstvu (7,8 posto) te poljoprivredi (7,4 posto). Tijekom rujna u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 31.429 osoba. Najviše ih je došlo izravno iz radnog odnosa, 19.383 osobe, 214 osoba iz drugih oblika rada, 4.258 iz redovitoga školovanja te 7.574 osobe iz neaktivnosti. S obzirom na djelatnost prethodnoga zaposlenja, najviše je osoba došlo iz pružanje smještaja te priprema i posluživanje hrane (24,5 posto), trgovina (18,4 posto), prerađivačke industrije (15,4 posto).

ZAGREB - Međunarodni investicijski forum "Invest in Croatia", na kojem sudjeluju članovi Vlade i gospodarskih institucija te i domaći i strani poslovni ljudi, investitori i stručnjaci, počeo je poslije podne u Zagrebu. Dvodnevni forum organizira Vlada uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Investicijski forum održava se u svjetlu zaključenja pristupnih pregovora s Europskom unijom te činjenice kako će u manje od dvije godine Republika Hrvatska postati njezinom punopravnom članicom, što otvara nove prilike posebice u privlačenju izravnih inozemnih investicija. Prvenstveni cilj foruma je razmjena iskustva i informacija s velikim investitorima o njihovim potrebama te atraktivnostima koje bi ih privukle na hrvatsko tržište, kao i upoznavanje s daljnjim planovima za poboljšanje ulagačke klime u Hrvatskoj. Na konferenciji će biti održane rasprave o ubrzavanju gospodarskog rasta kroz ulaganja, ulaganjima dijaspore u Hrvatsku, kao i četiri panela koja pokazuju gdje Vlada očekuje ulaganja - u energetiku, infrastrukturu, turizam i visoku tehnologiju. Međunarodni investicijski forum - Invest in Croatia organizira se uz podršku investicijske banke Macquarie, te uz medijsko pokroviteljstvo Financial Timesa i Bloomberga.

RIJEKA - Tradicionalni, 16. susret ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK), na kojem će se razmatrati aktualni problemi s kojima se suočavaju ribari i učinjeno u proteklih godinu dana, održat će se 13. i 14. listopada u Selcu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare Ceha za ribarstvo i akvakulturu pri HOK-u. Na skupu će ribari razmotriti aktualne teme u ribarstvu, među ostalim sustav poticaja i tržišnih kompenzacija. Najavljena su izlaganja o stanju i perspektivama hrvatskog ribarstva, inicijativama i aktivnostima ceha, o ribarstvu u Primorsko-goranskoj županiji, o plivaričarskom i koćarskom ribolovu, malim ribolovnim alatima, stanju u marikulturi i o hrvatskom registru brodova. Više od 90 posto hrvatskih ribara su obrtnici. Po podacima HOK-a, Ceh ribara okuplja 4900 članova, od kojih je 10 posto iz Primorsko-goranske županije. U toj županiji je 2009. bilo 538 ribara obrtnika, 2010. ih je bilo 487, a ove godine je 481. Odustajanja od obrta ima vrlo malo, a povlastice se prenose, najčešće na člana obitelji, navode iz HOK-a.

ĐAKOVO - Bivši radnici propale mlinsko-pekarske industrije Đakovština, njih 350, ponovno će u prosvjede koji će početi sutra, 11. listopada u 11 sati ispred 'rampe' na ulazu u bivšu tvrtku, najavljeno je s današnje konferencije za novinare Koordinacije za zaštitu prava bivših radnika Đakovštine d.d. u stečaju. "Ni tri tjedna od obećanja ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da će problem isplate 26 milijuna kuna naših otpremnina proteklih dana biti riješen rezultata nema, a bezuspješni zadnjih dana ostaju i naši pokušaji da bar telefonski stupimo u kontakt s ministarstvom. Osjećamo se prevareni, izigrani i izmanipulirani", rekao je član Koordinacije Stjepan Ljubej. Istaknuo je kako će i ovi prosvjedi biti mirni, no i da mogu prerasti u oštrije mjere radničke borbe, spomenuvši pri tome i mogućnost da prosvjednici krenu u štrajk glađu. Bivši radnici osjećaju se prevareni nakon što im je pomoć resornog ministarstva obećana sredinom rujna u Zagrebu, a potom u Đakovu kada je Čobanković najavio razgovore s bankama koje bi kreditirale isplatu njihovih otpremnina čime bi bila ubrzana isplata radničkih potraživanja.

PULA - U pulskom brodogradilištu Uljanik danas je na navoz položena kobilica za gradnju prvog od zasad dva ugovorena plovna objekta za obavljanje pomorskih radova - Trailing Hopper Suction Dredgera. Hopperi su složeni plovni objekti za obavljanje pomorskih radova i koriste se za usisavanje i transportiranje materijala s morskog dna. Riječ je o brodu nosivosti 26.000 tona, dužine 147,6 metara i 30 metara širine, koji će moći usisavati materijal s dubine do 50 metara. Brod i radnu opremu pokretat će dva glavna diesel motora, svaki snage 7200 kilovata (kW). Ovu gradnju Uljanik je ugovorio u srpnju 2010. godine s luksemburškom kompanijom Jan De Nul.

MAKARSKA - Turistička odredišta na Makarskoj rivijeri, gdje ovih posezonskih dana odmor provodi više od 7.000 gostiju uglavnom stranih, uspješno su privela kraju glavni dio ovogodišnje turističke sezone. U ljetovalištima od Brela do općine Gradac, prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda s Primorja, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci boravilo je 610.149 stranih i domaćih turista koji su ostvarili 4,2 milijuna noćenja. Gosti koji su ljetovali na Makarskom primorju bili su za 7 posto brojniji nego lani, a ostvarenih je noćenja u svim vrstama smještajnih objekata 6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Stranci, njih 570.685 ili 8 posto više nego lani, ostvarili su više od 3,9 milijuna noćenja, što je porast za 7 posto. Najbrojniji gosti Makarske rivijere bili su Česi, slijede Poljaci, Nijemci, gosti iz BiH, Slovaci i Mađari. Domaći turisti pak u dolascima i noćenjima ovoga ljeta bilježe minuse. U devet ovogodišnjih mjeseci 39.464 domaćih turista ostvarilo je 242.352 noćenja pa je njihov dolazak 5 posto manji od lanjskoga, a noćenja je 9 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze, nakon rasta prethodna tri trgovinska dana, danas su pali, Crobex je smanjen za 0,86 posto, na 1.806,60 bodova, a Crobexa10 za 1,36 posto, na 990,05 bodova. Redovan promet Burze danas je iznosio 27,4 milijuna kuna, a više od polovice tog prometa ostvareno je trgovanjem dionicom Belja, koja je i dobitnica dana po visokom rastu cijene. Promet dionicom Belja iznosio je 14,2 milijuna kuna, a njena cijena i dalje snažno raste zbog obveze Agrokora da objavi ponudu za preuzimanjem te tvrtke. Danas je cijena dionice Belja porasla za visokih 26,60 posto, na 113,94 kune. Promete iznad milijun kuna danas su imale još svega dvije dionice. Dionicom HT-a ostvareno je 4,2 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 1,31 posto na 240,01 kunu. Promet dionicom Atlantske plovidbe iznosio je 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 5,28 posto, na 392,02 kune. I ostale nešto trgovanije dionice mahom bilježe padove cijena - dionici Đuro Đaković Holdinga cijena je smanjena za 5,70 posto, redovne Adris grupe za 0,68 posto, AD plastika za 1,12 posto, Ericssona N. Tesle za 1,57 posto, a veći pad bilježe dionice građevinskog sektora, Ingre za 5,56 posto, IGH za 9,48 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙