FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i predstavnici sindikata u CMC-u Sisak dogovorili su danas da će surađivati u svim daljnjim koracima vezano uz najavu američkog CMC-a o zatvaranju ili prodaji sisačke željezaru, a očekuju i sastanak s novom upravom o točnim namjerama američkog vlasnika oko željezare. U petak je američki CMC izvijestio o izlasku iz CMC-a Sisak, bivše sisačke željezare, bilo prodajom bilo zatvaranjem tvornice, što dovodi u pitanje 1.130 radnih mjesta. "Dogovorili smo se da ćemo sa sindikatima surađivati u svim daljnjim koracima, jer želimo osigurati da se sačuvaju radna mjesta, da se očuva proizvodnja te ćemo zajedno sa postojećim vlasnikom tražiti rješenja", kazao je Popijač nakon sastanka. Napominje kako od CMC-a još uvijek nisu izravno čuli što zapravo namjeravaju, a vjeruje da će to biti potpuno jasno u sljedećih dan ili dva kada se sastanu s novom upravom i porazgovaraju o daljnim koracima. "Sasvim sigurno je da će i Ministarstvo i Vlada učiniti sve da se ne dogode nikakvi poremećaji", poručio je. Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo gospodarstva uz njih. "Ministarstvo gospodarstva ne može dozvoliti, kao ni sindikat, da se 1.100 radnih mjesta ugasi tek tako, niti je to po hrvatskim zakonima tek tako moguće", kazao je Dragićević. Tvrtka ima narudžbe za mjesec i pol dana i proizvodnja će i dalje teći, ali ćemo u budućim razgovorima i pregovorima znati točno u koje će smjeru ići željezara, istaknuo je. Kazao je i kako su optimisti napominjući kako nema ozbiljnog razloga za otpuštanje ljudi. Šanse ima, pokušat ćemo nešto napraviti, ali trebamo čuti što oni kažu, poručio je Dragičević.

ZAGREB - Carinska uprava Republike Hrvatske spremna je odgovoriti na sve zadatke koji će nastupiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović. Čović, koji je konferenciju održao zajedno s glavnim tajnikom Svjetske carinske organizacije Kuniom Mikuriyom u povodu njegova posjeta Hrvatskoj, podsjetio je na početke djelovanja Carinske uprave u teškim uvjetima u prvoj polovici devedesetih godina te na početak primjene jedinstvene carinske deklaracije prije dvanaest godina kao i na uspješno završene pregovore s Europskom unijom u poglavlju "Carinska unija". Ti pregovori završeni su u listopadu 2009. godine nakon čega su hrvatski carinski propisi potpuno usklađeni s europskim, kaže Čović. Ističe da se kriminalne radnje pojedinaca iz Carinske uprave, bez obzira na njihov rang u carinskom sustavu, ne mogu povezivati s cijelim carinskim sustavom. Prema njegovim riječima, trenutno se u Carinskoj upravi provodi 60 disciplinskih postupaka, a 56 službenika udaljeno je s dužnosti do njihova okončanja. Kunio Mikuriya pohvalio je hrvatsku Carinsku upravu za stasavanje u teškim uvjetima i značajan napredak zadnjih godina u kojima je dostigla svjetske standarde. Carinska uprava Republike Hrvatske ovih dana obilježava 20 godina rada. Zapošljava 3.138 djelatnika te djeluje kroz Središnji ured u Zagrebu, 17 carinarnica i 236 carinskih ispostava.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle za 0,1 posto, a u odnosu na rujan prošle godine više su za 7,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Bez cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu na mjesečnoj su razini porasle za 0,3 posto, a u usporedbi s rujnom 2010. godine više su za 4,1 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u rujnu nisu se mijenjale u odnosu na kolovoz, a u odnosu na rujan prošle godine više su za 6,1 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu povećane su u rujnu u odnosu na kolovoz za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini više za 9,2 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u rujnu ove u usporedbi s istim mjesecom prošle godine proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju su porasle za 13,4 posto, a u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle su za 11,3 posto. Proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji na godišnoj su razini povećane za 7,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manje su za 0,1 posto.

ZAGREB - Crobex indeksi Zagrebačke burze danas su pali, nakon tri dana rasta, a među rijetkim dobitnicama je dionica Belja, čija cijena i dalje snažno raste zbog obveze Agrokora da objavi ponudu za preuzimanjem te kompanije. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,61 posto, na 1.811 bodova, a Crobex10 za 0,71 posto, na 996 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,47 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego u petak u ovo doba. "Uz uobičajeno nizak promet na početku tjedna, indeksi su danas u minusu. Po prometu i skoku cijene izdvaja se tek dionica Belja", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banci. Dionicom Belja do podneva je ostvareno 5,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 28,04 posto, na 112 kune. Većina ostalih dionica bilježi pad cijene, pri čemu se po gubitku od 6,78 posto izdvaja dionica Ingre. Trenutno se njome trguje po 8,25 kuna, što je njezina rekordno niska razina. Među likvidnijim izdanjima rast cijene bilježe tek dionice AD Plastika, za 0,98 posto, i Podravke, za 0,27 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu od petka ojačala prema euru za 0,09 posto, a prema švicarskom franku za 0,14 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,492348 kuna, a franka 6,052955 kuna. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i američka i britanska valuta, američki dolara za 1,10 posto, a britanska funta za 0,32 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,525330 kuna, a britanske funte 8,643687 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙