FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 13. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska se zbog skorog ulaska u EU i izbora nalazi na prekretnici koja predstavlja šansu postojećoj ili novoj vladi da okrene novu stranicu u gospodarstvu, izjavio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović nakon poslovnog ručka Američke gospodarske komore. "Mislim da je ključ ne samo u financijskim poticajima, nego i u tome da država kao regulator učini sve da stvari budu jednostavnije, da bude prijateljska prema onima koji žele investirati u Hrvatsku i prema domaćim gospodarstvenicima", dodao je. Po njegovim riječima, radnici koji su ostali bez posla, poput onih iz Đakovštine koji ovih dana prosvjeduju, ponekad previše očekuju od države koja je samo do određene mjere gospodarski čimbenik. "Tamo gdje je država vlasnik ima obavezu biti više involvirana, ali bi i trebala izaći iz tvrtki koje nisu od strateškog značaja, a onima od strateške važnosti racionalno upravljati", rekao je Josipović. U svome je govoru rekao da na stanje u Hrvatskoj možemo gledati kao na stanje krize, visoke nezaposlenosti i slabog gospodarskog rasta, ali se i možemo pohvaliti barem nekakvim rastom, uspješnom turističkom sezonom i pokrivenošću uvoza izvozom. No, Hrvatskoj su nužne izravne investicije, istaknuo je i iznio podatak da su one pale 20 puta u odnosu na 2008. kada su iznosile četiri milijarde eura na ovogodišnjih 200 milijuna eura. Za oporavak hrvatskog gospodarstva prema nekim procjenama nužna su ulaganja između tri i četiri milijarde eura, naveo je.

ZAGREB - Potpisivanjem Zagrebačke deklaracije o pozicioniranju turizma u medijima danas je završila Prva međunarodna konferencija Svjetske turističke organizacije (UNWTO) o turizmu i medijima, koja je, u organizaciji UNWTO-a i Ministarstva turizma u suorganizaciji hrvatske Vlade, u dva dana okupila blizu 500 sudionika iz 50 zemalja svijeta. Deklaraciju, koja je utvrdila pet glavnih smjerova suradnje turizma i medija s ciljem jačeg pozicioniranja turizma u medijskim planovima, u ime UNWTO-a potpisao je njegov glavni tajnik Taleb Rifai, a u ime hrvatske Vlade ministar turizma Damir Bajs. Među glavnim smjerovima suradnje turizma i medija naznačeni su kreiranje aktivnog dijaloga između javnog i privatnog sektora te medija s naglaskom na plasiranje kvalitetnih informacija, kao i pozicioniranje turizma u medijima kao pokretača ekonomskog rasta, zapošljavanja i održivog razvoja. Odgovarajući na konferenciji za novinare na brojna pitanja stranih novinara o hrvatskom turizmu Bajs je kazao da će ova godina prema očekivanjima završiti s gotovo 11,5 milijuna turista, od kojih je oko 90 posto stranih, te s više od 57 milijuna noćenja.

RIJEKA - Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je donijeto rješenje o pokretanju stečajnog postupka Transadrije d.d., doznaje se od stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića. Prema rješenju, vjerovnici u roku od 30 dana mogu prijaviti tražbine, a prvo ispitno i izvještajno ročište zakazano je za 15. studenoga ove godine. Zahtjev za pokretanje stečaja podnijela je skupina 64 od ukupno oko 200 radnika Transadrije, a prošloga tjedna na ročištu u prethodnom postupku za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka i Uprava te tvrtke suglasila se s pokretanjem stečaja. Radnici, koji očekuju da će stečaj omogućiti preustroj i oporavak Transadrije, već devet mjeseci nisu primili plaće, a račun tvrtke blokiran je gotovo godinu dana. Ukupna dugovanja tvrtke, po podacima Sindikata, procjenjuju se na oko 70 milijuna kuna, od kojih je oko 20 milijuna kuna duga prema bivšim i sadašnjim radnicima. Najveći pojedinačni vlasnički udjel u toj tvrtki ima država, oko 28 posto, a ostali su vlasnici uglavnom mali dioničari. Transadrija ima u svom vlasništvu vrijedne nekretnine, a vlasnik je i 50 posto udjela u Luci Šibenik.

ZADAR - Prestanite s jalovim raspravama, otvorite radna mjesta, poručili su čelnicima države s današnjeg mirnog prosvjeda u Zadru bivši radnici brojnih zadarskih tvrtki nestalih tijekom pretvorbe i privatizacije. Na prosvjednom skupu u organizaciji Stožera za obranu radnika koji su izgubili radna mjesta, okupljenih u organizaciji zadarskog ureda SSSH, bivši radnici zatražili su ostvarenje svojih stečenih prava, zaostalih plaća, otpremnina, ali i odštetu za izgubljena radna mjesta. Dali su podršku radnicima "Đakovštine", kao i radnicima drugih tvrtki koji s njima dijele istu sudbinu. U proteklih 20 godina, prema procjeni zadarskog ureda SSSH, u Zadarskoj županiji je nestalo 50.000 radnih mjesta.

ĐAKOVO - Bivši radnici nekadašnje "Đakovštine" nastavili su danas prosvjed kojim traže da im se u cijelosti isplate otpremnine i vlasnički udjeli u iznosu nešto većem od 40 milijuna kuna. Bivši radnici "Đakovštine" prosvjede su započeli jučer, a tijekom noći su u smjenama noćili ispred ulaza u bivšu tvrtku. "Đakovština" je od siječnja 2010. godine u stečaju, a većina njene imovine prodana je osječkoj tvrtki "Žito". Prema riječima njihovih predstavnika radnici su spremni kontinuirano prosvjedovati sve do ispunjenja svojih zahtjeva. Od 450 radnika otkaz je u tri velika vala otpuštanja dobilo 350. Stalno nam se govorilo da smo mi radnici vjerovnici prvog isplatnog reda, a svi su se, poglavito banke, namirili osim nas. Nama je jedino dosad isplaćeno 35 posto naših potraživanja, rekli su. S obzirom da je država imala 32 posto bivše tvrtke, te da je u njenom nadzornom odboru imala dva člana, bivši radnici očekuju pomoć Vlade u rješavanju svojih problema.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze padaju četvrti trgovinski dan zaredom, Crobex je danas smanjen za 0,38 posto na 1.932,73 boda, a Crobex10 za 0,25 posto, na 1.056,82 boda. Redovni promet Burze iznosio je danas 15 milijuna kuna. Najveći promet, od 3,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a koja je poskupila za 0,48 posto, na 247,20 kuna. Redovnom dionicom Adris grupe ostvaren je promet od 3,3 milijuna kuna uz rast cijene od 11,16 posto, na 269 kuna. Dionica Atlantic grupe protrgovano je za 1,4 milijuna kuna pri čemu joj je cijena pala za 0,69 posto, na 575 kuna. Ostalim dionicama ostvaren je daleko manji promet.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je, zadnjeg dana održavanja obvezne pričuve, potražnja bila vrlo niska, a ugovoreno je svega 10 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica. Danas je bilo prijavljeno 60 milijuna kuna potražnje, što je 56,9 posto manje nego jučer. Ponuda je, pak, ojačala 7,19 posto, na 310 milijuna kuna. Sav promet odnosio se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 10 milijuna kuna. Pritom je prosječna kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,46 na 0,65 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙