FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sat

ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U kolovozu je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 2,0 posto na godišnjoj razini, što je veći rast nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu nominalno porastao za 5,0 posto, a realno za 2,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. S obzirom da je u srpnju promet u trgovini na malo ojačao 0,9 posto, rast od 2,0 posto predstavlja ubrzanje rasta. "Rast prometa u trgovini na malo ponajviše se zahvaljuje jačanju turističke potrošnje. Dosadašnje turističke brojke vrlo su dobre, pa u cijeloj ovoj godini očekujem rast prihoda od turizma za 5 posto, na otprilike 6,5 milijardi eura", kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Dodaje da je rastu maloprodaje pridonijela i pojačana prodaja automobila, koja čini oko 5 posto u košarici trgovine na malo. Broj registriranih automobila porastao je u kolovozu za 5,6 posto na godišnjoj razini, nakon što je u srpnju pao. "Ponovni rast nezaposlenosti, pad realnog raspoloživog dohotka, neizvjesnost u pogledu radnog mjesta te budućih primanja, kao i razduživanje stanovništva, ograničavat će rast potrošnje idućih mjeseci. Stoga ostajem pri procjeni da će u cijeloj ovoj godini promet u trgovini na malo zabilježiti rast od oko 1 posto", zaključuje Hrvoje Stojić.

ZAGREB - Najava ulaska Hrvatske u Europsku uniju nije dovela do očekivanog porasta interesa investitora za hrvatsko tržište nekretnina, kaže se u izvještaju Colliers Internationala o rezultatima globalne ankete o mišljenu investitora. Neosporno je kako će ulazak Hrvatske u Europsku uniju imati pozitivan učinak na smanjenje rizika države, ali trenutna ekonomska realnost naglašava strukturalne probleme Unije i dovodi u pitanje njenu opstojnost pri čemu Hrvatska i pitanje njena ulaska ostaju na marginama, kaže se u izvještaju. Jedan od najčešćih razloga za percipirani povećani rizik Hrvatske je, kako se dodaje, veličina tržišta i mogućnost izlaska iz investicije, odnosno nerazvijenost investicijskog tržišta nekretnina. U Colliersu kažu i kako je evidentan nedostatak vrhunskih nekretnina. Kako bi hrvatsko tržište postalo zanimljivije većem broju institucionalnih ulagača koji traže kvalitetnije, sigurnije i perspektivnije investicije, potrebno je pomno za njih pripremiti investicijske proizvode, smatraju u Colliersu te ocjenjuju da takvi projekti u Hrvatskoj mogu proizići isključivo iz velikih portfelja poput državnog ili vojnog. Novi investicijski val razvoja komercijalnih nekretnina, u Colliersu očekuju u sljedećih 12 do 18 mjeseci, te upozoravaju da će, ako se ta prilika ne iskoristi, Hrvatska i dalje biti zanimljiva samo investitorima sklonima visokom riziku. Colliers International je tvrtka za poslovanje nekretninama koja djeluje u 61 zemlji.

OSIJEK - Dani meda u Hrvatskoj održat će se u Osijeku od 6. do 9. listopada, a uz tradicionalno nacionalno ocjenjivanje meda, na njima će Hrvatski pčelarski savez obilježiti i 130. obljetnicu izlaženja časopisa "Hrvatska pčela", najavili su danas u Osijeku predstavnici organizatora. Tako će u sklopu Dana meda u Hrvatskoj, čiji je pokrovitelj hrvatska vlada, biti predstavljena i monografija "130 godina Hrvatske pčele" s pregledom pisanja tog časopisa od prvog broja do ove godine, najavio je član organizacijskog odbora Anton Dalšašo. Voditelj odjela poljoprivrede i prehrambene industrije u osječkoj Županijskoj komori Ernest Nad rekao je kako je na ovogodišnje ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda, pića od meda te pakovina meda i proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda stiglo više od 200 uzoraka iz svih krajeva Hrvatske. Uz Dane meda u Hrvatskoj, koji će se održati u Osijeku, ovaj će se tjedna, od 5. do 8. listopada, u Zagrebu održati tradicionalni 10. dani meda u Zagrebu.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za srpanj iznosila je 31,73 kune, što je u odnosu na lipanj više za 2,2 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine više za 4,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U srpnju su bila 168 plaćena sata, što je za 3,4 posto manje nego u lipnju. Najveći broj plaćenih sati zabilježen je u vodenom prijevozu (240 sati), a najmanji u djelatnosti usluge u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika (155). Najviše prosječne mjesečne neto plaće po satu za srpanj isplaćene su u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta u iznosu od 56,61 kunu, dok su najniže isplaćene u proizvodnji odjeće i iznose 16,45 kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi cijene dionica i danas znatno pale, drugi dan zaredom, pri čemu je Crobex indeks, po prvi puta od početka prosinca prošle godine, potonuo ispod psihološki važne razine od 1.800 bodova. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 1,14 posto, na 1.796 bodova, što je njegova najniža razina od 2. prosinca prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.784 boda. Crobex10 oko podneva bio je u minusu 0,9 posto, na 993 boda, te je na najnižoj razini do 8. prosinca lani, kada je trgovinski dan završio na 984 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,2 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet, 1,9 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom HT-a. Cijena joj se spustila 0,53 posto, na 244 kune. Slijedi povlaštena dionica Adrisa s prometom od 900.000 kuna, i rastom cijene za 0,53 posto, na 202 kune. Pale su cijene većine ostalih dionica, a nešto veće gubitke, kao i jučer, bilježi građevinski sektor. Dionica Dalekovoda oko 12 sati je bila u minusu 5,33 posto, IGH 4,53 posto, Tehnike 3,67 posto, a Ingre 1,13 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu neznatno oslabila prema euru i prema švicarskom franku, prema euru za 0,002 posto, a prema franku za 0,003 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,495490 kuna, a švicarskog franka 6,169635 kuna. Prema kuni su ojačale danas i američka i britanska valuta, američki dolara za 1,27 posto, a britanska funta za 0,28 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,677971 kunu, a funte 8,744155 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙