FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ranjiv pred sastanak ministara financija eurozone u Poljskoj

LONDON, 16. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima deviza pod utjecajem dobitonosnih prodaja koje su uslijedile nakon uzleta koji je potaknula zajednička akcija središnjih banka, ali se čini ranjiv, pa bi mogao dalje slabjeti ako ministri financija eurozone ipak ne dogovore priželjkivane nove mjere.

Euro je tijekom dana prema dolaru oslabio 0,4 posto, na 1,3815 dolara. Spustio se time ispod u četvrtak dosegnute najviše tjedne razine od 1,3937 dolara, ali se i dalje drži znatno iznad najniže razine u posljednjih sedam mjeseci od 1,35 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak. Od početka tjedna zasad je na dobitku 1,8 posto.

Dolar je ojačao također 0,4 posto prema švicarskom franku, na 87,29 centima, nakon što je švicarska središnja banka ponovila da će braniti tečaj od 1,2 franka za euro koji je nedavno utvrdila radi zaustavljanja snažnog uzleta franka.

U odnosu na jen dolar se drži u uskom rasponu zbog straha od slične intervencije japanskih monetarnih vlasti. Trenutno se njime trguje po 76,69 jena.

Ulagači nisu skloni većim potezima pred sastanak u Poljskoj na kojem će se ministrima financija eurozonone pridružiti i njihov američki kolega Timothy Geithner, a mogli bi razgovarati o opcijama postizanja veće učinkovitosti Europskog fonda za financijsku stabilnosti (EFSF) u borbi protiv dužničke krize.

Analitičari kažu da je jučerašnja koordinirana akcija središnjih banaka u cilju povećanja likvidnosti europskog bankovnog sustava poduprla nade tržišta da bi političari ipak u zadnji čas na sastanku u Poljskoj mogli donijeti nove mjere za potporu euru.

To ostavlja ulagačima mnogo prostora za razočarenja.

"Tržište nije spremno na veće oklade u vezi toga sastanka. Ulagači će biti uvelike fokusirani na svaku naznaku neslaganja među europskim političarima i ministrima financija glede toga što valja poduzeti u vezi ozbiljnog problema dužničke krize u eurozoni", kazao je Niels Christensen, analitičar u banci Nordea.

Uz oprez zbog rizika daljnjeg slabljenja eura, ulagači su neskloni i većim ulaganjima u američki dolar pred sastanak američke središnje banke Fed idući tjedan na kojem bi mogle biti donesene daljnje mjere popuštanja radi poticanja gospodarskog rasta. U slučaju da dogovore treći po redu program kvantitativnog popuštanja, dolar bi se našao pod pritiskom, dok bi rizičnije valute ojačale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙