FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Franak oslabio, trgovci ukazuju na intervenciju SNB-a

LONDON, 18. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Švicarski franak oslabio je u četvrtak na međunarodnim tržištima valuta, što trgovci objašnjavaju glasinama o novoj intervenciji švicarske središnje banke (SNB) radi zaustavljanja rasta nacionalne valute.

Euro je tako ojačao prema franku 0,4 posto na 1,1440 franaka.

Dolar je bio na još većem dobitku prema švicarskoj valuti, ojačavši 0,8 posto na 79,66 centima.

U najnovijem pokušaju da obuzda jačanje švicarskog franka SNB je u srijedu najavio da će povećati likvidnost u francima podizanjem depozita po viđenju na 200 milijardi franaka, s ranijih 120 milijardi. Banka je poručila da će po potrebi poduzeti i dodatne mjere.

U četvrtak SNB nije želio komentirati najnovije glasine o intervenciji na terminskim tržištima valuta. Banka tako navodno prodaje franke putem terminskih ugovora s kratkim rokovima dospijeća kako bi preplavila tržišta švicarskom valutom. Potom će ih navodno otkupljivati ili ih naknadno prebacivati u nove vrijednosnice.

Trgovci ističu da prodajom franaka na terminskom umjesto na spot tržištu SNB nastoji još više spustiti prinos na imovinu u francima i time smanjiti privlačnost švicarske valute za ulagače.

"SNB je bio aktivan na tržištu deviznih swapova. Smatramo ipak da će euro usprkos tome kliznuti prema paritetu u odnosu na franak", ističe Chris Walker iz UBS-a.

Franak je početkom mjeseca nizao rekordno visoke vrijednosti prema euru, poduprt potragom ulagača za sigurnim utočištem za kapital s obzirom na dužničke nevolje u eurozoni i bojazni od usporavanja gospodarskog rasta.

Europsku valutu pritisnuo je u četvrtak i pad europskih tržišta dionica nakon što je američka banka Morgan Stanley snizila prognoze rasta svjetskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, potpirivši strah od nove recesije.

Tako je euro oslabio prema dolaru 0,4 posto, na 1,4351 dolar. Izgubio je na vrijednosti i prema jenu, kliznuvši na 10,10 jena.

Dolar je pak ostao nepromijenjen u odnosu na japansku valutu, na 76,54 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙