FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko grčke krize pogodile euro

LONDON, 12. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pao na najnižu razinu u sedam mjeseci prema dolaru i najnižu razinu u 10 godina prema jenu zbog obnovljenih strahova od stečaja Grčke i rizika širenja krize na bankovni sustav regije i na njezina veća gospodarstva.

Euro se tako spustio na 1,34949 dolara, najnižu razinu od veljače. Potom se njime trgovalo po 1,3595 dolara, što znači da je u odnosu na prethodni radni dan oslabio 0,4 posto. U petak oslabio je 1,6 posto.

Prema jenu je oslabio 1,7 posto, na 103,9 jena, što je najniža razina jedinstvene europske valute u 10 godina prema japanskoj. Potom se eurom trgovalo po 104,568 jena, što znači da je u minusu na dnevnoj razini od 1,3 posto.

Dolar je oslabio prema jenu za jedan posto, na 76,76 jena, što je nedaleko rekordno niske razine od 75,94 jena, na koju se spustio sredinom kolovoza.

Jenu je pak išlo na ruku to što ga ulagači percipiraju kao sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, zbog čega su ojačale spekulacije o mogućoj intervenciji japanskih vlasti kako bi obuzdale njegov prekomjeran uzlet.

"Kupnje na koje su se neki ulagači odlučili s ciljem ostvarivanja dobiti pružile su blagu podršku euru, no on je očigledno osjetljiv na rizik slabljenja u nadolazećim danima i tjednima, budući da su ojačale špekulacije o bankrotu Grčke", kazala je Jane Foley, viša valutna analitičarka u Rabobanku.

"Nakon što je švicarska središnja banka povukla crtu, ulagači koji bi željeli izbjeći nevolje eurozone pronalaze sigurno utočište za kapital u jenu. Nesumnjivo to povećava rizik intervencije japanskih vlasti pa će ulagači biti oprezni kako ga ne bi pretjerano podupirali".

Zabrinutosti u vezi stečaja Grčke ojačale su nakon što je viši njemački dužnosnik u vladi kancelarke Angele Merkel počeo otvoreno o tom govoriti. Te izjave su uslijedile netom nakon što je iznenadno svoju ostavku ponudio dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark, što je istaknulo velika neslaganja među vodećim dužnosnicima oko toga kako riješiti dužnički problem eurozone.

Val prodaja eura započeo je prošli tjedana nakon što je čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet promijenio raniji stav koji je upućivao na zaoštravanje monetarne politike, zauzevši sada neutralnu poziciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙