FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PEKING - Članice eurozone trebale bi poduzeti konkretne mjere kako bi obnovile povjerenje tržišta i iz temelja izmijenile svoj gospodarski sustav, konstatirali su kineski mediji u ponedjeljak uoči posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja Pekingu. Dužničku krizu uzrokovao je manjak nazdora financija članica eurozone, konstatirali su u uvodniku inozemnog izdanja People's Dailyja profesor Kineskog narodnog sveučilišta Zhang Zhixiang i ekonomist Kineske razvojne banke Zhang Chao. People's Daily glasilo je vladajuće Komunističke partije. "Eurozona bi trebala reformirati institucije koje koče njezin gospodarski razvoj i odgovorno graditi odnos prema svjetskom gospodarstvu i financijskoj stabilnosti", pišu dvojica stručnjaka. "Mora poduzeti konkretne mjere kako bi obnovila povjerenje tržišta u članice eurozone i u euro", ističu. Za vrijeme krize kineski su čelnici u više navrata izražavali povjerenje u gospodarstva eurozone a Kina pojačano ulaže devizne rezerve u imovinu u eurima. Europske su pak zemlje značajni uvoznici kineskih proizvoda i u interesu je Pekinga da vodi računa o tome da euro ne oslabi. "Pad realne potražnje zbog europske dužničke krize utjecat će u dugoročnoj perspektivi na kinesko realno gospodarstvo", upozoravaju autori uvodnika. Kina je u razdoblju od siječnja do kraja srpnja u Europsku uniju izvezla roba i usluga u iznosu 199,6 milijardi dolara, što je 19 posto kineskog izvoza u tom razdoblju, pokazuju podaci kineske carinske uprave.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ojačao prema švicarskom franku i dolaru na međunarodnim tržištima valuta poduprt oporavkom europskih tržišta dionica, dok zelenu novčanicu pritišću nagađanja o novom ciklusu kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike. Euro je oko podneva ojačao prema franku 0,4 posto, na 1,1350 franaka. Bio je na dobitku i prema dolaru, od 0,4 posto, te se njime trgovalo po 1,4434 dolara. Europska tržišta dionica porasla su na početku ovog tjedna slijedom naznaka da bi oružani sukob u Libiji mogao uskoro završiti. Pozornost trgovaca na deviznim tržištima zaokupljaju i signali da švicarska središnja banka (SNB) intervenira na terminskom tržištu prodajom franaka kako bi preplavila tržište švicarskom valutom, snizila prinose i odvratila ulagače od kupovine franaka. U SNB-u nisu željeli komentirati ta nagađanja. Na tržištu stoga napeto očekuje hoće li SNB prodavati franke na spot tržištu. Banka inače zazire od tog instrumenta budući da je u prošloj takvoj intervenciji zaključenoj u 2010. zabilježila gubitke.

CHICAGO - Američki i japanski proizvođači vozila Ford i Toyota najavili su da planiraju surađivati na razvoju sustava plinsko-električnog pogona za kamione i sportska vozila. Dva poduzeća potpisala su u ponedjeljak sporazum o podjeli troškova razvoja, a nastojat će i da sustav bude prihvatljiviji za potrošače. I Toyota i Ford već prodaju automobile na hibridni pogon, ali za kamione je potreban drugačiji sustav koji će im omogućiti vuču i prijenos teških tereta. Inicijativa je sastavni dio nastojanja industrije vozila da se prilagodi novim standardima ekonomičnije potrošnje goriva i nižih razina zagađenja u zemljama širom svijeta. U Fordu i Toyoti procjenjuju da će im trebati najmanje dvije ili tri godine da razviju novi sustav, koji će se potom koristiti za pogon Fordovih kamiona iz serije F, te Toyotinih kamioneta Tundra i ostalih vozila s pogonom na stražnje kotače. Dva poduzeća zajednički će razvijati i standarde za povezivanje 'pametnih' telefona i ostalih elektronskih uređaja s kamionima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙