FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih tržišta dionica pomogao euru

LONDON, 22. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ojačao prema švicarskom franku i dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt oporavkom europskih tržišta dionica dok zelenu novčanicu pritišću nagađanja o novom ciklusu kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike.

Euro je oko podneva ojačao prema franku 0,4 posto, na 1,1350 franaka. Bio je na dobitku i prema dolaru, od 0,4 posto, te se njime trgovalo po 1,4434 dolara.

Europska tržišta dionica porasla su na početku ovog tjedna slijedom naznaka da bi oružani sukob u Libiji mogao uskoro završiti, nakon što su pobunjeničke snage ušle u samo središte Tripolija. Na najvećem je dobitku bio naftni sektor.

Pozornost trgovaca na deviznim tržištima zaokupljaju i signali da švicarska središnja banka (SNB) intervenira na terminskom tržištu prodajom franaka kako bi preplavila tržište švicarskom valutom, snizila prinose i odvratila ulagače od kupovine franaka. U SNB-u nisu željeli komentirati ta nagađanja.

Na tržištu se sada napeto očekuje hoće li SNB prodavati franke na spot tržištu. Banka inače zazire od tog instrumenta budući da je u prošloj takvoj intervenciji zaključenoj u 2010. zabilježila gubitke.

Dolar su pak pritisnule spekulacije da bi zbog posustajanja američkog gospodarskog oporavka predsjednik Feda Ben Bernanke u govoru krajem tjedna mogao signalizirati da je spreman dodatno stimulirati gospodarstvo trećim ciklusom mjera za kvantitativno ublažavanje monetarne politike. Drugi ciklus zaključen je u lipnju.

"Puno aktera očekuje da će Bernanke ovog tjedna možda donijeti preokret, što trenutno prigušuje kretanja valutnih tečajeva", sažima stanje na tržištu Ulrich Leuchtmann iz Commerzbanka.

"Treći ciklus ublažavanja američke monetarne politike produbio bi očaj inozemnih ulagača i potaknuo bi rasprodaje dolara", ocjenjuju analitičari Citrigroupa u bilješci o Bernankeovim opcijama.

Jačanje eura ograničava pak nastavljeno nepovoljno raspoloženje na tržištu zbog otezanja europskih dužnosnika s rješavanjem dužničke krize u eurozoni.

Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju odbacila zahtjeve da eurozona izda zajedničku obveznicu kako bi se time olakšalo zaduživanje slabijim članicama zone primjene jedinstvene europske valute.

"Ako stvari u eurozoni krenu nagore, teško je zamisliti što bi mogli učiniti kako bi riješili probleme", tumači Richard Falkenhall iz stockholmskog SEB-a, dodajući da taj rizik koči euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙