FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: loš početak tjedna

ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas pali treći dan zaredom pod utjecajem vrlo lošeg raspoloženja na europskim burzama uslijed intenziviranja dužničke krize u eurozoni.

Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 0,92 posto, na 1.955 bodova, a Crobex10 0,87 posto u minusu, na 1.068 bodova.

Redovni promet dionicama bio je 3,7 milijuna kuna, što je otprilike 1,7 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Loš je početak tjedna na domaćem tržištu, i to ne samo zbog pada cijena dionica nego i zbog slabog prometa. Ovako loše raspoloženje posljedica je negativnih kretanja na svjetskim burzama“, ističe Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banku.

Na europskim burzama danas su cijene dionica oštro pale, a najvažniji indeksi na najnižim su razinama u zadnjih 26 mjeseci. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu su između 2 i 4 posto.

„Pristižu nam samo loše vijesti. Sad se već špekulira i o mogućem bankrotu Grčke, te da se njemačke vlasti već pripremaju za taj scenarij. U međuvremenu, nagađa se da bi agencija Moody's mogla francuskim bankama sniziti rejting zbog njihove izloženosti grčom državnom dugu. Sve to negativno utječe na raspoloženje investitora na svjetskim burzama“, navodi Augustinović.

Najveći promet, 1,66 milijuna kuna, ostvarena je dionicom HT-a. Cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 251 kunu.

Većina cijena dionica je u padu, pri čemu se među najlikvidnijim izdanjima po gubitcima izdvajaju dionice Zagrebačke banke, s padom cijene za 3,55 posto, AD Plastika, za 3,46 posto te Luke Rijeka, za 3,08 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙