FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oštar pad indeksa drugi dan zaredom

ZAGREB, 19. kolovoza 2011. (Hina) - Drugi dan zaredom, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u znatnom minusu pod pritiskom velikih rasprodaja dionica na svjetskim tržištima, uslijed zbog straha investitora od nove recesije.

Oko podneva, Crobex indeks iznosio je 1.959 bodova, što je 1,59 posto manje nego jučer. Crobex10 bio je na gubitku 1,25 posto, na 1.061 bodu.

Tijekom jutra Crobexi su bili i do dva posto u minusu. Sada su na najnižim razinama od sredine prosinca prošle godine.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 9,4 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Uz nešto veći promet nego proteklih dana, Crobexi su i danas u znatnom minusu. No, s obzirom na oštre rasprodaje na svjetskim burzama, koje su spustile frankfurtski DAX za čak 3,5 posto, domaće tržište još se i dobro drži“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na europskim burzama indeksi oštro padaju drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da će dužnička kriza u eurozoni nanijeti velike štete europskim bankama i izazvati krizu cijelog financijskog sustava.

Trenutno je frankfurtski DAX u minusu 3,51 posto, na 5.405 bodova, londonski Ftse 2,67 posto, na 4.956 bodova, a pariški CAC 2,55 posto, na 2.997 bodova. Pritom su pod najvećim pritiskom dionice u bankarskom sektoru.

Na Zagrebačkoj se burzi, pak, najviše trguje dionicom HT-a. Uz promet od 3,5 milijuna kuna, cijena joj je pala 1,6 posto, na 239,94 kuna, nadoknadivši dio jutrošnjih gubitaka, kada je dotaknula i 234,35 kuna.

Među milijunaše uvrstila se i dionica Privredne banke zagreb. Uz promet od 1,66 milijuna kuna, cijena joj je potonula 2,51 posto, na 540 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najveći gubitak, 9,4 posto, bilježi dionica Istraturista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙