FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pod utjecajem svjetskih burzi Crobexi u minusu

ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Zbog prelijevanja negativnog raspoloženja sa svjetskih tržišta, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u minusu, pri čemu znatniji pad bilježe cijene dionica Ingre i IGH.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,57 posto, na 2.017 bodova, a Crobex10 0,42 posto, na 1.098 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,6 milijuna kuna, što je 4 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Sa svjetskih burza prelijeva se negativno raspoloženje i na domaću burzu, no niska likvidnost donekle nas štiti od većeg pada cijena. Na inozemnim burzama, pak, čeka se ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će dati nove važne smjernice investitorima, a u međuvremenu intenzivirala se kupnja zlata i švicarskog franka, koji se percipiraju sigurnim utočištem za kapital“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Najveći promet, 3,79 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, kojoj je cijena oslabila blagih 0,08 posto, na 253,04 kune.

Po visini prometa slijedi dionica Končara Elektroindustrije, sa 737.000 kuna. Cijena joj je pala 1,05 posto, na 560,5 kuna.

Većina cijena dionica je u minusu, pri čemu najveće gubitke među najlikvidnijima bilježi izdanje Ingre, za 3,72 posto, te IGH, za 3,36 posto.

Na europskim burzama, pak, najvažniji indeksi danas su u znatnim minusima. Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAC indeks trenutno su na gubitku između 1,78 i 2,58 posto, a i američki terminski indeksi ukazuju na negativan početak trgovanja na Wall Streetu.

Na svjetskim financijskim tržištima vlada nervoza uoči današnje objave službenih podataka o zaposlenosti u kolovozu u SAD-u.

Ekonomisti očekuju da će službeni podaci američke vlade o zaposlenosti pokazati da je u proteklome mjesecu kreirano oko 70.000 novih radnih mjesta. No, tržišni sudionici pribojavaju se lošijih podataka, zbog oštrog pada komponente zapošljavanja u sklopu ISM indeksa industrijske aktivnosti, objavljenog jučer.

U međuvremenu, tečaj švicarskog franka ojačao je prema američkoj i europskoj valuti oko 2 posto. Tako se eurom danas trguje po 1,106 franaka, a dolarom po 0,7795 franaka.

Istodobno, cijena zlata ojačala je 0,3 posto, na 1.829 dolara za uncu. Na tjednoj razini zlato je poskupjelo 1,9 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙