FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex ponovno ispod 2.000 bodova

ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Loše raspoloženje na svjetskim burzama danas pritišće i trgovanje na Zagrebačkoj burzi, a pod utjecajem pada većine cijena dionica, Crobex je ponovno pao ispod psihološke granice od 2.000 bodova.

Nakon što je početkom prošloga tjedna Crobex uspio preskočiti 2.000 bodova, jutros je ponovno pao ispod te razine. Oko podneva je bio u minusu 1,3 posto, na 1.986 bodova.

Crobex10 spustio se 1,23 posto, na 1.083 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 5 milijuna kuna, što je 1,6 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Sa svjetskih burzi, gdje su nastavljene u petak započete veće prodaje dionica uslijed razočaravajućeg podatka o zaposlenosti u SAD-u, negativno raspoloženje prelijeva se i danas na domaće tržište. Skromna likvidnost na domaćem tržištu donekle ublažava cjenovni pad“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banku.

Na europskim burzama cijene dionica danas su oštro pale, jer investitori strahuju da loši prošlotjedni podaci s američkog tržišta rada najavljuju klizanje najvećeg svjetskog gospodarstva u novu recesiju. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno su u minusu između 2 i 3,3 posto.

Na domaćem tržištu milijunski promet zasad je ostvaren tek dionicom HT-a, i to u visini od 1,9 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,41 posto, na 252 kune.

Po visini prometa slijedi dionica Zagrebačke banke, sa 534.000 kune, i padom cijene za 2,69 posto, na 48,5 kuna.

Većina najlikvidnih izdanja bilježi pad cijena. Pritom je dionica Belja oslabila 3,61 posto, Petrokemije 3,42 posto, a povlaštena dionica Adrisa 3,17 posto.

Od pozitivnih cjenovnih pomaka izdvaja se rast cijene dionice Dalekovoda od 0,45 posto na 190 kuna, uz promet od 60.000 kuna.

Iz Dalekovoda su danas objavili da su u petak potpisali ugovor s Elektro-Slovenijom o izradi, isporuci i montaži dionice dalekovoda Beričevo - Krško u Sloveniji, vrijedan 34,2 milijuna eura uključujući PDV. Riječ je o 80,4 kilometra dugoj dionici novog dvostrukog 400 kilovoltnog dalekovoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙