FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: inozemna kretanja podupiru daljnji rast Crobexa

ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Zahvaljujući pozitivnim kretanjima na svjetskim burzama, na Zagrebačkoj burzi i danas je moguć rast cijena dionica, nakon što su jučer Crobexi ostvarili najveći dnevni postotni dobitak u zadnja dva tjedna.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks jučer je skočio 1,28 posto, na 2.011 bodova, a Crobex10 za 1,22 posto, na 1.089 bodova. Oba indeksa ostvarila su najveći dnevni postotni rast od 12. kolovoza.

No, redovni promet dionicama bio je slabašan, svega 9,2 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna manje nego u petak.

„Moguć je danas nastavak rasta cijena dionica na domaćem tržištu, s obzirom na pozitivno raspoloženje koje vlada na svjetskim burzama“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 2 posto, zahvaljujući ohrabrujućim makroekonomskim podacima, manjim štetama od uragana Irene nego što se očekivalo, ali i spajanju dviju velikih grčkih banaka, što je jedna od rijetkih dobih vijesti iz dužničkom krizom pogođene Europe.

Jutros su i na azijskim i europskim burzama cijene dionica znatno porasle, jer je nakon snažnog rasta potrošnje u SAD-u ublažen strah od nove recesije, pa se ulagači okreću rizičnijim investicijama, a prodaju zlato i švicarske franke, koji slove za sigurna utočišta.

Nakon što je u tjedan dana potonula gotovo 7 posto, jutros se cijena zlata kreće oko 1.790 dolara po unci, daleko od rekordne razine od 1.911 dolara, dosegnute prošloga tjedna.

Tečaj eura, pak, kreće oko 1,1860 franaka, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1745 'švicaraca'.

„S prevladavanjem očekivanja među investitorima na svjetskim burzama da će globalno gospodarstvo izbjeći još jednu recesiju, povećava se njihova sklonost prema riziku, pa cijene dionica bilježe izraženiji rast. Nove smjernice investitorima danas će dati indeksi povjerenja potrošača i poslovne klime eurozoni, kao i povjerenje američkih potrošača te zabilješka s posljednjeg zasjedanja Feda“, zaključuje Harambašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙