FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: bez okidača za življu aktivnost

ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Kako nema na vidiku okidača koji bi potaknuli življu aktivnost, na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje stagnacija indeksa, dok će investitori uglavnom pratiti vijesti sa svjetskih burzi.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,15 posto, na 2.014 boda, a Crobex10 0,24 posto, na 1.092 boda.

Posljednja dva pozitivna dana uspjela su ponešto ublažiti minuse Crobexa od početka kolovoza. Crobex je s današnjim danom na gubitku 7,18 posto od početka mjeseca, a Crobex10 6,36 posto.

Redovni promet dionicama bio je i jučer slabašan, svega 9,8 milijuna kuna, što je otprilike 600.000 kuna više nego prethodnoga dana.

„Zasad nema na vidiku okidača koji bi mogli potaknuti življu aktivnost na domaćoj burzi, stoga očekujem danas stagnaciju indeksa uz slabašan obujam trgovanja. Zbog slabe ponude i potražnje znatni su spreadovi između kupovnih i prodajnih cijena, pa je prisutna velika volatilnost“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

A zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere središnje američke banke, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle treći dan zaredom, no nakon vrlo nesigurnog trgovanja i uz mršav obujam.

Dow Jones indeks ojačao je 20 bodova, ili 0,18 posto, na 11.559 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 1.212 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 2.576 bodova.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, zbog pada povjerenja potrošača i poduzetnika u SAD-u i Europi, pa ulagače na kupnju dionica ne potiču osobito ni špekulacije o novim poticajnim mjerama američkog Feda.

Na europskim burzama trgovanje je počelo rastom cijena dionica.

„Iako se zadnja tri dana cijene dionica na svjetskim burzama oporavljaju, i dalje su investitori na oprezu, što nam pokazuje i cijena zlata, koja se i nadalje kreće između 1.800 i 1.900 dolara za uncu“, napominje Bošković.

Nove smjernice investitorima će stići poslijepodne iz SAD-a, kada se očekuje objava ključnih pokazatelja o industrijskoj proizvodnji i ADP-ovo izvješće o zaposlenosti u kolovozu u privatnim američkim kompanijama.

Budući se procjenjuje da će ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u po prvi puta od 2009. godine pasti ispod 50 bodova, razine koja ukazuje na kontrakciju aktivnosti, Bošković smatra da će investitori danas ponajviše biti fokusirani na taj podatak.

I Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One očekuje danas stagnaciju.

„Na domaćem tržištu očekujem danas stagnaciju indeksa, kao i na europskim burzama, uz pozitivno raspoloženje s obzirom da je kraj mjeseca. Nove smjernice investitorima stići će tek poslijepodne, kada budu objavljeni novi američki pokazatelji“, ističe Jureša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙