FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nakon tri dana dobitaka Crobexi bi mogli stagnirati

ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Nakon tri dana dobitaka, na Zagrebačkoj burzi Crobexi bi danas mogli stagnirati, ponajviše zbog nejasnih signala koji jutros pristižu s europskih burzi.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 0,96 posto, na 2.033 boda, a Crobex10 1,06 posto, na 1.103 boda.

U posljednja tri dana Crobex je ojačao 2,4 posto, a Crobex10 2,5 posto, što je donekle ublažilo njihove znatne gubitke od početka mjeseca.

Crobex je, naime, protekli mjesec završio s gubitkom od 6,43 posto, a Crobex10 od 5,37 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 13,89 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Nakon tri dana dobitaka, danas je moguća stagnacija domaćih burzovnih indeksa, a možda se intenziviraju i dobitonosne prodaje. Slično raspoloženje vlada jutros i na europskim burzama“, kaže Vjeran Jureša, analitičara u investicijskom društvu To One.

Iako je nada u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu potaknula jučer rast cijena dionica na Wall Streetu četvrti dan zaredom, što je rezultiralo i rastom cijena dionica na azijskim burzama, na europskim burzama indeksi se jutros raznoliko kreću.

„Najvažnije vijesti jutros su pristigle iz Kine o daljnjem rastu industrijske aktivnosti te iz Brazila o iznenađujućem smanjivanju kamatnih stopa uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti. Danas se očekuju podaci o američkoj industrijskoj aktivnosti, a sutra najnoviji podaci s američkog tržišta rada. Ipak, najvažnije smjernice očekujemo 21. rujna, s redovitog zasjedanja Feda, na kojem bi, nadaju se tržišni sudionici mogle biti usvojene nove poticajne monetarne mjere“, navodi Jureša.

Kako dodaje, kolovoški gubitci Crobexa bili su u skladu s padom najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.

„Gubitci na domaćem tržištu u kolovozu posljedica su izrazito negativnih kretanja na svjetskim burzama, ponajviše početkom mjeseca uslijed snižavanja vrhunskog rejtinga SAD-u i intenziviranja dužničke krize u eurozoni. Pad Crobexa donekle je ublažila nešto slabija likvidnost na domaćem tržištu“, ocjenjuje Jureša.

Usporedbe radi, američki S&P 500 indeks potonuo je u kolovozu 5,7 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od svibnja 2010. godine. Dow Jones indeks izgubio je u kolovozu 4,4, a Nasdaq indeks 6,4 posto.

Istodobno, FTSEurofirst 300 indeks europskih dionica potonuo je 10 posto, zabilježivši najlošiju mjesečnu izvedbu od listopada 2008. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙