FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tek dvije dionice s prometom iznad pola milijuna kuna

ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - I dok su na svjetskim burzama kretanja prilično hirovita, na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi i danas stagniraju, pri čemu su prometi iznad pola milijuna kuna ostvareni tek s dionicama Belja i Dom Holdinga.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,04 posto, na 1.984 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,16 posto, na 1.076 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,5 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Vrlo je slaba aktivnost na domaćem tržištu dionica, pri čemu je do podneva s tek dvije dionice ostvaren promet iznad pola milijuna kuna. S tehničkog aspekta, Crobex se već danima bori s rastućom linijom trenda iz ožujka 2008.godine, koja se nalazi blizu 2.000 bodova“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Kako dodaje, sa znatnijim odmicanjem Crobexa od te razine, tržište bi imalo jasnije smjernice – hoće li se Crobex kretati prema sljedećem otporu na 2.060 bodova ili idućoj potpori, na 1.920 bodova.

Najveći promet ostvaren je dionicom Belja, 744.000 kuna. Cijena joj je porasla 2,13 posto, na 82,34 kune.

Promet iznad pola milijuna kuna ostvarila je još samo dionica Dom Holdinga. Cijena joj je potonula 4,54 posto, na 63 kune.

Iz Dom Holdinga danas su najavili Glavnu skupštinu dioničara za 11. listopada, na kojoj će se, među ostalim odlučivati o smanjenju temeljnog kapitala tvrtke radi pokrića gubitka i to za 373,36 milijuna kuna, na 373,36 milijuna.

Na europskim burzama najvažniji indeksi trenutno su u blagom plusu, dok su američki terminski indeksi zasad u minusu.

„Koliko je kod nas trgovanje mirno, toliko je na inozemnim burzama hirovito. Unatoč njemačkom Ifo indeksu poslovne optimističnosti ispod očekivanja tržišta, europski indeksi su u blagom plusu“, ističe Laća.

Već jučer se vidjelo da tržišta 'gutaju' loše vijesti, odnosno na loše vijesti investitori reagiraju kupnjom dionica jer pretpostavljaju da je sve izvjesnije da će Fed ponovno intervenirati, odnosno olabaviti monetarnu politiku, dodaje Laća.

Daljnje smjernice investitorima će dati narudžbe trajnih dobara američkoj industriji.

„S tehničkog aspekta, S&P 500 indeks se nalazi na liniji padajućeg trenda – na 1.162 bodova, i ako je danas uspije probiti ima potencijala za daljnji rast. Prvi slijedeći značajniji otpor mu se nalazi se oko 1.200 bodova, gdje je 20-dnevni pomični prosjek“, zaključuje Laća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙