FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: zasad investitori ne vide razloge za daljnje kupnje dionica

ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas stagniraju jer investitori ne pronalaze razloge za daljnje kupnje dionica nakon tri dana snažnih dobitaka na Wall Streetu, a čekaju i najnovije podatke s tržišta rada.

Dow Jones terminski indeks oko 13,30 sati bio je u plusu 22 boda, dok je tehnološki Nasdaq bio u minusu 7,25 bodova.

Terminski Nasdaq indeks bilježi znatniji pad pod pritiskom potonuća cijene dionice Applea u elektroničkom predtrgovanju za 2,8 posto, na 365,67 dolara. Razlog tome je ostavka Stevea Jobsa, suosnivača te tehnološke kompanije na mjesto izvršnog direktora zbog bolesti.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je na dobitku 2,2 posto, ali ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Nove smjernice investitorima će dati najnoviji podaci s tržišta rada o broju Amerikanaca koji su protekloga tjedna ostali bez posla. Analitičari očekuju da je u proteklome tjednu bez posla ostalo njih 405.000, odnosno 3.000 manje nego u tjednu ranije.

Ipak, s najvećim nestrpljenjem očekuje se nastup predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea na godišnjoj skupštini Feda u Jackson Holeu u petak.

Investitori se nadaju da će Bernanke signalizirati novi krug mjera kvantitativnog monetarnog popuštanja, zbog brojnih pokazatelja koji upućuju na ubrzano usporavanje američkog gospodarskog rasta.

„Bernanke nam je nepoznanica, a osjećamo da ćemo biti razočarani što god da kaže. Stoga investitori ne žele zauzimati nikakve pozicije uoči njegova nastupa, posebice ne nakon izrazito velike volatilnosti koju smo gledali proteklih tjedana“, kaže Rick Fier, potpredsjednik uprave Conifer Securities.

Na europskim burzama cijene dionica i danas su plusu. Londonski Ftse indeks trenutno je na dobitku 0,05 posto, na 5.208 bodova, frankfurtski DAX 0,74 posto, na 5.723 boda, a pariški CAC 1 posto, na 3.170 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙