FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište u letargiji

ZAGREB, 17. kolovoza 2011. (Hina) - Sa smirivanjem svjetskih tržišta, na Zagrebačkoj burzi trgovanje je danas utonulo u letargiju uz vrlo slab promet, a daljnji smjer kretanja Crobexa ovisit će o vijestima koje će pristizati.

Crobex indeks oko podneva je iznosio 2.016 bodova, što je 0,17 posto više nego jučer. Crobex10 oslabio je 0,08 posto, na 1.084 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 2,5 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon velike volatilnosti protekloga tjedna, domaće tržište ponovno je utonulo u letargiju, prateći smirivanje svjetskih burzi. S tehničkog aspekta, Crobex se nalazi u zoni s više različitih potpora“, ističe Stipe Laća, glavni financijski analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Investa.

Crobex trenutno nailazi na potporu na psihološki važnoj granici od 2.000 bodova, gdje se nalazi i linija rastućeg trenda od ožujka 2009 godine, dodaje Laća.

Nadalje, u blizini se nalazi i potpora na 1.989 bodova, koja predstavlja 61,8-postotni Fibonaccijev retracement cjenovnog rasta u razdoblju od prosinca prošle godine do vrha u veljači ove godine.

„Crobex je pronašao podršku na ovim razinama, te se čini da indeks sada skuplja snagu, i ukoliko vijesti iz svijeta budu pozitivne mogao bi ići do prva linije otpora Crobexu,koja se nalazi na 2.056 bodova, gdje je 50-postotni Fibonaccijev retracement spomenutog razdoblja“, pojašnjava Laća.

Najlikvidnija je zasad dionica HT-a, s prometom od 881.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,86 posto, na 242,10 kuna.

Slijedi dionica Končar Elektroindustrije, kojom je ostvareno 454.000 kuna prometa, a cijena joj je pala 0,55 posto, na 575 kuna.

Nešto veći pad među likvidnijim izdanjima bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle, i to za 1,25 posto, na 1.182 kune.

Znatniji cjenovni rast, pak, ostvarila je dionica Belja, za 1,5 posto, te Ingre, za 1,15 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica danas pale jer ishod jučerašnjeg sastanka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel nije ublažio strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

Ipak, tijekom dana su smanjeni gubici. Dok su na samom početku današnjeg trgovanja pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili u minusu više od 1 posto, oko podneva su bili na gubitku između 0,1 i 1,0 posto.

I američki su terminski Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks trenutačno u minusu, između 0,1 i 0,4 posto, što najavljuje nastavak klizanja cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su jučer pale više od 0,6 posto.

„Za smjernice investitori očekuju nove makroekonomske pokazatelje. Uz popuštanje inflatornih pritisaka u eurozoni, s obzirom da je objavljeno kako je stopa inflacije u srpnju bila 1,2 posto, odnosno znatno niže od očekivanih 1,8 posto, danas se očekuje i objava indeksa proizvođačkih cijena u SAD-u“, navodi Laća.

Dodaje zanimljiv podatak da je na Wall Streetu u 10 slučajeva oštrog potonuća indeksa zbog straha od recesije, samo u 6 slučajeva stvarno i izbila recesija, dok je u 4 slučaja tržište promašilo.

„Tek će vrijeme pokazati je li ovako oštar pad cijena dionica na Wall Streetu bio pretjeran ili opravdan gospodarskim fundamentima“, zaključuje Laća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙