FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 21 sat:

SARAJEVO - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji je u četvrtak boravio u Banjoj Luci, neizravno je kritizirao predsjednicu hrvatske vlade Jadranku Kosor zbog njezinih izjava danih tijekom posjeta Kosovu. "Kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji", izjavio je Jeremić kako ga citiraju lokalni mediji u odgovoru na izravno pitanje novinara nakon sastanka što ga je imao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Iako je s njim razgovarao upravo o stanju na Kosovu, tražeći pritom potporu Bosne i Hercegovine stajalištima Srbije o Kosovu što će u ponedjeljak biti predstavljena Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Jeremić je kazao kako na sastanku s Dodikom nije bilo govora o izjavama predsjednice hrvatske vlade danim tijekom njezina posjeta Kosovu u srijedu. Novinarsko pitanje postavljeno Jeremiću u Banjoj Luci odnosilo se na tvrdnju Jadranke Kosor da je Hrvatska najveći prijatelj Kosova u regiji te na njenu potvrdu kako Zagreb u cijelosti podupire suverenost i teritorijalni integritet Kosova.

BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS), vodeća oporbena stranka u Srbiji, "najoštrije osuđuje" izjave predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor tijekom njezina boravka u Prištini, izjavio je u četvrtak zamjenik predsjednika te stranke Aleksandar Vučić. Vučić je kazao kako SNS smatra da te izjave nisu dane u svrhu dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije te da su skandalozne "pa makar ih Jadranka Kosor davala u predvečerje izborne kampanje u Hrvatskoj". Vučić je zamjerio i službenom Beogradu što nije reagirao na izjave predsjednice hrvatske vlade. "Ono što je za nas skandalozno to je što država Srbija nijednom riječju nije reagirala na sve ono što je učinila gospođa Kosor", kazao je Vučić na tiskovnoj konferenciji te stranke. SNS, rekao je, sukladno sporazumu o normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske, smatra da je potrebno da Srbija gradi dobre i racionalne odnose s Hrvatskom ali, kako je rekao, nikada neće dopustiti ni Hrvatskoj ni bilo kojoj drugoj zemlji da ponižava srpsku državu i srpski narod. Prema rezultatima istraživanjima javnog mnijenja, koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci koju predvodi Boris Tadić, stožernoj stranci aktualne vladajuće koalicije.

BEOGRAD - Srbijansko državno odvjetništvo najavilo je da će provjeriti informacije beogradskog lista "Blic", koji je u četvrtak objavio kako je policija identificirala 50 izgrednika koji su u veljači 2008. napali zgrade veleposlanstava Hrvatske, SAD, Njemačke, Velike Britanije i Turske u Beogradu. Od veljače 2010. godine srbijansko državno odvjetništvo, kako ističe, u svezi s napadom na veleposlanstva saslušalo je veći broj osoba te prikupilo opsežnu dokumentaciju. Srbijanska novinska agencija Tanjug objavila je da državno odvjetništvo taj predmet smatra prioritetnim te da je pribavljene snimke dostavilo ministarstvu unutarnjih poslova u lipnju 2010 godine tražeći da se s tih snimaka izvrši identifikacija osoba. Državno odvjetništvo tvrdi da do sada od policije nije dobilo nikakvu informaciju o identifikaciji osoba. Pozivajući se na neimenovani izvor blizak pretkaznenom postupku, "Blic" je prenio kako je policija identificirala 50 izgrednika koji su napali zgrade veleposlanstava Hrvatske, SAD, Njemačke, Velike Britanije i Turske te da se očekuje da državno odvjetništvo uskoro podnese zahtjev za provedbu istrage protiv osumnjičene skupine izgrednika. Po riječima toga izvora, riječ je uglavnom o pripadnicima navijačkih skupina Crvene zvezde i Partizana.

LJUBLJANA - Slovenska vlada podržala je u četvrtak kandidaturu Jerneja Sekoleca za slovenskog arbitra u petočlanom arbitražnom sudu koji će riješiti granični prijepor temeljem Sporazuma o arbitraži Hrvatske i Slovenije. "Vlada je suglasno izrazila potporu njegovoj kandidaturi", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar pravosuđa Aleš Zalar. Sekolec je vrhunski pravni stručnjak s ugledom u Sloveniji i međunarodnim krugovima, pa će njegova kandidatura biti proslijeđena predsjedniku republike Danilu Tuerku koji će odlučiti o upućivanju kandidature u parlament, izjavio je Zalar. Iznio je očekivanje da će 63-godišnji Sekolec, ekspert s područja gospodarske arbitraže, trenutačno potpredsjednik međunarodnog arbitražnog tribunala u Londonu i član stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Haagu, biti izabran u parlamentu potrebnom natpolovičnom većinom za koju treba 46 od 90 zastupničkiih glasova. Parlament bi o njegovoj kandidaturi mogao odlučivati već idućeg mjeseca, ocijenio je Zalar. Iako je kandidatura Sekoleca u stručnim i političkim krugovima dočekana s odobravanjem, nije sigurno hoće li on dobiti potreban broj glasova s obzirom na političku krizu u kojoj se nalazi sadašnja Pahorova manjinska vlada.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da su se odnosi Slovenije i Njemačke bitno popravili nakon što je s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor dogovorio da se međudržavni prijepor oko granice riješi arbitražom i prekine blokada hrvatskih pristupnih pregovora. "Trakošćan je bio prekretnica nakon kojega je Slovenija u njemačkim očima dobila velik ugled. U vrijeme kad smo blokirali nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, pokušavao sam njemačkoj kancelarki Merkel pojasniti slovenske argumente u sporu, ali ona za blokadu nije imala razumijevanja", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u četvrtak, govoreći o predstojećem posjetu Merkel Ljubljani. Pahor je rekao da će s njemačkom kancelarkom u utorak najviše razgovarati o situaciji u euro-zoni i pogledima Njemačke na sadašnju krizu, te što Slovenija treba učiniti kako bi ostala u "zdravoj jezgri" Europske monetarne unije, ali isto tako i o stanju u jugoistočnoj Europi, odnosno pogledima koje Slovenija ima na stanje u toj regiji.

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak kako je u svojoj posljednjoj diplomatskoj misiji vezanoj uz Libiju sudjelovao zbog korektnosti i rekao da nema nikakvih iluzija o libijskom vođi. Mesić je danas u razgovoru za Media servis objasnio kako je u ponedjeljak osobnu poruku libijskog vođe Moamera Gadafija prenio veleposlanicima Kine, Sjedinjenih Država i Rusije jer je smatrao da mu je dužnost biti korektan u situaciji kada mu je Gadafi poslao čovjeka kojega poznaje. "Gadafi mi je poslao čovjeka i predložio da se obustavi bombardiranje, a on i cijela njegova obitelj odrekli bi se vlasti", rekao je Mesić. Gadafi je, dodao je, predložio i provedbu izbora u Libiji, utvrđivanje novoga ustava i regulative. Objasnio je i kako se "nisu javljali našim službenim organima jer je Hrvatska prekinula odnose s Gadafijevim režimom, te nisu mogli doći do našeg ministarstva vanjskih poslova". Govoreći o konačnoj Gadafijevoj sudbini, rekao je kako "ne zna kako će on završiti, ali i da bi se njegovom eventualnom likvidacijom postigao određeni politički uspjeh, a u svakom slučaju demoraliziralo njegove pristaše". Ponovivši kako nema iluzija o libijskom vođi, Gadafijev je režim nazvao tek "poretkom sui generis".

TRIPOLI - Libijski čelnik Moamer Gadafi pozvao je u novoj audio poruci u četvrtak svoje pristaše na oružanu borbu kako bi pobijedili "neprijatelja" i "oslobodili Tripoli", javljaju agencije. "Moramo pružiti otpor tim neprijateljskim štakorima koje ćemo pobijediti oružanom borbom", rekao je pukovnik Gadafi u audioporuci koju je objavila satelitska mreža Araj sa sjedištem u Siriji, šiše AFP. "Izađite iz svojih kuća, oslobodite Tripoli. Ne bojte ih se, bojte se samo Alaha", dodao je. "Mladi Tripolija, gonite ih, iz ulice u ulicu, iz kuće u kuću. Uništit ćemo ih pištoljima i puškama", nastavio je. "Pobijedit ćemo neprijatelja. Pobijedit ćemo NATO", uzviknuo je. "Libija je za libijski narod, a za agente, ne za imperijalizam, ne za Francusku, ne za Sarkozyja, ne za Italiju", rekao je Gadafi, dva dana pošto su libijski ustanici osvojili Bab al-Aziziju, njegovu rezidenciju i uporište u glavnom gradu.

TRIPOLI - Skupina ustanika koja u okruženju drži četvrt stambenih zgrada oko negdašnjeg predsjedničkog kompleksa Moamera Gadafija u Tripoliju vjeruje da se bivši libijski vođa sa sinovima krije upravo u jednoj od zgrada. Ustanici razmjenjuju vatru s Gadafijevim lojalistima utvrđenim u zgradama oko Bab al-Azizije. Nisu pojasnili zašto vjeruju da se upravo tamo krije Gadafi sa sinovima. "Oni su zajedno, stjerani u kut", rekao je jedan borac. "Danas smo s njima gotovi. Danas ćemo staviti točku na i", dodao je. Čelnik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil pozvao je stanovnike dijelova zemlje koji su još uvijek pod kontrolom progadafijevih snaga da se "priključe revoluciji" i dodao da traju razgovori s tim skupinama kako bi se izbjegle daljnje žrtve. "Ljude u područjima koja još nisu oslobođena pozivam da se priključe revoluciji", rekao je Džalil. "Libija je dovoljno velika za sve i prema svim Libijcima ćemo postupati jednako", istaknuo je vođa političkog tijela ustanika. Novinari Reutersa s terena javljaju da ustanici pokušavaju istjerati posljednje Gadafijeve pristaše iz gradova Sabhe, u naftom bogatom području 600 kilometara južno od Tripolija te iz Gadafijeva rodnog grada Sirta, 450 kilometara istočno od glavnog grada.

ZAGREB - Prva statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića optuženog pred Haaškim sudom za genocid u BiH protekla je u četvrtak u dogovorima o organizaciji predraspravnog dijela postupka i rokovima za podneske tužitelja i obrane. Na ročištu je prvi put bio Mladićev branitelj Branko Lukić te njegov pravni savjetnik Miloš Šaljić a Mladić je, nakon što je izbačen s prošlog ročišta zbog ometanja postupka i upadanja u riječ sucu, tijek statusne konferencije pratio mirno. Mladićeva obrana dobila je rok do konca kolovoza da odgovori na zahtjev tužitelja za razdvajanjem Mladićeve optužnice. Haaško tužiteljstvo podnijelo je ovog mjeseca zahtjev za razdvajanjem optužnice protiv generala Mladića optuženog za genocid u BiH na dva dijela kako bi mu se moglo prvo suditi za genocid u Srebrenici a nakon toga i za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

LJUBLJANA - Pred sudom u Murskoj Soboti u Sloveniji u četvrtak je počelo suđenje u odsutnosti nekadašnjim časnicima bivše JNA Vladi Trifunoviću i Berislavu Popovu, a terete se za ratni zločin protiv civila u vrijeme rata za slovensko osamostaljenje krajem lipnja i početkom srpnja 1991. godine, objavili su slovenski mediji. Trifunović je u to vrijeme bio general-major i zapovjednik 32. korpusa smještenog u Varaždinu, a Popov pukovnik koji je vodio motoriziranu brigadu koje je prodirala prema jednom graničnom prijelazu s Austrijom. Kako je javila Slovenska tiskovna agencija, terete se za zločin protiv civila jer su prilikom sukoba sa slovenskim teritorijalcima u Gornjoj Radgoni krivi za dvije civilne žrtve, veliku materijalnu štetu u tom gradu, te nepoštivanje ratnog prava. Uz to, slovensko državno odvjetništvo tereti ih da nisu zaštitili civile i da su dopustili pljačku u civilnim zgradama. Obojica se nalaze u Srbiji i nedostupni su slovenskim vlastima, a u odsutnosti bi mogli biti osuđeni na kaznu do 20 godina zatvora, javili su slovenski mediji.

PEKING - Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il doputovao je u četvrtak u Kinu nakon posjeta Rusiji tijekom kojega se u Sibiru sastao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, priopćila je agencija Xinhua. Kako navodi agencija, riječ je o "kratkom usputnom posjetu". Odgovarajući na pitanje AFP-a, kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo reći jesu li na Kimovu programu susreti s kineskim čelnicima ili je "dragi vođa" tek na proputovanju Kinom na povratku kući. Kim putuje oklopnim vlakom. Ovo je prvi put nakon svibnja da Kim posjećuje Kinu. Tada je bio rekao kineskom predsjedniku da će njegova zemlja nastaviti nuklearno razoružanje te da želi obnovu pregovora sa šestoricom (Kina, dvije Koreje, SAD, Japan i Rusija) o toj temi. U prigodi susreta s predsjednikom Medvedevom u vojnoj bazi u Sibiru u srijedu sjevernokorejski čelnik je izjavio da je voljan uvesti moratorij na nuklearne pokuse svoje zemlje, ako se nastave šesterostrani pregovori o nuklearnom programu Pjongjanga. SAD i Južna Koreja su suzdražno primili taj prijedlog, ocijenivši da ne obećava nikakav napredak.

BEČ - Austrijska policija otvorila je istragu protiv muškarca zbog osnovane sumnje da je zatočio, tukao i seksualno zlostavljao svoje dvije kćeri više od četrdeset godina, objavila je u četvrtak policija. Osamdesetpetogodišnji Austrijanac iz sela sjeverno od grada Braunaua, držao ih je zatočenima u malenoj kuhinji u kojoj se nalazila samo jedna drvena klupa na kojoj su spavale. "Osumnjičeni im je oružjem prijetio da će ih ubiti", stoji u priopćenju policije Gornje Austrije. Otac je kćerima priječio "bilo kakav društveni kontakt", dodaje se u priopćenju. Zasad je nejasno jesu li cijelo vrijeme bile zatvorene. Opis zločina podsjeća na slučaj incesta Josefa Fritzla koji je prije tri godine šokirao Austriju. Fritzl je imao sedmero djece s vlastitom zatočenom kćerkom za što je 2009., u 74. godini života, osuđen na kaznu doživotnog zatvora. U policiju kažu da su zlostavljačeve kćeri, žene od 53 i 45 godina, "mentalno zaostale" i smještene u zdravstvenu ustanovu.

PARIZ - Većina Francuza ne želi da se bivši direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn vrati u politiku nakon što su američki tužitelji ovoga tjedna odbacili tužbu za pokušaj silovanja, pokazala je anketa objavljena u četvrtak. Prema anketi, 53 posto ispitanika ne želi da bivši socijalistički ministar financija sudjeluje u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore koji se održavaju u travnju iduće godine. Strauss-Kahn je bio najveći favorit za novoga predsjednika, prije uhićenja 14. ožujka nakon što ga je sobarica jednog hotela u New Yorku optužila za seksualno napastovanje. Strauss-Kahn je ionako propustio rok za prijavu za predizbore za osvajanje kandidature Socijalističke stranke. Samo 23 posto ispitanih poduprlo je njegovu kandidaturu za stranačke predizbore, a 19 posto drži da bi Strauss-Kahn trebao poduprijeti nekog od šest postojećih kandidata. Ipak, njegov povratak u Francusku uzburkat će strasti u Socijalističkoj stranci koja će se u četvrtak okupiti na stranačkoj konferenciji u La Rochelleu, dok pokušava prekinuti kontinuitet od 16 godina koliko predsjednički položaj drže desni konzervativci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙