FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 21. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

ZAGREB

Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u ponedjeljak u posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor. Kako je u nedjelju priopćeno iz Ureda premijerke Kosor, nakon svečanog dočeka ispred Banskih dvora, kancelarka Angela Merkel upisat će se u Zlatnu knjigu. Potom će razgovarati s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor prvo nasamo, nakon čega slijedi sastanak dvaju izaslanstava. Nakon toga je predviđena konferencija za novinare te svečana večera koju u čast Angele Merkel daje predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Njemačku kancelarku će, tijekom njezina boravka u Zagrebu, u svom uredu primiti Predsjednik Republike Ivo Josipović, priopćio je Ured Predsjednika.

ZAGREB

Palestinski militanti ispalili su u nedjelju najmanje 12 raketa na jug Izraela, a dvije na egipatski grad Rafah što je samo "dalo vjetra" prijetnjama Izraela da će pojačati djelovanja na Pojas Gaze kao odgovor na napade na svoj teritorij i ubojstva civila. U nedjeljnim napadima rakete iz Pojasa Gaze pale su na praznu školu u Beršebi te na obalni grad Aškelon i zasad nema dojava o žrtvama. Egipatski izvori prenose da u Rafahu također nema štete niti ozlijeđenih. Iz palestinskih sigurnosnih izvora doznaje se da su izraelski vojnici uhitili u nedjelju 120 članova Hamasa na jugu Zapadne obale. Izraelska akcija počela je u zoru, nakon što je vojno krilo Hamasa Ezzedine Al-Qassam prekinulo primirje što je bilo na snazi od travnja. Uhićenje je naišlo na otpor mladih Palestinaca koji su izraelske vojnike gađali kamenjem, a oni uzvratili gumenim mecima pri čemu je jedan Palestinac ozlijeđen.Egipat je u nedjelju pozdravio zajedničku istragu s Izraelom o ubojstvu petorice egipatskih vojnika u operaciji izraelskih snaga uz granicu s Egiptom, no upozorava da to nije dovoljno s obzirom na težinu situacije.

BUREJA

Rusija je rasprostrla crveni tepih u nedjelju dočekujući sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Ila u području Amura (daleki istok), kamo je došao posjetiti hidrauličnu tvornicu prije susreta s predsjednikom Dmitrijem Medvedevim tijekom tjedna. Nakon dugog putovanja, Kim je u subotu počeo svoj tajnoviti posjet Rusiji, koji predstavlja rijetku prigodu da je sjevernokorejski čelnik napustio svoju zemlju, zatvorenu za ostatak svijeta i u stalnom sukobu s J. Korejom. Kremlj je u subotu potvrdio da je predviđen susret predsjednika Medvedeva i Kim Jong-Ila koji bi se, po nekim izvorima, trebao održati u Ulan Udeu, blizu Bajkalskog jezera u Sibiru. Kim nije posjetio Rusiju od 2002. kad se susreo s tadašnjim predsjednikom Vladimirom Putinom, današnjim premijerom, u Vladivostoku, u području koje graniči sa Sj. Korejom.

OSLO

Mjesec dana nakon najtežih napada ikad počinjenih na njezinu tlu u mirnodopsko doba, Norveška bi u nedjelju trebala obilježiti pogibiju 77 osoba ubijenih u pucnjavi i bombaškom napadu ekstremista Andersa Behringa Breivika. Preživjeli, obitelji žrtava, spasioci, kraljevska obitelj i ministri trebali bi u koncertnoj dvorani Spektrum u Oslu prisustvovati svečanosti koja će okupiti neke od najvećih umjetnika u zemlji, među kojima pop skupinu A-ha, ponovno okupljenu za ovu prigodu. Između glazbenih odlomaka, norveški glumci trebali bi pročitati imena 77 osoba, većinom mladih, koje su smrtno stradale u napadima od 22. srpnja.

MADRID

Papa Benedikt XVI. pohvalio je "neraskidiv i otvoren životu" brak između muškarca i žene pred milijun mladih od 18 do 35 godina iz 193 zemlje, okupljenih u zračnoj luci Cuatro Vientos blizu Madrida. Na početku večeri molitvi u okviru Svjetskih dana mladih u subotu navečer pred više od milijun mladih, Papa je morao prekinuti govor zbog oluje ali novinski ured Vatikana priopćio je u nedjelju kako ga se može smatrati pročitanim. U govoru je Benedikt XVI. pozvao mlade da "prepoznaju ljepotu i dobrotu braka" između muškarca i žene koji otvara "svijetao i zahtijevan horizont".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙