FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

ZAGREB/TRIPOLI

Saif al-Islam, sin libijskog vođe Moamera Gadafija, za kojeg pobunjenici tvrde da je zarobljen, održao je u ponedjeljak kasno navečer u hotelu Rixos u Tripoliju konferenciju za novinare i ustvrdio da je njegov otac na sigurnom, prenose agencije. Saif je ustvrdio da je Tripoli i dalje u vladinim rukama premda su ga u zadnja 24 sata preplavili pobunjenici i istaknuo da je Moamer Gadafi na sigurnom. Na pitanje je li njegov otac na sigurnom i dobro, Saif je odgovorio "Naravno." Libijski pobunjenici tvrde da nadziru većinu Tripolija, no ne znaju nalazi li se Gadafi u gradu. Gadafijeve snage drže tek manja područja, uglavnom oko Gadafijeve rezidencije Bab al-Azizije, koju su tijekom noći, kako prenosi Al Džazira, bombardirali zrakoplovi NATO-a. "Ne mogu zamisliti da sjedište Bab al-Azizija lako padne i mislim da će borba biti žestoka", rekao je glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NCT) Abdel Hafiz Goga. Goga je istaknuo da su pobunjenici postavili kontrolne točke na ulazima u Tripoli i da se iz grada ne može pobjeći.

CHILMARK

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak Moamera Gadafija da prekine prolijevanje krvi u Libiji dok se džepovi njemu lojalnih snaga nastavljaju boriti s pobunjenicima. "Iako je jasno da je Gadafijeva vladavina gotova on još uvijek ima mogućnost smanjiti prolijevanje krvi otvoreno prepuštajući vlast narodu Libije i pozivanjem onih snaga koje nastavljaju s borbom da polože oružje", rekao je Obama. "Ovo još nije gotovo", rekao je Obama u priopćenju s farme gdje se odmara s obitelji na otoku u blizini obale kod Bostona. Obećavajući da će Sjedinjene Države biti prijatelj i partner i da će pomoći u nastanku demokratske Libije u post-gadafijevskom razdoblju Obama je također upozorio libijsku oporbu da se ne upušta u osvetničke čine za četiri desetljeća Gadafijeve autokratske vladavine.

LJUBUBLJANA

Političke poruke što ih je Angela Merkel uputila u Zagrebu s pažnjom se prate u Sloveniji kamo njemačka kancelarka sljedećeg utorka stiže u kraći posjet koji će po navodima medija trajati oko četiri sata. Vodeći slovenski mediji posebno izdvajaju da su i njemačka kancelarka i hrvatska premijerka Jadranka Kosor istakle uspješno rješenje dugogodišnjeg hrvatsko-slovenskog prijepora putem sporazuma o arbitraži kao hrabar potez koji je omogućio zaključivanje hrvatskih pregovora s EU-om, te da je Merkel pred odlazak u Beograd vlastima u Srbiji hrvatski put prema integraciji navela kao primjer koji treba slijediti jer dokazuje da i druge države u regiji mogu postići isto ako ispune uvjete. Njemačka je kancelarka u Zagrebu pohvalila hrvatsku kolegicu za zaključivanje pregovora s EU-om i u borbi protiv korupcije, a posjet se u Hrvatskoj doživljava i kao potpora sadašnjoj premijerki i HDZ-u jer je do njega došlo neposredno pred parlamentarne izbore, navodi ljubljansko "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙