FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

MADRID - Papa Benedikt XVI. na završnoj je misi Svjetskih dana mladih u Madridu pozvao milijun i pol nazočnih mladih vjernika u zračnoj luci Cuatro Vientos na širenje Evanđelja i na traganje za boljim vrijednostima nego što ih nudi današnje moderno društvo, javljaju agencije. "Ne možemo susresti Krista i ne željeti da on susreće i druge. Stoga ne čuvajte Krista samo za sebe! Dijelite s drugima radost vjere", rekao je Papa u propovijedi. Benedikt XVI., koji je ovom misom završio četverodnevni posjet Španjolskoj, poručio je hodočasnicima iz 190 zemalja da imaju izvanredan zadatak biti Kristovim misionarima u zemljama u kojima mladi traže drugačije vrijednosti od onih kakvo im nudi moderno društvo. Stotine tisuća mladih, mašući zastavama svojih zemalja i noseći šešire kako bi se zaštitili od jarkog sunca, molilo se, pljeskalo i uzvikivalo tijekom službe. Na misi su bili i španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofija. Na kraju je objavio da će se sljedeći Svjetski dani mladih održati u Rio de Janeiru 2013. godine i izrazio nadu da će se s mladima sresti i tamo, javlja AFP.

BENGAZI - U Tripoliju je tijeku "Operacija sirena" s ciljem izolacije pukovnika Moamera Gadafija u glavnom gradu dok se ne ostvari njegov odlazak s vlasti ili kapitulacija, izjavio je u nedjelju glasnogovornik libijskih ustanika Ahmed Džibril, javljaju agencije. "Operacija sirena pokrenuta u subotu navečer u glavnom gradu Libije, vodi je Nacionalno prijelazno vijeće, a surađuje i NATO", rekao je Džibril za AFP. U međuvremenu je Reuters javio da libijski ustanici od nedjelje ujutro već kontroliraju manje "džepove" u Tripoliju, što bi mogla biti najava za konačnu bitku s Gadafijem. Džibril je rekao da će, po procjenama, ustanicima trebati nekoliko dana da okruže Gadafija. "Predviđamo dva scenarija: da se preda ili pobjegne iz grada" kako bi se sklonio u inozemstvu ili u nekom drugom gradu u zemlji, rekao je Džibril. "U slučaju da izrazi želju da napusti Libiju, pozitivno ćemo odgovoriti na taj prijedlog", dodao je on. Gadafi je i dalje prkosan. Svoje je protivnike nazvao "štakorima" i najavio da će se boriti do kraja, javlja Reuters. Agencija također dodaje da je Gadafijev pad daleko od sigurnog. Pobuna se još nije proširila Tripolijem, a njegove najodanije snage ne slamaju se lako.

BERLIN - Potpora konzervativnom CDU-u njemačke kancelarke Angele Merkel pala je na najnižu razinu od studenoga prošle godine, pokazala je anketa objavljena u nedjelju, dok oporbeni Socijaldemokrati bilježe rast od nekoliko postotaka, samo nekoliko tjedana prije dvaju regionalnih izbora. Anketa objavljena u nedjeljnom izdanju časopisa Bild pokazala je da je potpora CDU-u pala za dva posto i sada iznosi 31 posto. Socijaldemokrati su porasli za dva posto na 29 posto potpore, pokazuje anketa. Nijemci idućega mjeseca glasuju u dvije od 16 saveznih država, Mecklenburg-Vorpommernu 4. listopada, a u gradu Berlinu koji ima status države 18. listopada. Idući parlamentarni izbori zakazani su za 2013. godinu. Kada se uzmu u obzir njihovi koalicijski saveznici, socijaldemokrati i zeleni zajedno imaju 49 posto, a CDU i FDP 36 posto, pokazala je anketa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙