FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BRUXELLES - Snažna oluja koja je u četvrtak poslijepodne pogodila jedan od najvećih rock festivala u Belgiji uzrokovala je smrt petero ljudi, rekla je u petak gradonačelnica Hasselta, Hilde Claes. "Snažna oluja koja je u četvrtak poslijepodne pogodila festival Pukkelpop, u blizini Hasselta, stajala je života najmanje petero ljudi", rekla je gradonačelnica za flamanski radio VRT. Oluja je srušila dvije pozornice, jednu na posjetitelje, kao i nekoliko metalnih instalacija na ulazu te goleme ekrane, a nekoliko drveća iščupano je s korijenjem. Na festivalu je u tom trenutku bilo između 60.000 i 65.000 ljudi. Organizatori su festival, koji je trebao trajati do subote, zbog te nesreće otkazali. Belgijski premijer Yves Leterme posjetio je mjesto događaja u noći na petak kako bi izrazio sućut obiteljima i prijateljima žrtava.

TOKIO - Snažan potres magnitude 6,8 po Richteru uzdrmao je u petak japansku prefekturu Fukushimu, ali ovaj put nije izazvao nikakve posljedice, objavila je japanska meteorološka agencija. Agencija je prvo objavila upozorenje na mogućnost pojave tsunamija do pola metra visine za Fukushimu i Miyagi, ali je ono nakon 35 minuta povučeno. Nema nikavih dojava da je potres pričinio materijalnu štetu, objavila je javna televizija NHK. Prefekture Fukushima i Miyagi na sjeveroistoku Japana jako su stradale u razornu potresu magnitude 9 i pratećem tsunamiju u ožujku ove godine, u kojem je poginulo 20,400 ljudi i koji je teškim oštećenjem nuklearne elektrane Fukushima Daichii izazvao najveću nuklearnu krizu u svijetu nakon Černobila. Tvrtka "Tokyo Electric Power Co" koja upravlja NE Fukushima Daiichi objavila je da današnji potres elektrani nije pričinio nikakvu štetu. Epicentar današnjeg potresa bio je 80 kilometara od japanske obale, a žarište na 20 kilometara dubine.

KABUL - Osmero ljudi, većinom policajaca, ubijeno je, a deset je osoba ranjeno u petak ujutro u Kabulu u napadu na prostore British Councila, britanske organizacije za kulturu i obrazovanje, priopćilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova. "Osam osoba, uglavnom policajaca, poginulo je a deset je (osoba) ranjeno", rekao je za agenciju France presse Sidik Sidiki, glasnogovornik ministarstva. Napad je počeo rano ujutro dvama snažnim eksplozijama, koje su se dogodile u intervalu od nekoliko minuta, a navodno su ih počinili bombaši samoubojice. Potom su se čuli sporadični pucnjevi. Nova snažna eksplozija odjeknula je oko osam sati ujutro na mjestu ranijeg napada, a ponovno se mogla čuti i pucnjava. "Jedan od napadača još uvijek je živ i nastavlja se opirati. Zona još uvijek nije pod nadzorom", rekao je glasnogovornik. Talibani su preuzeli odgovornost za taj napad, izveden na 92. obljetnicu neovisnosti Afganistana.

NAYPYIDAW - Mianmarska oporbena aktivistica San Suu Kyi sastat će se u petak prvi put s novim civilnim predsjednikom države, Theinom Seinom, rekao je glasnogovornik vlade. "Sastat će se danas" u glavnom gradu Naypyidawu, kamo je dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvana na gospodarski forum, rekao je jedan vladin dužnosnik. "To će biti prvi put", dodao je drugi. Nakon kontroverznih izbora u studenome, mianmarska vojna hunta sama se raspustila i potkraj ožujka predala vlast "civilnoj" vladi koju ipak u cijelosti nadzire vojska. Thein Sein, bivši premijer u vojnom režimu, i sam je bivši general. Suu Kyi, koja je zadnjih 20 godina provela gotovo u cijelosti u kućnom pritvoru, sastala se u zadnja dva tjedna s ministrom rada, a vlada joj je obećala da će nastaviti dijalog s njom. U nedjelju joj je dopušten prvi politički izlazak iz Ranguna tijekom kojeg je pozvala na jedinstvo i putem privukla tisuće pristaša. Mianmarska vlada odobrila je i prvi put od veljače 2010. vizu posebnom izvjestitelju UN-a za ljudska prava u Mianmaru Tomasu Ojei Quintani, koji bi u nedjelju trebao doputovati u višednevni posjet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙