FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

AMAN - Sirijski vojnici ubili su u nedjelju u tenkovskom napadu na istočni grad Deir al-Zoru najmanje dvadeset ljudi unatoč pozivu UN-a da se sukobi prekinu, objavili su sirijski aktivisti. Napad na Deir al-Zoru, središte nemirne pokrajine bogate naftom, počeo je točno tjedan dana nakon što je Asad poslao vojsku u Hamu, žarište gotovo petomjesečnih prosvjeda protiv njegove autokratske vladavine. Većina žrtava su stanovnici četvrti al-Džura na zapadu grada, objavio je Savez za koordinaciju sirijske revolucije. Po izjavama očevidaca, vojni tenkovi i buldožeri ušli su u grad rano ujutro i uklonili barikade. Desetak tenkova zauzelo je položaje na glavnom trgu kod tržnice Džubaila i u sjevernom sektoru grada. Napad na Deir al-Zoru, oko 400 kilometara sjeveroistočno od Damaska, pokrenut je dan nakon što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u telefonskom razgovoru pozvao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da prekine nasilje.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je u nedjelju da sirijska država ima "obvezu" djelovati "protiv onih koji ne poštuju zakone" i "teroriziraju stanovništvo", prenijela je sirijska agencija Sana. "Djelovanje protiv onih koji ne poštuju zakone blokirajući ceste, zatvarajući gradove i terorizirajući stanovništvo obveza je države, koja mora braniti sigurnost i štititi živote građana", rekao je Asad. Asad je istaknuo da Sirija "sigurnim korakom napreduje na putu reformi". Sirijski predsjednik to je kazao u razgovoru s libanonskim ministrom vanjskih poslova Adnanom Mansurom, navodi Sana. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u telefonskom razgovoru u subotu sirijskog predsjednika da prekine nasilje.

CASTELGANDOLFO - Papa Benedikt XVI. uputio je u nedjelju apel sirijskim vlastima i stanovništvu da "na primjeren način odgovore na legitimne težnje građana" i "što je moguće prije vrate se mirnom suživotu". "S velikom zabrinutošću pratim dramatične i eskalirajuće nasilne događaje u Siriji koji su uzrokovali mnogo žrtava i teških patnji", rekao je Papa, pozivajući katoličke vjernike da mole da napori na pomirbi u Siriji prevladaju nad podjelama. U Siriji je 7,2 posto kršćana od ukupno 20 milijuna stanovnika.

FUKUSHIMA - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon počeo je u nedjelju posjet Japanu i uputio se u područje nuklearne elektrane Fukushima, teško oštećene u potresu i tsunamiju 11. ožujka. "Želio sam otputovati u Japan što je moguće prije nakon tragedije 11. ožujka da bih izrazio solidarnost i duboku sućut svijeta narodu vaše velike zemlje", rekao je Ban Ki-moon najavivši putovanje prošli tjedan. Ban bi u ponedjeljak trebao obići plažu Haragama, u Somi, 40 kilometara sjeverno od nuklearke. Zona evakuacije od 20 kilometara oko nuklearke još uvijek je na snazi jer reaktori nisu stabilizirani. Trebao bi posjetiti i izbjeglički centar i razgovarati sa srednjoškolcima iz Fukushime. Iz pogođenog je područja evakuirano oko 85.000 ljudi. Poginulo je ili se smatra nestalima oko 21.000 ljudi. Glavni tajnik UN-a u ponedjeljak će u Tokiju razgovarati s japanskim premijerom Naotom Kanom i ministrom vanjskih poslova Takeakijem Matsumotom.

BAGDAD - Irački radikalni svećenik Muktada al-Sadr upozorio je u nedjelju da će američki vojni stručnjaci za obuku Iračana biti mete napada ako ostanu u zemlji nakon isteka roka za povlačenje preostalih američkih snaga krajem ove godine. Sadrovo upozorenje, čija se milicija Mehdijeva vojska borila protiv američkih vojnika do 2008., uslijedilo je nakon dogovora iračkih čelnika da premijeru Nuriju al-Malikiju dopuste da pregovara sa SAD-om o ostanku američkih stručnjaka za obuku u Iraku nakon isteka tog roka. "Tko god ostane u Iraku bit će smatran neprijateljem i trebao bi mu se pružiti vojni otpor", kaže se u priopćenju objavljenom na internetu. "Vlada koja pristane na njihov ostanak, čak i radi obuke, slaba je vlada", dodao je.

JERUZALEM - Dan nakon što je oko 250.000 Izraelaca prosvjedovalo u Tel-Avivu i drugim gradovima tražeći "socijalnu pravdu" izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je pokušao staviti pod kontrolu prosvjede izazvane rastom životnih troškova. Netanyahu je na redovitoj sjednici vlade u nedjelju najavio osnivanje komisije koja će predložiti reforme s ciljem poboljšavanja životnog standarda Izraelaca. Ta će komisija u svom radu surađivati s raznim segmentima društva, kazao je. Subotnji prosvjedi, najveći u povijesti Izraela u vezi socijalnih pitanja, održani su pod zahtjevom ostvarivanja pravednije raspodjele bogatstva u zemlji koja unatoč krizi u svijetu bilježi rast od 4,8 posto i ima nisku razinu nezaposlenosti od 5,7 posto, no bogatstvo je neravnomjerno raspoređeno i jaz između bogatstva kompanija i plaća radnika raste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙