FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze u blagom plusu pred ključno grčko glasovanje

LONDON/FRANKFURT, 28. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su u mršavom trgovanju podršku crpili iz optimizma ulagača u vezi ishoda glasovanja u grčkom parlamentu o mjerama štednje.

Londonski Ftse indeks ojačao je tako za 0,53 posto, na 5.752 boda, a pariški CAC za 0,62 posto, na 3.819 bodova. Iznimka je bio frankfurtski DAX, kliznuvši za 0,14 posto, na 7.097 bodova.

Nakon optimističnijeg početka današnje trgovine s obzirom na dogovor francuske vlade i banaka o reprogramiranju dijela grčkih dugova, napetosti su se već oko podneva vratile među ulagače.

"Čini se da napetosti u Grčkoj kod ulagača izazivaju takav zazor od rizika da je likvidnost za danas presušila, promet je sve manji a prodavači se drže po strani", kazao je UniCreditov strateg za kredite Markus Ernst.

Grčke bankovne dionice ojačale su u prosjeku 2,9 posto a dionice grčkih kompanija bile su na dobitku 1,4 posto, temeljem očekivanja pozitivnog ishoda glasovanja u parlamentu.

"Bankovne su dionice, čini se, epicentar zbivanja na financijskim tržištima i u gospodarstvu općenito. Ako zabrinutosti u vezi financijske situacije u Grčkoj ili u svjetskom gospodarstvu ojačaju, bankovne dionice padaju brže nego u drugim sektorima", tumači Roger Peeters, strateg u CB Seydleru.

U europskom bankovnom sektoru dionice su u utorak u prosjeku ojačale za 0,7 posto, predvođene grčkih i irskim bankama. Alpha Bank, EFG Eurobank, Bank of Ireland i National Bank of Greece redom su zabilježili rast cijena dionica od 4,1 do 4,6 posto.

Uteg frankfurtskom DAX indeksu bio je pak Siemens, čije su dionice oslabjele za 3,6 posto nakon što je upozorio na posustajanje oporavka globalnog gospodarstva.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,74 posto, na 9.648 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙