FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak europskih burzovnih indeksa

LONDON, 13. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su se oporavili nakon vala rasprodaja dionica krajem prošlog tjedna, no mogli bi ostati pod pritiskom s obzirom na zabrinutosti u vezi globalnog rasta i grčke dužničke krize.

U takvim je okolnostima londonski Ftse indeks ojačao za 0,39 posto, na 5.788 bodova, frankfurtski DAX indeks za 0,18 posto, na 7.082 boda, a pariški CAC za 0,33 posto, na 3.817 bodova.

Niz slabih gospodarskih pokazatelja u posljednje vrijeme spustio je vrijednosti europskih dionica na niske razine, a pritisci na njihovo slabljenje također proizlaze i iz zabrinutosti u vezi grčke dužničke krize, budući da finalizacija paketa pomoći EU-a za prezaduženu članicu eurozone još nije na vidiku.

Trgovci ne očekuju danas veće promjene vrijednosti dionica na europskim tržištima.

"Mogli bismo svjedočiti stabilizaciji indeksa, budući da se ulagači vraćaju na tržište nakon vala prodaja krajem prošlog tjedna, no mišljenja sam da nam predstoji još jedan burni tjedan", kazao je Will Hedden, trgovac dionicama u IG Indexu.

Među rijetkim dobitnicima bile su rudarske dionice, nakon što su dionice ENRC-a poskočile za 5,8 posto po objavi u Sunday Timesu da je tom kazahstanskom proizvođaču ruda pristupio s ponudom za preuzimanje trgovac rudama Glencore.

Od dobitnika se isticao i bankarski sektor, predvođen britanskim Lloyds Banking Groupom čije su dionice ojačale 1,7 posto. Povod njihovu jačanju su napisi u Sunday Timesu da bi u sklopu novog plana ušteda vrijednog milijardu funta (1,6 milijardi dolara) mogao ukinuti do 15 tisuća radnih mjesta.

Oporavku burzovnih indeksa pridonio je i telekom sektor, predvođen Vodafoneom, čije su dionice ojačale 1,4 posto. Prosječni dobitak na cijeni dionica u europskom telekom sektoru iznosio je 0,9 posto.

Danas zbog praznika nisu radila tržišta u Austriji, Danskoj, Grčkoj, Norveškoj, Luksemburgu i Švicarskoj. U ostalim europskim državama, uključujući Francusku, obilježava se državni praznik, no tržišta su otvorena za trgovanje.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,7 posto, na 9.448 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙