FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro oslabio

TOKYO, 6. srpnja 2011. (Hina) - Na većini azijskih burzi vodeći su indeksi jutros blago porasli, a trguje se oprezno jer je smanjenje kreditnog rejtinga Portugala izazvalo strahovanja da će toj članici eurozone biti potreban još jedan paket financijske pomoći.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji ojačale između 0,1 i 0,3 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju pali su, pak, između 0,5 i 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,2 posto.

Jučerašnja stagnacija cijena dionica na Wall Streetu, uz mršav obujam trgovanja, i Moody'sovo smanjenje kreditnog rejtinga Portugalu natjerali su ulagače na azijskim burzama na oprez.

Na Šangajskom je burzi pod najvećim pritiskom financijski sektor. Cijene dionica Bank of China i China Construction Bank pale su više od 3 posto, nakon vijesti da je singapurski državni fond prodao dionice tih banaka u vrijednosti 3,6 milijardi dolara kako bi smanjio svoju izloženost u osjetljivom financijskom sektoru.

Kineski bankarski sektor pod pritiskom je od jučer kada je agencija Moody's upozorila da bi mogla smanjiti izglede kineskih banaka na 'negativne' jer bi dugovi lokalnih vlasti u toj zemlji mogli biti podcijenjeni za više od 500 milijardi dolara.

Blagi rast burzovnih indeksa na ostalim azijskim tržištima ponajviše se zahvaljuje jačanju cijena dionica u energetskom sektoru, potaknutom rastom cijena nafte.

Nakon što je jučer terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila 2 posto, jutros je porasla daljnjih 15-ak centi, na 97,05 dolara po barelu.

Na valutnim je tržištima, pak, euro pod pritiskom, nakon što je jučer smanjen kreditni rejting Portugalu, što je oživjelo strahovanja u vezi drugih visoko zaduženih članica eurozone.

Ipak, pad tečaja eura je limitiran jer se očekuje da će čelnici Europske središnje banke na sutrašnjoj sjednici povećati ključne kamatne stope u eurozoni.

„Smanjenje rejtinga Portugala ne mijenja puno u fundamentima. Zato je tržište na tu vijest reagiralo samo jučer. Da je riječ o Španjolskoj, bila bi to sasvim druga priča“, kaže Koji Fukaya, direktor valutnog odjela u tvrtki Credit Suisse Securities u Tokiju.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,4445 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,4470 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 117,30 na 116,95 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio je, pak, s jučerašnjih 81,05 na 80,90 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙