FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze snažno porasle

TOKYO, 4. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu Wall Streeta u petak, nakon iznenađujuće dobrih podataka iz američke industrije.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu skočile više od 1,6 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasli su između 0,4 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 1,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od početka lipnja.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile otprilike 1,5 posto, nakon što je Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u lipnju njegov indeks industrijske aktivnosti porastao s 53,5 na 55,3 boda, dok su analitičari očekivali pad.

To je prvi rast ISM indeksa u posljednja četiri mjeseca, što je podržalo teze da je usporavanje rasta američkog gospodarstva samo privremeno.

To je oraspoložilo azijske ulagače, s obzirom da je američko najveće izvozno tržište azijskih kompanija.

Stoga su dionice tih kompanija jutros najveće dobitnice. Cijene Panasonica, Toyote i Honde porasle su između 1,2 i 3,1 posto.

Znatno su poskupile i dionice naftnih kompanija, što se zahvaljuje rastu cijena 'crnog zlata'. Jutros je na burzi u New Yorku terminska cijena nafte porasla za 20-ak centi, na 95,14 dolara po barelu.

Na valutnim tržištima, pak, euro jača jer su splasnula strahovanja ulagača od produbljivanja grčke dužničke krize, nakon što je u subotu Grčkoj odobren novi međunarodni kredit od 12 milijardi eura, što će joj omogućiti isplatu dospjelih dugova.

Ministri financija eurozone poručili su u subotu i da će do polovice rujna biti dovršen plan drugog paketa financijske pomoći Grčkoj.

Zahvaljujući tome, tečaj eura dosegnuo je jutros 1,4580 dolara, najvišu razinu u mjesec dana.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je sa 117,40 jena, koliko je iznosila u petak, na 117,20 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio je, pak, s 80,85 na 80,70 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙