FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pod pritiskom, euro oslabio

TOKIO, 7. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na azijskim burzama i jutros su pale, drugi dan zaredom, što je posljedica pesimizma koji je zavladao na tržištima zbog slabljenja američkog gospodarstva i pada cijena dionica na Wall Streetu na najniže razine u dva i pol mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Burzovni indeks u Šangaju balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,7 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,6 posto.

Loše raspoloženje azijskih ulagača posljedica je jučerašnjeg pada S&P 500 indeksa ispod razine od 1.300 bodova, ispod koje nije bio još od polovice ožujka. To je bio četvrti dan kako cijene dionica na Wall Streetu padaju zbog niza naznaka usporavanja najvećeg svjetskog gospodarstva.

Jutros su pod pritiskom dionice u industrijskom i rudarskom sektoru jer bi slabljenje gospodarstava loše utjecalo na potražnju za sirovinama i industrijskim proizvodima.

Cijena dionice južnokorejskog Hyundai Heavy Industriesa pala je 1,3, a čeličane POSCO 1,2 posto. Dionica australskog BHP Billitona, najveće svjetske rudarske kompanije, pojeftinila je 1 posto.

„Tehnički indikatori ukazuju na moguć daljnji pad cijena dionica. Niz vodećih obrazaca na tržištima u različitim regijama ukazuje na rizik od daljnje korekcije na niže tijekom ljeta“, pišu analitičari Barclays Capitala u bilješci klijentima.

Na valutnim je tržištima, pak, jutros prekinut višednevni uspon eura. Nakon što se jučer, po prvi puta nakon mjesec dana, probio iznad 1,4650 dolara, jutros se tečaj europske kretao između 1,4570 i 1,4620 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 117,60 na 117,45 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće u rasponu od 80,10 do 80,30 jena.

Nakon što je jučer potonula za više od 1,3 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 40-ak centi, na 98,60 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙