FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro ojačao

TOKYO, 14. lipnja 2011. (Hina) - Na azijskim su burzama vodeći indeksi jutros porasli, što se zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada posljednjih tjedana, ali i podacima koji pokazuju da se rast kineskog gospodarstva usporava, ali ne preoštro.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku oko 1 posto, dok je južnokorejski Kospi skočio 1,5 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Šangaju ojačali su između 0,1 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Inflacija u Kini dosegnula je u svibnju 5,5 posto, dok se očekivao rast potrošačkih cijena za 5,4 posto. Potrošnja je, također, porasla nešto više, a industrijska proizvodnja nešto manje od očekivanja.

Ti podaci, kažu analitičari, pokazuju da se rast kineskog gospodarstva usporava, ali ne tako oštro kao što su se ulagači plašili, što tamošnjim vlastima otvara prostor za daljnju borbu protiv inflacije.

Nakon jučerašnjeg pada za gotovo 2 dolara po barelu, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilizirala oko 97,20 dolara.

Zbog toga su pod pritiskom dionice u energetskom sektoru. S druge strane, osjetno su ojačale dionice u zrakoplovnom sektoru jer im pad cijena goriva smanjuje troškove poslovanja.

Na valutnim je tržištima, pak, euro blago ojačao prema švicarskom franku. Nakon što je jučer njegov tečaj pao na rekordno nisku razinu od 1,2004 franka, jutros je dosegnuo 1,2055 franaka.

U odnosu na američku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 1,4340 na 1,4430 dolara.

Prema japanskoj valuti, tečaj eura porastao je, pak, s jučerašnjih 115,45 na 115,85 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio je s jučerašnjih 80,45 na 80,25 jena.

Međutim, analitičari kažu da je uspon eura limitiran zbog bojazni od produbljivanja grčke dužničke krize, nakon što je agencija Standard & Poor's smanjila kreditni rejting Grčkoj na CCC, samo dva stupnja iznad ocjene da ta članica eurozone neće moći vraćati svoje dugove.

S&P je, također, izrazila sumnju da će Grčka iduće godine biti u stanju prodavati svoje obveznice kako bi financirala proračun i otplaćivala dospjele obveze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙