FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, euro pod pritiskom

TOKYO, 10. lipnja 2011. (Hina) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer jučerašnji rast Wall Streeta, nakon šest dana poniranja, nije impresionirao ulagače koji se plaše povećanja kamata u regiji.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji.

No, burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji oslabili su između 0,2 i 1,1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, što je sedmi dan zaredom kako slabi.

Na početku trgovanja većina azijskih burzovnih indeksa bila je u plusu, pri čemu je japanski Nikkei indeks skočio i više od 1 posto. Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta, čime je prekinut šestodnevni negativni niz.

No, entuzijazam je ubrzo splasnuo. Nikkei indeks izgubio je dobar dio početnog dobitka.

„S obzirom na rast, premda blag, Nikkeia u prethodna tri dana, dok je Wall Street slabio, neki su se ulagači jutros odlučili na dobitonosnu prodaju“, kaže Takashi Hiroshi, strateg u tvrtki Monex Securities.

Rano jutros u plusu je bio i južnokorejski Kospi indeks, no oštro je pao nakon što je tamošnja središnja banka povećala ključnu kamatnu stopu s 3,0 na 3,25 posto.

Strahovanja da bi i kineska središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku, kako bi suzbila inflaciju, izazvala su pad cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu.

Na valutnim je tržištima, pak, euro pod pritiskom, premda je jučer predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet signalizirao će u srpnju ključne kamate u eurozoni biti povećane.

Međutim, to je, kažu analitičari, već uračunato u cijenu eura, koja raste već tri tjedna. S druge strane, ulagače i dalje zabrinjava grčka dužnička kriza jer se ECB protivi restrukturiranju grčkih dugova, za što se, s druge strane, zalaže Njemačka.

Zbog toga je već jučer poslijepodne tečaj eura prema američkoj valuti potonuo ispod razine od 1,45 dolara, dok se to jutros kretao iznad 1,46 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je, pak, s jučerašnjih 117,20 na 116,15 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 80,10 jena.

Cijena nafte i dalje raste, nakon što je OPEC polovicom tjedna odlučio da njegova proizvodnja ostaje nepromijenjena.

Nakon što je jučer skočila za više od 1 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla daljnjih 10-ak centi, provirivši iznad razine od 102 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙