FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LUXEMBOURG - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i Europskoj uniji pale su u svibnju prvi puta u više od godinu dana, pritisnute nižim cijenama u energetskom sektoru, pokazali su podaci europskog statističkog ureda. Tako je u svibnju indeks proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u eurozoni pao za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. U 27 članica Europske unije smanjio se za 0,3 posto, objavio je Eurostat. Ako se izuzme energetski sektor, indeks cijena porastao je za 0,2 posto i u eurozoni i u EU27. U energetskom sektoru cijene su u svibnju pale za 1,1 posto u eurozoni, te za 1,3 posto u EU. Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u svibnju za 6,2 posto u zoni primjene jedinstvene europske valute, dok su u 27 članica Europske unije bile više za 7,1 posto.

ATENA - Grčko prihvaćanje francuskog plana o reprogramiranju dugova vjerojatno bi se klasificiralo kao insolventnost, upozorila je u ponedjeljak agencija Standard & Poor's. "Smatramo da bi po našim kriterijima obje opcije financiranja opisane u prijedlogu francuskih banaka vjerojatno bile klasificirane kao insolventnost", stoji u priopćenju agencije. Francuske banke, veliki grčki kreditori, predložile su dobrovoljnu zamjenu dijela dospjelih grčkih obveznica za nove, ali pod drugačijim uvjetima. S&P je prošli mjesec snizio grčki rejting s 'B' na 'CCC' na temelju ocjene da bi se svaki oblik restrukturiranja grčkog duga de facto svodio na insolventnost. Europski političari i bankari izrazili su prošli tjedan uvjerenje da francuski prijedlog ne bi automatski bio proglašen grčkom insolventnošću ali je agencija Standard & Poor's istaknula da bi uključivao gubitke za vlasnike obveznice, što znači da bi Grčkoj najvjerojatnije priskrbio rejting 'selektivne insolvetnosti'.

LONDON - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je da priželjkuje da britanski rabat pri uplatama u europski proračun bude zamijenjen jednokratnim povratom. Gotovo nitko ne razumije postojeći sustav i vrijeme je da se vratimo izvornim načelima na kojima počiva sporazum iz 1984., napisao je Barroso u autorskom prilogu za nedjeljno izdanje londonskog The Timesa. "Novi sustav koji predlažemo temelji se na jednokratnom povratu i podrazumijevao bi da bi Britanija imala pravo na povrat bruto iznosa od 25,2 milijarde eura u razdoblju od 2014. do 2020.". Prema podacima ministarstva financija, britanski rabat za kalendarsku godinu 2010. iznosio je 3,1 milijardu funti (3,4 milijarde eura), te oko 26 milijardi funti za cijelo proračunsko razdoblje od 2007. do 2013. Na temelju 'Thatchericinog rabata' koji je britanska premijerka isposlovala u pregovorima s Bruxellesom, EU vraća Britaniji milijarde eura godišnje u zamjenu za isplate iz europskog proračuna za poljoprivredu, namijenjene Francuskoj i Njemačkoj.

BERLIN - Njemački savezni ured za rad planira ukinuti približno 10.000 radnih mjesta zbog pada nezaposlenosti u najvećem europskom gospodarstvu, izjavio je čelnik toga ureda za njemački tisak. "Ukinut ćemo 10.000 radnih mjesta u razdoblju do 2015.", odnosno oko 10 posto zaposlenih, kazao je Frank-Juergen Weise za njemački list Bild. Planirane rezove tek treba odobriti vlada u Berlinu, dodao je Weise. Većina rezova provest će se među zaposlenicima s ugovorima na određeno i tako što se neće popunjavati upražnjena mjesta zaposlenika koji odu u mirovinu.

FRANKFURT - Njemački proizvođač automobila Volkswagen je izvijestio da je stekao 55,9 posto upravljačkih prava u proizvođaču teških kamiona MAN-u, čime je utrt put za povezivanje sa švedskom Scanijom. Taj najveći europski proizvođač automobila želi udružiti dvije kompanije sa svojim aktivnostima vezanim uz proizvodnju teških vozila kako bi stvorio konkurentsku kompaniju europskim divovima te industrije Daimler Trucksu i Volvo Trucksu. VW je ponudio 95 eura za obične dionice i 59,9 eura za povlaštene dionice u MAN-u, koji također proizvodi dizelske motore i industrijske turbine. Ukupno ih je platio nešto više od 3,4 milijarde eura, navodi se u VW-ovom priopćenju. Volkswagenov je vlasnički udio u MAN-u nedavno premašio 30 posto pa je prema njemačkim zakonima bio obvezan podastrti ponudu za sve preostale dionice u toj kompaniji.

WASHINGTON - Švicarski prehrambeni div Nestle pregovara o kupovini kineskog proizvođača slatkiša Hsu Fu Chi International za oko 2,6 milijardi dolara, objavili su mediji. Transakcija je u pripremnoj fazi i još nije zaključena, izvijestio je Bloomberg News. Glasnogovornica Nestlea kazala je da poduzeće načelno ne komentira tržišne spekulacije. U sjedištu kineske tvrtke Hsu Fu Chi u Dongguanu nisu bili dostupni za komentar. Hsu Fu Chi prodaje slatkiše, torte i kolače, osnovan je 1992. i razvio se u jednog od najvećih kineskih proizvođača slatkiša. Nestle je pak gotovo postigao razinu zasićenosti na američkom tržištu, pa planira ovećanje prihoda u Aziji, Africi i Europi u narednom desetljeću.

TOKIO - Na dnu Pacifičkog oceana pronađena su bogata nalazišta rijetkih minerala Zemljine kore, ključnih za proizvodnju sofisticiranih tehnoloških proizvoda, objavili su japanski znanstvenici. "Koncentracija rijetkih minerala velika je. Samo jedan kvadratni kilometar nalazišta pokrivat će jednu petinu sadašnje svjetske godišnje potrošnje", kazao je profesor geologije na Tokijskom sveučilištu Yashuhiro Kato. Rijetki minerali Zemljine kore koriste se za proizvodnju čitavog niza sofisticiranih tehnoloških proizvoda, od mobitela do raketa i zaslona za računala. Nalazišta je otkrio tim na čelu s Katom, uključujući i istraživače japanske Agencije za geološko-pomorske znanosti i tehnologiju. Minerale su otkrili u morskom blatu na dubini od 3.500 do 6.000 metara na 78 lokacija. Nalazišta su locirana u međunarodnim vodama istočno i zapadno od Havaja, te istočno od Tahitija u Francuskoj Polineziji. Procijenio je zalihe na 80 do 100 milijardi tona. Po važećoj američkoj geološkoj analizi dokazane ukupne svjetske rezerve iznose 110 milijuna tona, a nalaze se uglavnom u Kini, Rusiji i ostalim državama na području bivšeg Sovjetskog Saveza, te u Sjedinjenim Državama.

LONDON - Cijene nafte na američkom tržištu u ponedjeljak su porasle, poduprte jačanjem dionica na svjetskim tržištima, dok su na londonskom tržištu pale zbog upozorenja agencije Standard & Poor's u vezi Grčke. Tako je cijena barela nafte na američkom tržištu ostala gotovo nepromijenjena na 95,01 dolar. Na tržištu u Londonu barel je pojeftinio za 15 centi i njime se trgovalo po 111,61 dolar. Obujam trgovanja na oba je tržišta relativno skroman s obzirom na obilježavanje američkog državnog praznika Dana neovisnosti, koji tradicionalno trgovci naftom smatraju vrhuncem potražnje za gorivom u SAD-u. Podršku cijenama nafte pruža rast cijena dionica na svjetskim tržišta od prošlog tjedna, konstatirao je Christopher Bellew, trgovac naftom Jefferies Bacheu. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila da je barel njezine košarice nafte u prošli petak pojeftinio za dolar u odnosu na dan ranije, na 106,5 dolara.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, premda ograničeno, jer je bankovne dionice pritisnulo upozorenje agencije Standard & Poor's u vezi Grčke. U takvim okolnostima londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0,35 posto, na 6.010 bodova, frankfurtski DAX indeks za 0,09 posto, na 7.426 bodova, dok je pariški CAC pao za 0,21 posto, na 3.998 bodova. Proizvođači automobila bili su najveći dobitnici, U prosjeku zabilježivši rast vrijednosti dionica od 0,9 posto, budući da se očekuje da će oporavak svjetskog gospodarstva potaknuti potražnju za vozilima. Loše je pak među europskim ulagačima upozorenje međunarodne agencije za izdavanje rejtinga S&P-a da bi francuski plan reprogramiranja grčkog duga u rukama privatnih banaka bio najvjerojatnije klasificiran kao "selektivan bankrot". Ta je objava pritisnula dionice banaka, pa je bankovni sektor bio na prosječnom gubitku od jedan posto.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu Wall Streeta u petak nakon iznenađujuće dobrih podataka iz američke industrije. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio je u plusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu skočile više od 1,6 posto. Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasli su između 0,4 i jedan posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 1,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od početka lipnja.

NEW YORK - Na Wall Streetu bi ovoga tjedna mogla uslijediti korekcija cijena dionica, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, posebice ako novi makroekonomski podaci, ponajviše oni s tržišta rada, ne potvrde teze o jačanju američkog gospodarstva. Prošloga je tjedna Dow Jones indeks skočio 5,4 posto, na 12.582 boda, dok je S&P 500 porastao 5,6 posto, na 1.339 bodova, a Nasdaq indeks 6,2 posto, na 2.816 bodova. To je njihov najveći tjedni skok od srpnja 2009. godine. Prošlotjedni snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje Grčkoj, koja je ispunila sve uvjete za novu tranšu međunarodnog kredita i tako izbjegla bankrot. Unatoč snažnom rastu cijena dionica prošloga tjedna, obujam trgovanja bio je vrlo mršav, a ni ovoga se tjedna ne očekuje ništa veći, tim više što se u ponedjeljak zbog blagdana u SAD-u ne radi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙