FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima spustio na rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, jer su se ulagači okrenuli tom sigurnijem utočištu zbog zabrinutosti u vezi svladavanja grčke dužničke krize. Euro se tako spustio na 1,2004 franaka u smanjenom obujmu trgovanja zbog blagdana u mnogim zemljama Europe. Potom se blago oporavio na 1,2025 franaka, no još je uvijek na dnevnom gubitku od oko 0,6 posto. I prema dolaru je jedinstvena valuta također oslabjela, spustivši se na najnižu tjednu razinu od 1,4285 dolara u trgovanju na azijskim tržištima. Dio gubitaka nadoknadila je zahvaljujući potražnji središnjih banaka, pa se eurom trgovalo po 1,4383 dolara, odnosno na manjem dnevnom dobitku. Veće kupovine sigurnijeg franka spustile su također tečaj dolara prema franku, i to za 0,7 posto na 83,74 švicarskih centima. Time se dolar zadržao nedaleko rekordno niskih razina prema franku, zabilježenih prošli tjedan.

SINGAPUR - Kina je suočena sa značajnom vjerojatnošću naglog prijelaza u recesiju, dok eurozona nerješavanjem dužničke krize gomila probleme za budućnost, upozorio je ugledni ekonomist Nouriel Roubini. Kina je tijekom krize likvidnosti na međunarodnim tržištima izbjegla nagli prijelaz u recesiju, ali se u razdoblju nakon 2013. suočava s mogućim padom aktivnosti jer će teško nastaviti povećavati ulaganja u fiksnu imovinu, tvrdi Roubini. Njegove se riječi pomno prate na Wall Streetu jer je prognozirao urušavanje američkog tržišta nekretnina koje je potaknulo recesiju u svjetskom gospodarstvu. "Vrlo je vjerojatno da će Kina nakon 2013. naglo prijeći u recesiju", kazao je Roubini na konferenciji u Singapuru. Ulaganja već sada čine polovinu kineskog BDP-a, upozorio je. Podaci iz šezdesetogodišnjeg razdoblja pokazuju da prekomjerna ulaganja rezultiraju naglim klizanjem u recesiju, napomenuo je, navodeći primjere Sovjetskog Saveza u šezdesetim i sedamdesetim godinama 20. stoljeća i istočne Azije prije financijske krize 1997. Svjetsko gospodarstvo suočava se pak s uravnoteženim rizicima, ocjenjuje Roubini. Među faktorima pozitivnima za rast izdvojio je solidnu gotovinu, nekih 2.000 milijardi dolara, kojom raspolažu američke kompanije, i činjenicu da nakon financijske krize nije uslijedila velika depresija.

STOCKHOLM - Drugi po veličini proizvođač kućanskih aparata u svijetu, švedski Electrolux objavio je u ponedjeljak da će podići cijene svojih proizvoda u Europi zbog viših troškova sirovina. Troškovi uvezenih sirovina i prijevoza oštro su porasli u prvim mjesecima ove godine, napominju u Electroluxu. Od 1. listopada ove godine cijene Electroluxovih proizvoda bit će podignute za pet do sedam posto, priopćeno je iz švedske tvrtke. U travnju je Electrolux izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, navodeći kao razlog rast troškova sirovina poput čelika, kemikalija i plastike. "U proteklih 18 mjeseci prosječni troškovi nekih od najvažnijih Electroluxovih sirovina porasli su između 40 i 90 posto a značajno su porasli i troškovi prijevoza", navode iz te tvrtke. Grupa je već najavila da će podići cijene na sjevernoameričkom tržištu za četiri posto. Najavljeno je i podizanje cijena na južnoameričkom tržištu. "Trend se sada stabilizira ali nema naznaka široko bazirane, značajne korekcije cijena naniže", dodaje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙