FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Izravna inozemna ulaganja 27 članica Europske unije oštro su pala u prošloj godini, pokazali su podaci europskog statističkog ureda. Poduzeća iz EU27 prošle su godine u inozemstvu uložila ukupno 107 milijardi eura, u odnosu na 281 milijardu u 2009., objavio je Eurostat. Prošle se godine naglo smanjio i priljev izravnih inozemnih ulaganja u EU27, na 54 milijarde eura s 216 milijardi u prethodnoj godini. Vodeći su inozemni ulagači bile američke tvrtke, koje su u EU prošle godine uložile 28 milijardi eura, dok su u 2009. uložile 97 milijardi eura. Na drugom je mjestu Kanada, s uloženih 25 milijardi eura, u odnosu na 12 milijardi u prethodnoj godini. Među pojedinačnim članicama EU najveći je neto ulagač bila Belgija s vrijednošću inozemnih ulaganja od 36 milijardi eura. Velika Britanija bila je pak europsko odredište s najvećim neto priljevom inozemnih ulaganja, u visini 16 milijardi eura. Slijedi Irska s priljevom od 14 milijardi eura.

WASHINGTON - Osobna potrošnja u Sjedinjenim Državama stagnirala je u svibnju, prvi put u gotovo godinu dana, vjerojatno zbog naglog pada prodaje automobila, izvijestila je u ponedjeljak američka vlada. Podatak za travanj ujedno je revidiran naniže, te sada pokazuje rast potrošnje za 0,3 posto u odnosu na ranije prognoziranih 0,4 posto. Ekonomisti su očekivali rast potrošnje u svibnju za blagih 0,1 posto. Vjerojatni je razlog stagnacije potrošnje oštar pad kupovina motornih vozila, zbog poremećaja u proizvodnji povezanih s nestašicom dijelova nakon potresa i tsunamija u Japanu. Prilagođena za inflaciju, potrošnja je pala 0,1 posto, drugi mjesec zaredom.

PARIZ - Privatni i javni kreditori Grčke sastaju se u Rimu na hitnim razgovorima kako bi iskazali neslužbenu potporu novom paketu pomoći za zaduženu zemlju, kazali su upućeni izvori. Sastanak organizira Međunarodni institut za financije (IIF), a održava se samo dva dana uoči presudnog glasanja u grčkom parlamentu o novim mjerama štednje. Ministri financija eurozone sastat će se 3. srpnja kako bi dogovorili konkretne detalje novog paketa pomoći. IIF je forum vodećih banaka iz cijelog svijeta i njegov direktor Charles Dallara već se sastao s brojnim grčkim kreditorima iz privatnog i javnog sektora. Francuske banke predložit će da se polovina prihoda po važećim grčkim obveznicama uloži u nove, s rokom dospijeća od 30 godina. Daljnjih 20 posto uložilo bi se u vrijednosnice visoke kvalitete, pri čemu bi se kamate na ta ulaganja isplatile tek po njihovu dospijeću. Prijedlog bi trebao osigurati Grčkoj dodatno vrijeme da restrukturira gospodarstvo i ostvari dovoljno snažan rast da može servisirati svoje dužničke obveze.

BERLIN - Njemački automobilski div Volkswagen objavio je u ponedjeljak da razgovora s regulatorima EU-a kako bi ishodio dozvolu za planirano produbljivanje suradnje s proizvođačima kamiona MAN iz Njemačke i Scania iz Švedske. U Volkswagenu ističu da još neće pokušati imenovati vlastite vodeće menadžere u nadzorni odbor MAN-a. Tvrtka je najveći dioničar MAN-a i napomenula je da su izvršni direktor Martin Winterkorn i još dva menadžera povukli svoje kandidature za MAN-ov odbor. Prošlog mjeseca Volkswagen je objavio da je povećao pravo glasa u MAN-u na preko 30 posto. Prema njemačkom zakonu to je potaknulo obvezno davanje ponude za preuzimanje cijele kompanije. Volkswagen tvrdi da treba odobrenje EU-a za spajanje s MAN-om kako bi bio u mogućnosti smanjiti troškove u tročlanom savezu koji uključuje i švedsku Scaniju.

LONDON - Euro se blago oporavio u ponedjeljak na međuanarodnim tržištima temeljem kupovina nakon prošlotjednih prodaja, no veće dobitke priječe bojazni u vezi sposobnosti Grčke da vraća dugove čak i slučaju usvajanja novog paketa štednje. U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,4214 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo najvišu dnevnu razinu od 1,4224 dolara. Bio je na dobitku i prema švicarskom franku i njime se trgovalo po 1,1855 franaka, no i dalje je blizu rekordno niske razine od 1,1808 franaka, na koju se strmoglavio prošli tjedan slijedom dramatične potrage ulagača za sigurnim utočištem za kapital. Dolar je pak ojačao prema jenu, za 0,4 posto, na 80,70 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙