FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Manjak u sezonski prilagođenoj tekućoj bilanci plaćanja eurozone ponovo je poskočio u travnju, na 5,1 milijardu eura, s tri milijarde u prethodnom mjesecu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB). Takav je rezultat proizišao iz manjka u trgovini robom od 4,1 milijardu eura, nakon viška od 1,9 milijardi eura u prethodnom mjesecu. Istodobno je smanjen višak u trgovini uslugama, na 2,7 milijardi eura, sa 4,4 milijarde u prethodnom mjesecu. Manjak na računu tekućih transfera spustio se pak na 7,3 milijarde eura sa devet milijardi u prethodnom mjesecu, dok je račun dohodaka pokazao višak od 3,6 milijardi eura, nakon manjka od 200 milijuna eura u ožujku. U 12-mjesečnom razdoblju, zaključno s krajem travnja, sezonski prilagođena tekuća bilanca plaćanja eurozone pokazuje manjak od 52,3 milijarde eura, što je oko 0,6 posto BDP-a eurozone. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem travnja eurozona je zabilježila neto priljev izravnih i ulaganja u vlasničke portfelje u iznosu 221 milijardu eura, u usporedbi s neto priljevom od 169 milijardi u istom razdoblju lani. To je povećanje ponajprije rezultat smanjenog odljeva izravnih ulaganja, na 63 milijarde eura, sa 101 milijardu u istom razdoblju lani.

LONDON - Euro je u ponedjeljak oslabio na međunarodnim tržištima pogođen pojačanim nepovjerenjem ulagača prema jedinstvenoj valuti nakon što je odgođena konačna odluka o isplati nove tranše kredita Grčkoj. Tako je euro oslabio 0,7 posto na 1,4214 dolara, nedaleko najniže razine u tri tjedna od 1,4073 dolara na koju se spustio u četvrtak. Oslabio je i prema švicarskom franku, na 1,2043 franaka, nakon što se njime krajem prošlog tjedna trgovalo po 1,2142 franka. Dolar je ojačao i 0,2 posto prema jenu, te se njime trgovalo po 80,22 jena, dok je oslabio prema švicarskom franku, na 84,62 centima. Po riječima trgovaca i analitičara, zbog neizvjesnosti oko grčke krize ulagači su i dalje skloni prodajama eura nakon svakog oporavka. "I dalje je prisutno vrlo malo povjerenja i previše političkih rizika, tako da je prilično vjerojatno da će tržišta željeti pritiskati tečaj eura prema dolaru", kazala je Lena Komileva, globalna čelnica valutne strategije u G10 pri Brown Brothers Harrimanu. Mišljenja je i da tržišta sada vjeruju da će zemlje eurozone postići dogovor kako bi se privremeno suzbila grčka krize, pa očekuje da bi se zbog toga euro trebao zadržati u rasponu od 1,40 do 1,45 dolara.

BRUXELLES - Europska komisija odlučila je u ponedjeljak prisiliti industriju dijetetskih proizvoda i dodataka prehrani da osigura znanstvene dokaze za učinkovitost svojih proizvoda kako bi ih mogla prodavati. Prijedlogom uredbe, koji moraju usvojiti države članice i Europski parlament, želi se stati na kraj prijevarama u tom sektoru, objašnjava Bruxelles. "Riječ je o tome da se regulira tržište koje je trenutačno netransparentno", ističu iz službi povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača Johna Dallija. Tržište dijetetskim proizvodima, od proteinskih pločica i pića za sportaše do džemova za dijabetičare, hrane za trudnice i dodatke prehrani za treću dob, zadnjih se trideset godina jako razvilo donoseći velike profite industriji i oglašivačima jer nije regulirano na europskoj razini. Industrija do sada nije bila obvezna predočiti dokaze o učinkovitosti svojih proizvoda. Bude li uredba predstavljena u ponedjeljak usvojena, industrija će morati dokazati svoje tvrdnje. Dobrobiti svojih proizvoda morat će znanstveno dokazati Europskoj agenciji za sigurnost hrane iz Parme (EFSA). Osim toga, s etiketa će nestati naziv "dijetetski". Komisija se nada da će prijedlog uredbe biti usvojen 2012. te da će se početi provoditi 2015.

ZAGREB - U povodu posjeta kineskog premijera Wen Jiabaa Europi potkraj tjedna, Peking je poručio da je gospodarski oporavak Europe u kineskom interesu, prenose europski mediji. "Hoće li se europsko gospodarstvo oporaviti i hoće li neke europske zemlje prevladati svoje teškoće, od vitalne je važnosti za nas", rekla je pomoćnica kineskog ministra vanjskih poslova Fu Ying, prenose kineski mediji. Wen će od 24. do 28. lipnja posjetiti Veliku Britaniju, Njemačku i Mađarsku, koja do kraja lipnja predsjeda Europskom unijom. "Kina je prilično zabrinuta zbog stanja europskog gospodarstva", kazala je Fu. "Povećali smo, primjerice, našu imovinu u europskom dugu i promicali trgovinu s EU-om", rekla je istaknuvši da je Kina spremna i dalje ulagati u Europu. Izrazila je, međutim, žaljenje što "neki europski čelnici politički tumače gospodarske aktivnosti kineskih tvrtki u Europi". "Zbog nekih njihovih stajališta, kineske pokrajine i općine koje jako zanima Europa otkrivaju da njihovo političko ozračje nije povoljno za ulaganja", kazala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙