FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko u 17,30 sati

ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Grčka je od izaslanstava Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) dobila zeleno svjetlo za smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV), tvrdi izvor u njemačkoj vladi, a takav potez ima za cilj pridobiti potporu oporbe za nove mjere štednje kako bi se zemlja spasila od bankrota. Međunarodni zajmodavci zahtijevaju opći politički konsenzus kako bi se uvjerili da će Grčka u narednim godinama nastaviti s naporima usmjerenim na smanjenje golemog proračunskog manjka, bez obzira koja je stranka na vlasti. "Dogovorili su se", izjavio je izvor u Berlinu, potvrdivši time napise u grčkim medijima da je međunarodna 'trojka', koja provodi reviziju grčkih financija, poduprla smanjenje PDV-a. Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch sumnja u sposobnost vlade u Ateni da ispuni još jedan zahtjev zajmodavaca, koji od Grčke traže provedbu brzog i sveobuhvatnog programa privatizacije. Financijski dnevni list Imerisia prenio je da je Atena dobila zeleno svjetlo od "trojke" za smanjenje više stope PDV-a s 23 na 20 posto, te niže koja se odnosi, primjerice, na prehrambene proizvode, s 13 na 10 posto.

FRANKFURT - Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj pala je u svibnju na sedam posto, pokazali su podaci savezne agencije za rad. Savezna agencija objavila je da je sezonski neprilagođeni broj nezaposlenih pao ispod tri milijuna u najvećem europskom gospodarstvu. Broj nezaposlenih smanjen je tako za 118 tisuća, na 2,96 milijuna. Kada se uzmu u obzir sezonski i kalendarski učinci, broj nezaposlenih smanjen je za osam tisuća, na 2,974 milijuna, što je "osjetno ispod 3,19 milijuna nezaposlenih na kraju prethodnog gospodarskog procvata u listopadu 2008.", istaknuo je ekonomist Timo Klein iz tvrtke IHS Global Insight. Stopa nezaposlenosti od 7,0 posto je najniža u Njemačkoj otkad su se počeli prikupljati podaci nakon ujedinjenja krajem 1990. "Reforme tržišta rada poduzete u razdoblju od 2003. do 2005. nastavile su snažno pozitivno utjecati na zapošljavanje", kazao je ekonomist Christian Schulz iz banke Berenberg. U 17-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti u travnju je ostala nepromijenjena na 9,9 posto treći mjesec za redom.

LONDON - Euro je u utorak ojačao na međunarodnim tržištima valuta na najvišu razinu u tri tjedna prema dolaru zbog očekivanja novog paketa pomoći Europske unije za spas Grčke. Nakon što je nakratko dosegnuo 1,4425 dolara u daljnjem se trgovanju tečaj eura zadržao oko razine od 1,44 dolara. Dolar je oslabio i prema košarici valuta, i to za više od 0,5 posto. Na dobitku je jedino bio prema jenu, ojačavši oko 1 posto, na 81,78 jena. Neki su analitičari sumnjičavi glede održivosti rasta eura, uvjereni da je restrukturiranje grčkog duga neizbježno te da će novi paket zajmova samo povećati ukupnu zaduženost te zemlje ne rješavajući pritom fiskalne probleme. Dolar je prema švicarskom franku ostao nepromijenjen na 0,8520 franaka, nedaleko rekordno niske razine od 0,8457 franaka na koju se spustio u ponedjeljak. Japansku valutu pritisnulo je priopćenje agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's da je stavila rejting Japana na razmatranje zbog mogućeg sniženja niti tjedan dana nakon što je agencija za rejtinge Fitch snizila svoju prognozu za japanski kreditni rejting.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙