FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podržava mirne prosvjede i poručuje Vladi da hitno odredi datum izbora, no neće se uključuti u organiziranje prosvjeda već svojim članovima ostavlja na volju da u njima sudjeluju kao građani, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare SSSH-a. Iako nećemo sudjelovati u organiziranju i poticanju prosvjeda, smatramo da ljudi prosvjeduju s punim pravom, a ja ću se kao građanin sutra priključiti prosvjednicima na Cvjetnom trgu u Zagrebu, izjavio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. SSSH smatra da Vlada treba objaviti datum izbora kako bi se smirile tenzije, pa bi preostalo vrijeme mogla iskoristiti za popravak onoga što nije uspjela popraviti u prethodne tri i pol godine, rečeno je na konferenciji S tim u vezi podsjetili su na akciju SSSH-a protiv neisplate plaća i isplate plaća bez uplate poreza i doprinosa, koju je sindikat usmjerio prema državnim institucijama, poslodavcima i radničkim predstavnicima. Prijavama radnika čiji poslodavci ne isplaćuju plaće SSSH je dobio podatke o još 26 takvih tvrtki, osim 73 tvrtke koje su otprije na popisu sindikata.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) danas je održana 7. Direktorska konferencija Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Europe pod nazivom "Javne službe za zapošljavanje i dostojanstven rad. Centar je osnovan s ciljem poticanja raznih oblika suradnje i razmjene iskustava među zemljama članicama, a današnja konferencija bavi se prvenstveno problemom dostojanstvenog rada i jednakog pristupa zapošljavanju svim osobama na tržištu rada, izjavila je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici javnih službi za zapošljavanje iz BiH, Crne Gore, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bugarske i Rumunjske , te Francuske, Mađarske, Njemačke i Švedske.

ZAGREB - Predstavnici investitora najavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradnju trgovačkog centra City Point u Varaždinu čije otvorenje je u planu krajem 2012. ili početkom 2013. godine. Ukupna vrijednost investicije u gradnju, zemljište i komunalne doprinose je 52 milijuna eura, a gradnja bi trebala početi tijekom druge polovice ove godine. Investitor je austrijski Braunsberger Holding. Izvođač građevinskih radova još nije izabran, a investitori namjeravaju angažirati hrvatske građevinare, rečeno je na konferenciji. Kažu da će na gradilištu biti zaposleno 900 do 1.100 radnika, a da će nakon otvaranja u centru raditi najmanje 600 radnika. Trgovački centar City Point bit će smješten u trgovačkoj zoni na ulazu u Varaždin. Na približno 25 tisuća četvornih metara bit će 80 trgovina i drugih sadržaja od kojih je najznačajnije kino Cineplexx. Imat će 1.200 parkirnih mjesta, dijelom na otvorenom ispred centra, a dijelom u garaži. City point projektirao je Otto Barić mlađi koji kaže da je riječ o srednje velikom trgovačkom centru što je u skladu s europskim trendom.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) osnovala je Koordinaciju proizvođača i priređivača zabavnih igara unutar Udruge malih i srednjih poduzetnika, koja okuplja najvažnije predstavnike tog sektora i traži bolje zakonsko reguliranje te djelatnosti, priopćeno je iz HUP-a. Poduzetnici naglašavaju da zbog loše regulacije znatan dio prihoda završi u sivoj ekonomiji, pa prihodi države umjesto 100 milijuna kuna iznose 12 do 15 milijuna kuna godišnje. Zabavnim igrama u Hrvatskoj se bavi oko 150 tvrtki koje ukupno zapošljavanju oko 500 djelatnika, ali ta djelatnost nije zakonski regulirana, upozoravaju u HUP-u. Podsjećaju da je do 1994. godine postojao Zakon o igrama na sreću i zabavnim igrama koji je regulirao obje djelatnosti, a da nakon toga država regulira samo igre na sreću. Kažu da je djelatnost samo djelomično regulirana Zakonom o financiranju jedinica lokalne uprave. Članovi Koordinacije žele sudjelovati u izradi regulative za djelatnost proizvođača i priređivača zabavnih igara, izgradnji odnosa s jedinicama lokalne i porezne uprave.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za prosinac prošle godine iznosila je 6.459 kuna, što je 3,2 posto manje od plaće za studeni i 3,3 posto više od plaće za prosinac prethodne godine, objavio je Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Za cijelu prošlu godinu prosječna mjesečna neto plaća u Zagrebu iznosila je 6.291 kunu, što je nominalno jedan posto više nego u 2009. godini. Najniže neto plaće u Zagrebu za prosinac prošle godine isplaćene su u proizvodnji odjeće, u iznosu od 3.342 kune, potom u preradi drva 3.372 kune i zaštitnim i istražnim djelatnostima 3.419 kuna. S druge strane, tri su djelatnosti u kojima su prosjeci za prosinac bili veći od deset tisuća kuna, a to su upravljačke djelatnosti; savjetovanje u vezi s upravljanjem s 13.758 kuna, promidžba (reklama i propaganda) i istraživanje tržišta sa 10.998 kuna i vađenje sirove nafte i prirodnog plina s prosjekom od 10.869 kuna.

ZAGREB - U uspavanom trgovanju na Zagrebačkoj burzi do podneva je ostvareno tek 10 milijuna kuna prometa, pri čemu je u nešto većem fokusu investitora jedino dionica HT-a. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,16 posto, na 2.207 bodova, a Crobex10 0,14 posto, na 1.218 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je blizu 10 milijuna kuna, što je dvostruko više nego jučer u ovo doba. Jedina s milijunskim prometom do 12,00 sati bila je dionica HT-a. Njome je protrgovano 3,4 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,07 posto, na 283 kune. Slijedi dionica Atlantske plovidbe, sa 785.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 1,9 posto, na 730 kuna. Više od pola milijuna kuna prometa, pak, do sada je ostvareno dionicama IGH, Dalekovoda i Ingre. Pritom je cijena dionice IGH pala 2,9 posto, Ingre 1,05 posto, dok je dionica Dalekovoda u plusu 0,23 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,05 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,421627 kuna. Istodobno je kuna ojačala u odnosu na ostale promatrane inozemne valute. Američki je dolar pojeftinio 0,23 posto, na 5,351234 kune, a vrijednost britanske funte je pala 0,38 posto, na 8,712875 kuna po srednjem tečaju. Srednji tečaj švicarskog franka od 5,784138 kuna, niži je 0,15 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙