FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska bi vlada na sutrašnjoj sjednici trebala usvojiti operativni program razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja za razdoblje od 2011. do 2014. kojim su predviđene potpore tom sektoru u iznosu od 284,5 milijuna kuna, najavio je na današnjem susretu s novinarima potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić. Očekuje se da će se provedbom programa pomoći tom sektoru da bude efikasniji i konkurentniji, da će pomoći povećanju prodaje finalnih proizvoda na domaćem i ino tržištu, zatim povećanju udjela kvalificiranih i visokoobrazovanih kadrova. Očekuje se i da će se povećati broj primjenjenih suvremenih tehnoloških rješenja te broj suvremenih proizvodnih linija sa sadašnjih 201 na 360. Investicijska ulaganja u ovaj sektor trebala bi rezultirati i otvaranjem novih radnih mjesta i očekuje se zapošljavanje novih 2,5 tisuća ljudi. Pankretić je podsjetio kako je ovaj operativni program nastavak prethodnog programa za razdoblje od 2006. do 2010. kroz koji je dodijeljeno 222,4 milijuna kuna za 717 investicijskih ulaganja u drvni sektor. Istaknuo je kako prerada drva i proizvodnja namještaja u ukupnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom sudjeluju s približno 7 posto, u BDP-u s 0,9 posto, a u preradi drva i proizvodnji namještaja je više od 21 tisuća zaposlenih.

ZAGREB - Tvrtka Pevec Zagreb u stečaju i Raiffeisenbank (RBA) postigli su danas dogovor vezan uz prodajni objekt Peveca u Jankomiru u kojem se ostvaruje najveći promet unutar Pevecovih prodajnih centara, izvijestili su na konferenciji za novinare stečajni upravitelj Peveca Zagreb Darko Šket i predstavnici RBA. RBA, kojoj Pevec duguje 90 milijuna kuna, odustala je od prodaje centra u Jankomiru na koji ima založno pravo već će ga dati Pevecu ili u zakup ili na leasing. Detalji dogovorenog modela bit će precizirani tijekom sljedeća dva do najviše četiri tjedna te potom verificirani na nadležnim tijelima. Danas postignuti dogovor o modelu rješenja predstavlja prvi konkretan dogovor tvrtke Pevec u stečaju s nekom od banaka vjerovnika, kazao je Šket napominjući kako očekuje da će i ostale banke, kao i druge kategorije vjerovnika, prihvatiti slična rješenja koja za cilj imaju uspješno okončanje postupka stečaja članica Peveca i njihov ulazak u normalno poslovanje. Stečajni plan za Pevec trebao bi biti donijet do ožujka kada bi trebao biti prezentiran stečajnom sucu, kazao je Šket. Pevec je tijekom prošle godine ostvario više od 351 milijun kuna prihoda uz simobiličnu dobit, a predstavnici tvrtke za 18. ožujka najavili su otvaranje Peveca u Splitu.

ZAGREB - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila proizvest će i isporučiti za njemačkog kupca seriju četveroosovinskih teretnih vagona za prijevoz pijeska i šljunka, a ukupna vrijednost tog posla je devet milijuna eura, izvijestila je danas ta tvrtka iz Grupe Đuro Đaković putem Zagrebačke burze. Kao rezultat pojačanih aktivnosti obrade njemačkog tržišta i intenzivnih pregovora provedenih tijekom proteklog tjedna Đuro Đaković Specijalna vozila i tvrtka On Rail Gesellschaft fuer Vermietung und Verwaltung von Eisenbahnwaggons sklopile su danas u Slavonskom Brodu ugovor o proizvodnji i isporuci teretnih vagona tipa Faccns. Riječ je o seriji četveroosovinskih teretnih vagona za prijevoz pijeska i šljunka različitih granulacija. Proizvodnja ugovorenih vagona za njemačkog kupca bit će pokrenuta početkom drugog polugodišta ove godine, isporuke prvih četrdeset vagona predviđene su za četvrti kvartal 2011., a ostalih osamdeset vagona bit će isporučeno u prvom polugodištu 2012. godine.

ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb (PBZ) predložili su Glavnoj skupštini, koja je sazvana za kraj ožujka, da se dioničarima banke iz prošlogodišnje dobiti isplati dividenda u iznosu 15,85 kuna po dionici, objavljeno je danas iz PBZ-a. Uprava i Nadzorni odbor utvrdili su prijedlog odluke o upotrebi dobiti ostvarene u 2010. godini koji se upućuje Glavnoj skupštini banke sazvanoj za 29. ožujka, a prema kojoj bi se dioničarima banke isplatila dividenda u iznosu 15,85 kuna po dionici, navodi se u obavijesti koja je objavljena na Zagrebačkoj burzi. Prema pozivu za Glavnu skupštinu i predloženoj odluci o uporabi dobiti, od ukupno 859,6 milijuna kuna dobiti PBZ-a u prošloj godini, za dividende dioničarima isplatit će se 301,3 milijuna kuna, dok će se 558,3 milijuna kuna rasporediti u zadržanu dobit. Po podacima iz poziva, na dan donošenja odluke o uporabi dobiti, zadržana dobit PBZ-a iznosit će 6,3 milijarde kuna.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze, nakon jučerašnjeg pada, danas je blago porasla, Crobex za 0,12 posto, na 2.248,75 bodova, a Crobex10 za 0,11 posto, na 1.232,90 bodova. Redovni je promet iznosio je 25,6 milijuna kuna, a milijunske promete ostvarilo je šest dionica. Pritom najveći promet, od 10,6 milijuna kuna, imala dionica HT-a čija je cijena porasla 1,60 posto na 285 kuna. Dionica Ine protrgovano je za 2,04 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,52 posto na 3.631 kunu. Promet od 1,7 milijuna kuna ostvarila je dionica Lovačkog roga, kojoj je cijena pala za 17,58 posto na 1.500 kuna. Više od 1,3 milijuna kuna prometa zabilježila je dionica Ericssona Nikole Tesle čija je cijena pala 0,31 posto, a pad cijene od 0,98 posto bilježi i dionica Dalekovoda, s prometom od 1,05 milijuna kuna. Milijunski promet danas je ostvarila još povlaštena dionica Adris grupe čija je cijena pala blagih 0,09 posto. Među trgovanijim dionicama rast cijene bilježe dionice Belja za 1,44 posto, Dom Holdinga za 6,13 posto te Slavonskog ZIF-a za 6,23 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja smanjena za 25 posto, dok je ponuda stagnirala, a ugovoreno je svega 20 milijuna kuna pozajmica. Danas je prijavljeno svega 50 milijuna kuna potražnje, što je 25 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je tek blago smanjena, za 3 posto, na 180 milijuna kuna. Sav promet činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 20 milijuna kuna po cijeni od 0,61 posto, što je 0,06 postotna boda više nego jučer. "Potražnja za kunama danas je manja 24,47 posto u odnosu na dan ranije. Unatoč smanjenoj potražnji ni danas potražnja nije u potpunosti podmirena i to zbog limita i vrlo niskih kamatnih stopa u ponudi je ostalo neplasiranih kuna. Trgovalo se samo prekonoćnim pozajmicama, a prosječna kamatna stopa bila je 0,61 posto", navode s Tržišta novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙