FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Trgovački sud u Splitu dobio je zahtjev Hrvatske elektroprivrede (HEP) za pokretanjem stečajnog postupka nad Željezarom Split, a stečajni postupak bit će otvoren kad HEP uplati predujam za pokretanje prethodnog postupka i dodatnu pristojbu, doznaje se na Trgovačkom sudu, dok iz HEP-a najavljuju da će potrebne pristojbe uplatiti u traženom roku čime će biti ispunjeni svi formalni uvjeti za pokretanje stečaja Željezare. "Tvrtka HEP-Opskrba d.o.o. iz Zagreba u podnesku za pokretanjem stečajnog postupka navodi da joj Željezara Split duguje 8.421.000 kuna te da je blokiran račun Željezare", izjavio je danas za Hinu sudac splitskog Trgovačkog suda Ivan Basić. Objasnio je da je podnositelja zahtjeva za pokretanjem stečajnog postupka, to jest tvrtku HEP Opskrba, izvijestio da treba platiti predujam za plaćanje troškova za prethodni postupak, a, po Zakonu o stečaju, treba platiti i dodatnu pristojbu. "Ako i kada podnositelj zahtjeva uplati ove troškove onda će Trgovački sud u Splitu donijeti odgovarajuću odluku (o pokretanju stečajnog postupka) i zakazat će datum rasprave", kazao je Basić.

PULA - Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević na današnjoj je konferenciji za novinare zatražio da Vlada ovoga tjedna ukine zabranu ugovaranja poslova u brodogradilištima, inače je sindikat spreman na prosvjede. Zabrana ugovaranja novih poslova, koja se ne odnosi jedino na pulski Uljanik, traje već godinu dana, a time Europska komisija pokušava "motivirati" hrvatsku Vladu da napokon riješi problem restrukturiranja hrvatske brodogradnje. No, zbog toga je u splitskom brodogradilištu trenutno čak 350 ljudi na čekanju, kaže Dragičević. Upozorivši kako Hrvatskoj prijeti opasnost da ostane bez brodogradnje, Dragičević je naglasio da nijedna država ne može opstati bez industrije, niti izaći iz gospodarske krize ako ne stvara nove vrijednosti. Sindikat također strahuje da će tvrtka Uljanik TESU (Tvornica električnih strojeva) doživjeti stečaj kao što se desilo Alatnici, pa apelira na vlast da pomogne opstanku te tvrtke koja, smatraju sindikalci, ima perspektivu.

OSIJEK - Nezavisni sindikat osječke Pivovare (SNOP) danas je prekinuo jučer započeti štrajk optužujući Upravu da im je onemogućila normalnu provedbu te sindikalne akcije. Povjerenik SNOP-a Željko Anić izjavio je kako je Uprava na sve načine nastojala onemogućiti provedbu štrajka, pa i dovođenjem 20-tak zaštitara koji su radnicima u štrajku onemogućavali ulaz u prostorije tvrtke. Kaže kako odlukom o prekidu štrajka žele izbjeći eventualne sukobe sa zaštitarima, ali će i dalje inzistirati na rješavanju pitanja kataloga radnih mjesta, što je bio glavni zahtjev SNOP-a u pregovorima s Upravom oko sklapanja novoga kolektivnoga ugovora. Dodao je kako se aktivnosti vezane uz štrajk za sada obustavljaju, a protiv direktora tvrtke Ivana Komaka podnijet će kaznenu prijavu zbog onemogućavanja Ustavom zajamčenog prava na štrajk. Osim zbog opstrukcije sklapanja novog kolektivnog ugovora, SNOP je Upravu Pivovare optužio i za pokušaj razbijanja toga sindikata jer su svih 19 radnika koje je Uprava proglasila tehnološkim viškom članovi SNOP-a, a niti jedan nije iz manjinskog Sindikata poljoprivrede (PPDIV), s kojim je Uprava potpisala kolektivni ugovor. Uprava je štrajk ocijenila nelegalnim tvrdeći da ispunjava sve zakonske obveze prema radnicima, uključujući i sve obveze iz kolektivnog ugovora.

RIJEKA - Čelnici riječkog brodogradilišta 3. maj i pulske kompanije Uljanik plovidba danas su postigli dogovor o primopredaji broda "Pomer" 28. veljače, izvijestilo je riječko brodogradilište. U zajedničkom očitovanju predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan i direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić naveli su da je postignut dogovor i usuglašena primopredajna dokumentacija "u cilju sporazumnog i mirnog rješenja odnosa vezanih uz primopredaju broda, a posebno uvažavajući poslovnu suradnju dvaju gospodarskih subjekata". Na primopredaji će, sukladno dogovoru, naručitelj broda, Uljanik plovidba, podmiriti tržišnu cijenu broda, ističe se u očitovanju u kojem nije navedena dogovorena cijena. Tanker će se odmah nakon preuzimanja uključiti u poslovne aktivnosti naručitelja, stoji u zajedničkom očitovanju. Brod "Pomer", namijenjen prijevozu naftnih proizvoda i kemikalija, izgrađen je u 3. maju za potrebe obnove flote Uljanik plovidbe. Porinut je u srpnju prošle godine, a nakon dovršetka opremanja ostao je vezan u riječkom brodogradilištu zbog spora oko tržišne vrijednosti broda.

ZAGREB - Zagreb je na nedavno održanom međunarodnom turističkom sajmu u indijskom gradu Mumbaiju "TTF&OTM-Travel Tourism Fair&Outbound Travel Markt") proglašen najpoželjnijom novom destinacijom izvan Indije osvojivši nagradu "Award for Excellence-the most promising new destination", izvijestili su danas iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) koja je promovirala Zagreb i bila jedini izlagač iz Hrvatske na tom sajmu. Turistički sajam u Mumbaiju održan je od 18. do 20. veljače , a na njemu je Zagreb predstavljen svojom kulturnom i turističkom ponudom te kao glavni grad Hrvatske. Na sajmu se ukupno predstavilo više od 700 izlagača iz 31 zemlje svijeta te 25 indijskih saveznih država.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 34,6 milijuna kuna redovnog prometa, uz smanjenje burzovnih indeksa, Crobex je pao za 0,85 posto na 2.246,07 bodova, a Crobex10 za 0,83 posto na 1.231,55 bodova.

Promete veće od milijun kuna imalo je osam dionica. Pritom je najveći promet, od gotovo 13 milijuna kuna, ostvarila dionica HT-a uz pad cijene za 1,92 posto, na 280,50 kuna. Po prometu od gotovo pet milijuna kuna slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle. Nakon jučerašnjeg skoka za više od 10 posto pod utjecajem najave dividende od 190 kuna po dionici, cijena te dionice danas je pala za 0,89 posto na 1.605,11 kuna. Dionicom Ine, uz porast cijene za 0,55 posto, na zadnjih 3.650 kuna, ostvareno je danas 1,6 milijuna kuna prometa. Za 1,4 milijuna kuna protrgovano je dionica Kaštelanskih staklenika, čija je cijena pala za 13,26 posto na 3.990 kuna, što je ujedno i najveći današnji pad cijene među trgovanijim dionicama. Promete nešto veće od milijun kuna danas su još imale dionice Belja sa padom cijene za 1,47 posto, AD plastika kojoj je cijena smanjena za 3,84 posto, Dalekovoda sa padom cijene za 1,88 posto te dionica Slavonskog ZIF-a kojoj je cijena povećana za 1,92 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja smanjena za više od 20 posto, dok je ponuda porasla za toliko, što ukazuje na visoku likvidnost bankarskog sustava. Danas je prijavljeno tek 66,2 milijuna kuna potražnje, što je 22 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je porasla 20 posto na 186,2 milijuna kuna. Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 34,8 milijuna kuna, po cijeni od 0,55 posto, što je 0,02 postotna boda više nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 36,2 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa porasla je s jučerašnjih 0,53 na 0,63 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙