FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OSIJEK - Nezadovoljni poljoprivrednici, koji su za sutra najavili blokiranje prometnica uz državnu cestu kod Ferovca u Požeško-slavonskoj županiji sutra neće prosvjedovati, jer su danas iz Ureda predsjednika Ive Josipovića pozvani da sutra dođu kod njega na razgovor, izjavio je Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Dukić je rekao i kako im je predsjednik Josipović poručio da će na razgovor pozvati premijerku Jadranku Kosor i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. "Odustali smo od prosvjeda jer smo spremni na razgovore, no ukoliko se ne ispune naši zahtjevi svakako idemo u prosvjede velikih razmjera od kojih nećemo odustati do okončanja naših opravdanih zahtjeva", rekao je Dukić, dodavši kako se ni jednom seljaku po ovom vremenu ne prosvjeduje, već bi svi radije obavljali svoje poslove, a ne se smrzavali na cestama. Naglasio je kako se njihovi zahtjevi, između ostalog, odnose na jeftiniji plavi dizel, legalizaciju farmi za nula kuna, te da im banke osiguraju kamate od najviše četiri posto, zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, isplatu poticaja u maksimalnom iznosu koji za ovu godinu iznose 2.055 kuna po hektaru.

RIJEKA - Riječko brodogradilište 3. maj isporučilo je danas tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija "Pomer", nosivosti 51.800 tona, naručitelju pulskoj Uljanik plovidbi. Direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić je nakon svečanosti primopredaje kazao da je naručitelj brod isplatio u cijelosti temeljem cijene koju je utvrdila brokerska kuća Larson. No, ni ovom prigodom nije rečeno koja je dogovorena cijena broda. Pavletić je kazao da su ovim dogovorom zaštićeni interesi i Uljanik plovidbe i 3. maja. Izrazio je žaljenje zbog štete počinjene ovoj kompaniji zbog kašnjenja u isporuci tog broda. Kazao je da Uljanik plovidba ima naručenih još pet brodova u hrvatskim brodogradilištima, četiri u pulskom Uljaniku i jedan u 3. maju. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan najavio je isporuku tankera "Velebit", istovjetnog "Pomeru", zadarskoj Tankerskoj plovidbi u travnju. Naveo je da su kapaciteti brodogradilišta popunjeni do ožujka 2012. Nakon toga bi trebala početi gradnja dvaju tankera za prijevoz asfalta za što je potrebna još potvrda naručitelja, rekao je. Kučan je kazao da očekuje dobre vijesti iz Bruxellesa, gdje se ocjenjuje predloženi plan preustroja riječkog brodogradilišta. Brod "Pomer" u more je porinut u srpnju prošle godine, a nakon dovršetka opremanja ostao je vezan u riječkom brodogradilištu zbog spora oko tržišne vrijednosti broda.

ZAGREB - Hrvatska u robnoj razmjeni i u prvom mjesecu ove godine bilježi rast izvoza, pad uvoza, smanjenje deficita te poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatske su tvrtke u siječnju izvezle robe u vrijednosti 4,74 milijarde kuna, što je rast za 5,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dok je istodobno uvoz smanjen za 0,7 posto, na 6,93 milijarde kuna. Tako je vanjskotrgovinski deficit iznosio 2,19 milijardi kuna i u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji je za 11,8 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u siječnju je iznosila 68,4 posto, što je gotovo četiri postotna boda više nego u siječnju prošle godine. Iskazano u eurima hrvatski je izvoz u siječnju iznosio 640,7 milijuna eura, što je povećanje za 3,8 posto u odnosu na prvi mjesec prošle godine, dok je uvoz smanjen za 2,2 posto, na 936,3 milijuna eura. Vanjskotrgovinski deficit tako je iznosio 295,6 milijuna eura i u odnosu na siječanj prošle godine manji je za nešto više od 13 posto.

ZAGREB - Turistička agencija Atlas iz sastava adriatica.net Grupe predstavila je danas u prisustvu ministra turizma Damira Bajsa i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića brošuru "Zagreb" kojom se glavni hrvatski grad pozicionira kao kulturno i gastronomsko turističko odredište za duži boravak gostiju. Brošura je izdana na pet svjetskih jezika, a uz osnovne informacije donosi i pregled tematski razrađenih, većinom trodnevnih turističkih programa u Zagrebu (Zagreb city break, Zagreb Wine&Gastro, zagrebački parkovi, suvremena umjetnost, itd.). Ocjenivši Atlasovu brošuru dobrim iskorakom za turizam Zagreba, Bajs je istaknuo da Zagreb s oko 600 tisuća turističkih dolazaka godišnje stoji 'uz bok' drugim srednjeuropskim metropolama poput Praga te Bratislave. No, to je još daleko od 4,8 milijuna turista koji godišnje posjete Beč te treba težiti još boljim brojkama, kazao je Bajs. Bajs i Bandić su najavili da će se do rujna ove godine odrediti točna lokacija i model financiranja gradnje zagrebačkog kongresnog centra, što je uz rekonstrukciju zagrebačke Zračne luke najvažnije za poboljšanje turističke infrastrukture Zagreba, a time i za bolje rezultate.

ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je na svojim web stranicama poziv za javno prikupljanje ponuda za dodjelu financijske potpore za gradnju plutajućih dokova za remontno održavanje ribarskih i ostalih brodova u hrvatskim brodogradilištima, a te će državne potpore iznositi ukupno tri milijuna kuna. Sredstvima državne potpore financirat će se do 30 posto ugovorene cijene plutajućeg doka, priopćeno je iz Ministarstva. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objašnjavaju da je riječ je o državnim potporama triju ministarstava (mora, poljoprivrede i gospodarstva) u iznosu od tri milijuna kuna deponiranih u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, a koja su preostala s osnova provedbe modela financiranja obnove i modernizacije ribolovne flote u razdoblju 2005.-2009. godine. Pod gradnjom plutajućeg doka smatra se gradnja novog doka duljine do 60 metara, širine do 20 metara i nosivosti do 1.000 tona. Zahtjev za sufinanciranje izgradnje plutajućih dokova može se podnijeti najkasnije do 21. travnja.

ZAGREB - Niska likvidnost s tek nešto više od 12 milijuna kuna redovnog prometa, tek tri dionice s milijunskim prometom i pad vrijednosti dioničkih indeksa, obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Dionički indeks Crobex izgubio je na vrijednosti 0,42 posto, na 2.241,04 boda, a Crobex10 je dan završio na 1.230,32 boda, što je pad od 0,21 posto u odnosu na petak. Redovni promet na Burzi iznosio je tek 12,16 milijuna kuna, što je najniži redovni promet još od 13. prosinca prošle godine. Pritom su svega tri dionice ostvarile milijunske promete, a najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 1,58 milijuna kuna. Cijena HT-ove dionice porasla je za 0,45 posto, na 286,26 kuna. Dionica Ine prodano je za 1,26 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,14 posto, na 3.650 kuna. Milijunski promet imale su još samo dionice Zagrebačke banke kojih je protrgovano za 1,12 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,39 posto, na 259 kuna. Po prometu slijedi dionica Dom Holdinga sa 819,2 tisuće kuna, te padom cijene za 1,84 posto. Na vrijednosti su izgubile i ostale trgovanije dionice - Atlantic Grupe za 0,88 posto, Podravke za 1,27 posto, Čakovečkih mlinova za 0,52 posto, Dalekovoda za 1,12 posto, povlaštena dionica Adris Grupe za 1,12 posto, dok su među rijetkim dobitnicama dionice Ericsson Nikole Tesle kojima je cijena porasla za 0,44 posto.

ZAGREB - Na početku novoga tjedna, na Tržištu novca danas je potražnja ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na petak, kao i visina ukupnog prometa, dok je prosječna kamatna stopa porasla uslijed viših kamata na ročne plasmane. Danas je prijavljeno 82,5 milijuna kuna potražnje, gotovo isto kao i u petak. Istodobno, ponuda je smanjena 13 posto, na 132,5 milijuna kuna. Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 28 milijuna kuna, po cijeni od 0,44 posto. Plasirano je i 15 milijuna kuna na rok od mjesec dana, po cijeni od 3,8 posto. Ugovoreno je i 6 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za tjedna dana, po cijeni od 0,9 posto. Ujedno, plasirano je i 3,5 milijuna kuna pozajmica na 3 mjeseca, uz kamatu od 1,41 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 52,5 milijuna kuna, dok je prosječna kamatna stopa porasla s u petak zabilježenih 0,45 na 1,52 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙