FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Nikakvog divljanja ili enormnog povećanja cijena hrane, odnosno osnovnih prehrambenih proizvoda neće biti, izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predstavnicima proizvođača prehrambenih proizvoda, trgovaca, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica. Vlada će redovito pratiti cijene hrane na tjednoj razini. Ako se ukaže potreba Vlada može svojim mjerama intervenirati, kazala je Kosor napominjući da država može intervenirati prodajom pšenice iz robnih zaliha, ali misli da do toga neće doći. U prosjeku su cijene prehrane povećane za oko 2,5 posto, pri čemu su porasle cijene kruha za 1,5 posto, mlijeka, sira i jaja za 2,4 posto, a pale su cijene mesa za 3,6 posto, rekla je Kosor u izjavi nakon sastanka na kojem se razgovaralo o aktualnim pitanjima cijena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Predsjednik Uprave trgovačkog lanca Konzum Darko Knez kaže da su cijene prehrambenih proizvoda porasle za 2,5 posto, ali da do te korekcije nije došlo zbog marži već zbog rasta cijena proizvođača. Knez također kaže da trgovci nemaju najava novih povećanja cijena. Čelni čovjek osječke Pekarne Kruna, koja u svom vlasništvu ima i Mlinar, Mato Škojo potvrđuje da nikakvog divljanja cijena neće biti. Ako dođe do nekih povećanja to će biti tek manje korekcije, ali najjeftinije vrste kruha neće se dirati, kazao je Škojo.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju ove godine pala u odnosu na prosinac prošle godine za 1,2 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju pad proizvodnje za 6,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Zavod je danas objavio i da je ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u siječnju ove godine bio manji za 2,3 posto u usporedbi s prosincem lani, a na godišnjoj je razini broj zaposlenih u industriji pao za 5,2 posto. Pala je i proizvodnost rada u industriji i to za 0,1 posto u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine. Zalihe pak gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja ove u odnosu na kraj prosinca prošle godine bile su veće za 1,8 posto, a u usporedbi sa siječnjem prošle godine veće su za 4 posto. Podaci Državnog zavoda za statistiku o industrijskoj proizvodnji u siječnju ove godine pokazuju da je nastavljen pad proizvodnje na godišnjoj razini i to znatno snažniji nego u prosincu prošle godine kada je pad u odnosu na zadnji mjesec 2009. iznosio 0,7 posto. Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji zabilježen je pad za 0,7 posto, u rudarstvu i vađenju za 4,6 posto, a najviše je, za 6,9 posto, pala proizvodnja u najvažnijoj, prerađivačkoj industriji.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za prosinac prošle godine iznosila je 5.450 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na prosječnu neto plaću za studeni prosječna neto plaća za prosinac bila je nominalno i realno manja za 2,4 posto. Na godišnjoj razini pak, u usporedbi s plaćom za prosinac 2009. godine, neto plaća za prosinac 2010. bila je nominalno viša za 1,7 posto, a realno je manja za 0,1 posto. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za cijelu prošlu godinu iznosila je 5.343 kune, što je u odnosu na 2009. nominalno više za 0,6 posto, a realno je niže za 0,5 posto. Među djelatnostima najviša prosječna neto plaća za prosinac isplaćena je u zračnom prijevozu i iznosila je 9.388 kuna. Slijedi vađenje sirove nafte i prirodnog plina sa 9.182 kune te promidžba (reklama i propaganda) sa 9.161 kunom. Najniže plaće za prosinac isplaćene su u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 2.825 kuna. U proizvodnji odjeće prosječna neto plaća za prosinac iznosila je 2.875 kuna, a u preradi drva i proizvoda od drva 3.174 kune.

ZAGREB - Bruto dobit osiguravajućeg društva Allianz Zagreb u 2010. godini iznosila je 93 milijuna kuna, što je za 60 posto više nego 2009. godine, priopćeno je iz Allianza Zagreb. Ukupni bruto premijski prihodi Allianza iznosili su 984 milijuna kuna, uz rast tržišnog udjela na 10,6 posto. U životnim osiguranjima Allianz je ostvario premijski prihod od 345,7 milijuna kuna, što je rast za 2,7 posto u odnosu na 2009. godinu, dok je ukupno tržište istovremeno palo za 1,3 posto. Allianz je u životnim osiguranjima povećao tržišni udio sa 13,5 posto u 2009. na na 14,1 posto u prošloj godini. U neživotnim osiguranjima ukupna prošlogodišnja bruto premija Allianza Zagreb iznosila je 638,3 milijuna kuna, što je za 1,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no tržište je istovremeno palo za dva posto. U osiguranju imovine Allianz je ostvario rast za tri posto, a u automobilskoj odgovornosti za 3,2 posto. Kasko osiguranje u padu je za 13,4 posto.

ZAGREB - Uz blagi porast indeksa na Zagrebačkoj burzi jutrošnje trgovanje obilježile su velike transakcije između fondova, dok je aktivnost malih ulagača slaba. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,38 posto, na 2.249 bodova, a Crobex10 0,39 posto, na 1.235 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 16 milijuna kuna, što je čak 4 milijuna više nego jučer cijeloga dana. Do podneva je najveći promet ostvaren dionicom HUP-a Zagreb, u visini od 4,11 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3 posto, na 1.380 kuna. Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 2,8 milijuna kuna i blagim padom cijene, za 0,2 poto, na 265 kuna. Među milijunašima su i dionice HT-a, koje su poskupjele 1,7 posto, na 290 kuna, te dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora. Njihova je cijena ojačala 0,12 posto, na 1.200 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu blago oslabila prema euru, za 0,07 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,424683 kune. Kuna je neznatno, za 0,005 posto, oslabila prema američkom dolaru, dok je prema britanskoj funti oslabila za 0,54 posto. Istodobno je kuna na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema švicarskom franku za 0,18 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,768536 kuna, dolara 5,363105 kuna i funte 8,743150 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙