FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Prosječno hrvatsko kućanstvo u 2010. godini raspolagalo je mjesečno s oko 6.320 kuna ili na razini godine s oko 75.836 kuna, a gotovo osamdeset posto kućanstava navodi da su im prihodi nedostatni, pokazuje analiza kretanja prihoda i troškova u kućanstvima Hrvatske u prošloj godini koju je proveo Centar za istraživanje tržišta GfK Hrvatske. Prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova/potreba obitelji trebali bi iznositi u prosjeku mjesečno oko 8.660 kuna. Tako razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda iznosi u prosjeku oko 2.340 kuna. Veće prihode od potrebnih, koji prema subjektivnoj ocijeni ispitanika iznose oko 8.660 kuna mjesečno, lani je imalo samo 9 posto kućanstava, točno koliko im treba ima oko 11 posto kućanstava, a ostvarene prihode niže od potrebnih ima oko 77 posto kućanstava (2009. njih 71 posto, a 2008. njih 68 posto). Usporedi li se ostvarene i potrebne prihode kod kućanstava koja nemaju dovoljno, dolazi se do podatka da bi u prosjeku njihova potrebna primanja trebala biti čak 67 posto veća od sada ostvarenih, navode iz GfK. Najviša pojedinačna stavka u kućnom budžetu i dalje otpada na hranu i piće - oko 32 posto, a dodaju li se tome i troškovi stanovanja proizlazi da 52 posto svojih prihoda kućanstva troše na zadovoljenje egzistencijalnih potreba.

ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta dogovorio je danas s predstavnicima Nezavisnog sindikata riječke Luke prodaju paketa od 23 posto dionica po povlaštenim uvjetima radnicima Luke Rijeka. Paket dionica Luke bit će prodan radnicima po nominalnoj cijeni od 100 kuna po dionici, uz zabranu prodaje tih dionica u idućih pet godina, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata Rusmir Cimirotić. Dionice riječke Luke iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju bit će prodane radnicima po modelu koji je primijenjen nedavno u Luci Ploče. Sindikat zasad ne zna koliko će pojedini radnik platiti svoje dionice, a dionice koje ne budu prodane u prvom krugu ići će u drugi krug. No, dosad iskazani interes za kupnju nagovješćuje velik odaziv radnika. Time se ispravlja nepravda koja je radnicima Luke napravljena još devedestih, u doba pretvorbe iz društvenog poduzeća u dioničko društvo, kada su imali pravo samo na upis dionica u vrijednosti tadašnjih 5.000 njemačkih maraka. Pravo na povlaštenu kupnju dionica ne odnosi se na bivše radnike i umirovljenike nego samo na trenutno zaposlene u Luci, kojih ima oko 850, kaže Cimirotić.

ZAGREB - Tržište elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj je i prošle godine u svim segmentima nastavilo s trendom rasta, a posebno kod priključaka širokopojasnog pristupa internetu-broadbandu kojih je na kraju godine bilo 20,8 posto više nego 2009. ili 1,13 milijuna, te kod broja korisnika tri pokretne-mobilne komunikacijske mreže kojih je bilo 5,4 posto više ili ukupno 6,36 milijuna, podaci su Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. Od ukupnih 1,13 milijuna priključaka broadbanda krajem prošle godine 71 posto ili 803,8 tisuća ih je bilo u nepokretnim (fiksnim) komunikacijskim mrežama, što je porast od 17,4 posto u odnosu na godinu prije. Pritom je do porasta došlo u svim županijama. Veći porast, od čak 30,2 posto, prošle je godine u priključcima broadbanda zabilježen u pokretnim mrežama te ih je krajem godine bilo 328,3 tisuće.

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje zajma za financiranje prioritetnih ulaganja u hrvatskoj tvrtki Međimurske vode d.o.o., čiji je cilj povećati pokrivenost uslugama odvodnje otpadnih voda u Međimurskoj županiji i udovoljiti direktivama u EU. Kako je u utorak priopćeno iz EBRD-a, ulaganja će se koncentrirati na područje Čakovca, središta Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je u visini 49 milijuna eura, a EBRD bi u njemu sudjelovao zajmom s prvenstvom naplate u iznosu do 10 milijuna eura, navodi se u bančinom priopćenju.

ZAGREB - Većina hrvatskih građana prihvatila bi posao koji je ispod njihove razine stručnosti i obrazovanja, pokazuje anketa koju je portal MojPosao proveo među više od 1.000 ispitanika. Tako bi 54 posto ispitanika, u slučaju da nema posao, prihvatilo i onaj ispod svoje razine stručnosti i obrazovanja jer smatra da nijedan posao ne treba omalovažavati, a bilo kakav izvor prihoda bolji je nego nikakav. Biti nezaposlen iznimno je frustrirajuće, pa je bolje raditi bilo što nego biti besposlen, ističu ti ispitanici. Posao ispod svoje razine stručnosti i obrazovanja 27 posto ispitanika prihvatilo bi ako su uvjeti bolji nego na sadašnjem poslu. Pritom najčešće ističu poticajnu i kreativnu radnu sredinu, dobre međuljudske odnose, mogućnost dodatne edukacije i napredovanja, kraće radno vrijeme, manje stresa te sigurna i dobra primanja. Kao honorarni posao ispod razine svojih kvalifikacija, koji bi obavljali uz postojeći, prihvatilo bi 10 posto ispitanika. Razlog su uglavnom premala primanja na sadašnjem radnom mjestu. Da nikada ne bi prihvatili posao ispod razine svoje stručnosti tvrdi samo tri posto ispitanika.

ZAGREB - Dok u Grupaciji Jadranski luksuzni hoteli (JLH) traje 'due dilligence' od strane tvrtke Exelsa, registrirane na dubrovačkom području, hoteli te Grupacije spremno i optimistično dočekuju ovogodišnju sezonu planirajući već za ožujak 25 posto više prihode nego u istom mjesecu prošle godine, doznaje se iz te Grupacije. Napominjući da je 'due dilligence' uobičajeni postupak koji prethodi postupku ulaganja, iz JLH-a ističu da je tvrtka Excelsa priliku za taj postupak dobila nakon što je s procesom 'due dilligenca' u JLH Grupaciji završila tvrtka Quatar Holding. Ne navodeći pritom detalje ni konkretne razloge za provođenje 'due dilligenca', kao ni da li to znači da se za hotele JLH-a traži strateški partner ili se pak prodaju, iz JLH-a dodaju samo da će o svemu vezano za tu temu pravovremeno izvijestiti.

ZAGREB - Prosječna neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za prosinac 2010. iznosila je 29,90 kuna, što je za 4,7 posto manje u odnosu na prosjek za studeni, a u odnosu na prosjek za prosinac 2009. više za dva posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Najviša prosječna satnica za prosinac isplaćena je zaposlenima u zračnom prijevozu i iznosila je 50,97 kuna. Slijede prosječne neto satnice isplaćene u promidžbi i istraživanju tržišta u iznosu od 49,81 kuna, potom u upravljačkoj djelatnosti i savjetovanju u vezi s upravljanjem od 48,95 kune itd. Najniža neto satnica za prosinac isplaćena je u proizvodnji kože i srodnih proizvoda i iznosila je 14,99 kuna, dok je tek nešto viša bila satnica u proizvodnji odjeće od 15,95 kuna. Prosječna neto cijena sata rada zaposlenih u zaštitnim i istražnim djelatnostima iznosila je 17,44 kuna. Manje od 20 kuna iznosila je i prosječna neto satnica zaposlenih u preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja (17,73 kuna), proizvodnji namještaja (18,35 kuna), uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada (18,77 kuna) te proizvodnji tekstila (18,54 kuna).

ZAGREB - Do podneva je na Zagrebačkoj burzi ostvareno jedva pet milijuna kuna prometa, a u većem fokusu investitora tek je redovna dionica Adrisa. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,02 posto, na 2.237 bodova, a Crobex10 0,09 posto, na 1.229 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je jedva pet milijuna kuna. "Na domaćem tržištu dionica aktivnost ulagača je slabašna. Većina investitora je na oprezu i prati kako će se dalje razvijati politička situacija u zemlji s obzirom na nedavno održane, te za danas najavljene prosvjede", kaže Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One. Jedina s milijunskim prometom do 12,00 sati bila je redovna dionica Adrisa. Njome je protrgovano 1,24 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila gotovo 1 posto, na 310 kuna. Slijedi dionica Dalekovoda, s nešto više od pola milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 2,6 posto, na 247 kuna. Dionicom HT-a protrgovano je 460.000 kuna, a cijena joj je u minusu oko 1 posto, na 286,2 kune.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,09 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,417406 kuna. Istodobno je kuna oslabila prema ostalim promatranim inozemnim valutama. Švicarski je franak poskupio 0,42 posto, pa njegov srednji tečaj iznosi 5,793038 kuna. Vrijednost britanske funte je porasla 0,04 posto, na 8,746941 kunu, a srednji tečaj američkog dolara od 5,363660 kuna viši je 0,01 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙