FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast europskih burzi u oskudnoj predblagdanskoj trgovini

LONDON, 20. prosinca 2010. (Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali u mirnoj predblagdanskoj trgovini, pri čemu su im glavnu potporu pružale rudarske kompanije zahvaljujući skoku cijena metala.

U takvim je okolnostima indeks Londonske burze FTSE ojačao 0,6 posto, na 5.871 bod. Frankfurtski indeks DAX bio je na dobitku od jedan posto, popevši se na 7.053 boda.

Glavni su dobitnici u ponedjeljak bile rudarske kompanije, zahvaljujući poskupljenju metala. Tako su Antofagasta i ArcelorMittal ojačali za 1,6 odnosno 1,2 posto.

„Razdoblje tradicionalnog prosinačkog rasta cijena bliži se kraju a kratkoročne su kupovine bile pomalo i pretjerane. To ipak ne znači da je trendu rasta cijena došao kraj“, tumači Vincent Ganne iz pariškog IG Marketsa.

Među gubitnicima bili su pak zrakoplovni prijevoznici, budući da su snježne padaline u Europi izazvale poremećaj u prometu. Stotine putnika već treći su dan zatočene u londonskoj zračnoj luci Heathrow.

Tako je British Airways zabilježio pod vrijednosti dionice za 1,2 posto.

"British Airways imao je hladan početak tjedna zbog smetnji nastalih ledenim i snježnim vremenom“, ističe Rajesh Patel iz Spread Co.-a.

Rastuća napetost na Korejskom poluotoku pokvarila je raspoloženje na azijskim burzama. Ulagači su oprezni smatrajući da bi vojna vježba Južne Koreje mogla izazvati agresivan odgovor iz Sjeverne Koreje, pri čemu hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a nije urodila rješenjem za stišavanje napetosti.

Indeks Tokijske burze oslabio je 0,9 posto, na 10.216 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙