FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: i dalje intenzivna trgovina Ininom dionicom

ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) -

Intenzivno trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi nastavljeno je i danas i do oko 13,20 sati promet dionicom Ine po cijeni od 2.830 kuna iznosio je 89,5 milijun kuna, a protrgovane su 31.642 Inine dionice.

Pretpostavlja se da su kupci dionica Ine mirovinski fondovi, no za sada to fondovi nisu službeno potvrdili, a prema nekim najavama moguće je da danas iziđu sa priopćenjem o razlozima i motivima za kupnju dionica Ine po cijeni od 2.830 kuna, što je 30 kuna veća cijena nego što je MOL nudi u svojoj općoj ponudi.

Mađarski MOL, koji je početkom prosinca najavio, a prije dva dana, 14. prosinca na Zagrebačkoj burzi i objavio svoju opću ponudu kojom malim dioničarima Ine nudi kupnju njihovih dionica po cijeni od 2.800 kuna, danas je u hrvatskim dnevnim novinama objavio oglas u kojem objašnjava svoje namjere i postupke.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je 3. prosinca obustavila trgovanje dionicama Ine, a trgovanje je nastavljeno u utorak, 14. prosinca i od tada se dionicama Ine vrlo intenzivno trguje na Zagrebačkoj burzi.

U protekla dva dana, 14. i 15. prosinca, promet dionicom Ine na Zagrebačkoj je burzi iznosio 387,4 milijuna kuna, a vlasnike je u ta dva dana promijenilo 136.908 Ininih dionica.

Temeljni kapital Ine podijeljen je na deset milijuna dionica, a dva najveća dioničara su mađarski MOL koji ima 4.715.538 dionica Ine ili udjel od 47,16 posto, te hrvatska Vlada sa 4.483.552 dionice ili 44,84 posto.

Opća ponuda MOL-a usmjerena je institucionalnim i malim dioničarima koji imaju ukupno 800.910 dionica ili 8,009 posto dionica Ine, a da bi MOL stekao većinsko vlasništvo u Ini, potrebno mu je da u općoj ponudi stekne najmanje oko 284,5 tisuća dionica ili oko 2,85 posto dionica Ine.

Glasnogovornik MOL-a Domokos Szollar jučer je na konferenciji za novinare ustvrdio da su transakcije dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi netransparentne, nepoštene, nejasne i neprijateljske prema MOL-u i da bi mogle biti i nezakonite pa bi ih Hanfa treba istražiti.

Odgovarajući na te tvrdnje, predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol jučer je izjavio kako u tome nije bilo manipulacija i usklađenog djelovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙