FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača pred sastanak ministra financija eurozone

LONDON, 6. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ostali više-manje nepromijenjeni, budući da su optimizam zbog mogućeg povećanja programa otkupa državnih obveznica u SAD-u anulirale neizvjesnosti u vezi ishoda sastanka ministara financija eurozone.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima ojačao 0,35 posto, na 5.765 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je u neznatnom plusu, od 0,04 posto, popevši se na 6.950 bodova.

Tržište je početni poticaj dobilo od izjava guvernera američke središnje banke Bena Bernankea u intervjuu za jednu američku televizijsku postaju da bi središnja banka, po potrebi, mogla povećati postojeći 600 milijardi dolara vrijedan program otkupa državnih obveznica.

S druge strane, prisutna je određena doza opreza među ulagačima uoči predstojećeg sastanka ministara financija eurozone, koji su pod pritiskom da povećaju postojeći fond za pomoć posrnulim članicama eurozone, težak 750 milijardi eura, kako se sugerira u dokumentu MMF-a koji je na uvid dobila agencija Reuters.

"Tržište je blago uznemireno, budući da se čeka sastanak ministra financija kako bi se vidjelo koliko će povećati vrijednost fonda za pomoć u krizi", kazao je Micky Mahbubani, trgovac u IG Indexu. "Međutim, dionice se zasad ne prodaju, s obzirom na poticaj Bernankeova govora. No, ne bude li ishod sastanka povoljan u skladu s očekivanjima, možemo očekivati prodaje".

Među najvećim utezima indeksima bio je bankovni sektor, s prosječnim gubitkom na vrijednosti dionica od 1,2 posto. Intesa SanPaolo, Banco Santadner, BBVA i UniCredit redom su zabilježili pad cijena dionica od 2,2 i tri posto.

Nasuprot njima, među rijetkim dobitnicima bio je energetski sektor, pri čemu su dionice British Petroleuma, British Gasa i Statoila ojačale između jedan i 1,1 posto.

Dobitnika je bilo i u rudarskom sektoru, predvođenom Xstratom čije su dionice ojačale 2,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,11 posto, na 10.167 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙