FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dionica Ine potiče Crobex iznad 1.900 bodova

ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi bit će dionica Ine, kojom nakon sedam dana obustave danas započinje trgovanje, a na burzi je istaknut nalog za kupnju 20.000 tih dionica po cijeni od 2.830 kuna, što je otprilike 1 posto više od cijene koju nudi MOL.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje porast Crobexa, a 2 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je blago oslabio, za 0,02 posto, na 1.893 boda, a Crobex10 0,09 posto na 1.001 boda.

Redovni promet iznosio je 11,5 milijuna kuna, što je 15 milijuna manje nego u petak.

„Sva pozornost investitora danas će na domaćem tržištu kapitala biti usmjerena na dionice Ine, kojima započinje trgovanje nakon sedam dana blokade. Pozornost bi mogla biti i na drugim dionicama koje se povezuje s mogućom protuponudom za otkup dionica Ine“, ističe Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Hanfa je jučer donijela rješenje kojim se od danas dopušta daljnje trgovanje dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi.

S obzirom na očekivani rast cijene dionice Ine, koja u Crobex indeksima ima znatnu težinu, očekuje se proboj Crobex indeksa znatno iznad razine od 1.900 bodova.

U međuvremenu, Zagrebačka burza obavijestila je da će se trgovanje dionicama Ine nastaviti po modalitetu predotvaranja od 9 do 11 sati, a kontinuirana trgovina od 11 sati, i to bez limita.

Na burzi je jutros istaknut nalog za kupnju 20.000 dionica Ine po cijeni od 2.830 kuna, što je otprilike 1 posto više od cijene koju je ponudio MOL.

Inače, Hanfa je dala pozitivno mišljenje o regulatornim aspektima ponude MOL-a za kupnju dionica Ine, putem sustava Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

MOL je malim i institucionalnim dioničarima ponudio kupnju dionica Ine po cijeni od 2.800 kuna. Ponuda MOL-a, koji trenutno ima 47,16 posto dionica Ine, odnosi se na 8,009 posto dionica Ine koje imaju institucionalni i privatni investitori.

U razdoblju suspenzije trgovanja dionicama Ine na Burzi zainteresirane strane su se očitovale o ovoj ponudi, kao i o daljnjim namjerama u vezi sa stjecanjem dionica Ine.

Hanfa drži da su se time ostvarili uvjeti za daljnje informirano i fer trgovanje dionicom Ine na Burzi.

Hanfa je objavila i da će se najavljena ponuda MOL-a za kupnju dionica Ine provesti izravnom komunikacijom s malim ulagačima putem Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

Prihvatom ovakve ponude ulagači se obvezuju prenijeti dionice Ine na MOL, te prihvat ponude nije moguće naknadno povući.

S obzirom na nepredvidljivost kretanja cijene dionice Ine na Burzi, moguće je da će cijena na tržištu odstupati od cijene u ponudi MOL-a, bilo kao niža, bilo kao viša.

U slučaju da cijena na tržištu bude viša od cijene u ponudi MOL-a, cjelokupni rizik snosi sam ulagač, posebno imajući u vidu nemogućnost naknadnog povlačenja prihvata ponude, priopćila je Hanfa.

Hanfa je izrazila i stav kako bi se za vrijeme trajanja ove ponude MOL morao suzdržati od kupnje i prodaje dionice Ine na Burzi kako bi se izbjegla sumnja u zlouporabe tržišta kapitala te osiguralo pravično postupanje prema ulagačima kojima je upućena privatna ponuda MOL-a.

Poticajno na ulagače mogu djelovati i signali sa svjetskih burzi, na kojima se danas također očekuje pozitivni trend, sudeći po jutrošnjim kretanjima na azijskim burzama.

„U današnjem trgovanju na smjer kretanja cijena na svjetskim burzama ponajviše će utjecati odluke sa posljednjeg ovogodišnjeg sastanka Feda. Na dobro raspoloženje ulagača mogla bi utjecati i skorašnja odluka Senata o prihvaćanju odluke o produljenju poreznih olakšica u SAD-u“, navodi Harambašić.

Od ostalih vijesti koje bi mogle privući pozornost investitora bit će objava indeksa povjerenja europskih investitora i industrijske proizvodnje te podaci o maloprodaji u Americi, zaključuje Harambašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙