FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen uzlet europskih burzovnih indeksa

LONDON, 10. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su bili u plusu, no njihove veće dobitke priječile su dobitonosne prodaje financijskih institucija koje su uslijedile nakon desetodnovnog snažnog jačanja dionica pripadnika toga sektora.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima porastao za 0,1 posto, na 5.814 bodova, dok je na nešto većem dobitku, od 0,64 posto, bio frankfurtski DAX indeks, popevši se na 7.008 bodova.

Veće dobitke na burzama priječio je i pojačani oprez ulagača zbog zabrinutosti vezanih uz potencijalno daljnje zaoštravanje monetarne politike nakon što je kineska središnja banka šesti put ove godine podigla za daljnih pola postotna boda stopu obvezne rezerve. Kineski podaci o izvozu i uvozu pokazali su u studenome snažniji rast od očekivanog, dodatno ojačavši zabrinutosti od povećanja kamatnih stopa.

Ulagače na oprezu drže i dalje prisutne zabrinutosti u vezi europske dužničke krize.

"Ne očekujem da će uzlet potrajati. Iako je malo gurnuta u drugi plan, europska dužnička kriza nije završila", kazao je Jeremy Batstone-Carr, čelnik u dionicama Charles Stanley.

Podršku indeksima pružala su automobilske dionice, predvođene BMW-om čije su dionice poskočile 3,1 posto. Dobitnicima su se pridružili Porsche, Daimler i Continental, sa skokom cijena dionica između 1,6 i 3,4 posto.

Uteg indeksima predstavljale su pak dionice bankovnog sektora u kojem su zabilježene najveće dobitonosne prodaje. Tako je dionica Banco Santandera pojeftinila za 2,3 posto, Banco de Sabadella za 1,9 a BBVA za 1,8 posto.

Najveći gubitnik među irskim bankama bila je Bank of Ireland, čije su dionice oslabjele 4,2 posto, pod utjecajem vijesti o sniženju kreditnog rejtinga Irskoj.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice osiguravateljskog sektora, pri čemu su dionice AXA-e oslabjele 1,7 posto a Aegona za 1,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,72 posto, na 10.211 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙